"TMO bugün çiftçinin kara gün dostu değil”

"TMO bugün çiftçinin kara gün dostu değil”
 Muhabir
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Levent Özbunar, Eskişehir’de çiftçinin Toprak Mahsulleri Ofisi alımları ile ilgili sorunlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin arpa ve buğday üreticisi çiftçilere yaşadığı randevu sorunu ve randevu tarihi ertelendikçe maliyetlerinin artması Eskişehir’deki üreticileri zor durumda bıraktı. TMO'dan randevu alamadığı ya da bir ay sonraya ancak randevu alabildiği için mahsullerini teslim edemeyen, kaldırdığı hasadını depolayarak bekletecek olanağı olmadığı için düşük fiyata tüccara vermek zorunda kalan üreticinin sorunları çözüm bekliyor.

“ÇİFTÇİ ÜRÜNÜNÜ NEREDE SAKLAYACAK?”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Levent Özbunar, konu hakkında, “Şu an güncel olarak randevu sistemi çalışıyor ama 15 Eylül gibi bir zamana randevu veriyorlar. O da randevu alabilen kişiler için. Çiftçi, yaklaşık bir buçuk aylık süre içerisinde hasat ettiği ürünü nerede saklayacak?” dedi.

“ÖDEME 1 AY SONRA YAPILIYOR”

TMO’dan randevu alabilen çiftçinin parasını alabilmesi için de 1 ay beklemesi gerektiği durumu olduğunu belirten Özbunar, “Temmuzun başından beri bu sıkıntılar sürüyor. Verimle ilgili güzel gelişmeler oldu ama bu çiftçinin, üreticinin sorunu değil. TMO’nun buna karşı daha hazırlıklı olup, kendi gerekli tedbirlerini alıp bu ürün alım süreçlerini hızlı yapması lazımdı. Çiftçi elindeki ürünün bir an önce alınmasını istiyor. Bunun en büyük sebebi de girdi maliyetleri. Üretici; mazotun, gübrenin, ilacın paralarını aldığı kişilere ödemesi gerekiyor. Bunun da bir zamanı var. Bugün TMO’ya bu ürününüzü verebiliyorsanız, ödemesini de 1 ay sonra alabiliyorsunuz” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ ELİNDE PARA KALMAYACAK HALE GELİYOR”

Zor durumda kalan çiftçinin elindeki ürünleri tüccara verdiğinde kazancının ‘yok’ denecek noktaya geldiğini söyleyen Özbunar, şu şekilde devam etti:

“Çiftçi ürününü tüccara verirse elinde para kalmayacak hale geliyor. Çünkü her geçen gün giderleri artıyor. Üretici elindeki ürünü satıp yeni sezona hazırlık yapacak. Mazotunu, gübresini, tohumunu, ilacını alacak, stoklayacak ama eline geçen rakamlarla neyi nasıl alacak? Çiftçinin de durumu zor.”

“TMO SINIFTA KALDI”

Hasat başladığı dönemde silolarda belli bir doluluk olduğunu fakat bunun için TMO’nun bir önlem alması gerektiğini vurgulayan Özbunar, “Geçmiş yıllardan kalma ürünlerden ve ithalattan kaynaklı silolarda bir doluluk var ama ayrıntılı net bir bilgilendirme yok. O yüzden konuştuğumuz şeyler havada kalıyor ama hasat başladığı zaman TMO’da doluluk oranı olduğunu duyduk. Bunun için hazırlık yapmalılardı. Benim gözümde TMO sınıfta kaldı. Çiftçinin kara gün dostu olan TMO bugün kara gün dostu değil” şeklinde konuştu.

Etiketler :