Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca Eskişehir Kapalı Cezaevi'nde LGBTİQ+ bireylere kötü muamele iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Oluşan gündem ile ilgili Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İsmet İnönü Caddesi’nde bir alışveriş merkezi önünde açıklama gerçekleştirdi. Açıklamayı Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Eskişehir Temsilcisi Esra Doğan yaptı.
Doğan, “Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca tarafından meclisi gündemine taşınan, Eskişehir Cezaevi'ne ilişkin hak ihlali iddiaları hakkında söz söylemek için buradayız. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre cezaevinde tutulan 3 LGBTİQ+ tutuklu; ayrımcılığa maruz bırakıldıklarını, kötü muamele gördüklerini, sağlık haklarına erişimlerinin engellendiğini ve yaptıkları başvuruların sonuçsuz bırakıldığını ifade ediyorlar. İddiaların bütün yönleriyle soruşturulması, kamuoyunun şeffaf biçimde bilgilendirilmesi ve sorumluların ortaya çıkarılması devletin en temel yükümlülükleri arasındadır. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak, Sevda Karaca’nın gündeme getirdiği iddiaları ciddiye alıyoruz. Çünkü bu ülkede ayrımcılığın ve cezasızlık kültürünün nasıl işlediğini biliyoruz. Kadınların yaşam hakkı mücadelesi boyunca, hak ihlallerinin nasıl görünmez kılınmaya çalışıldığına, mağdurların nasıl yalnızlaştırıldığına ve eşitlik taleplerinin nasıl hedef haline getirildiğine defalarca tanıklık ettik. Yani bugün tartışılması gerekenin LGBTİQ+’ların var oluşu değil, hak ihlali iddiaları olduğunu en iyi biz biliyoruz. Kadın hareketinin on yıllardır süren mücadelesi ve bu mücadele sonucunda elde edilen kazanımlar, bugün "kutsal aile" ve "aileyi koruma" söylemleri adı altında yeniden tartışmaya açılıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği hedef alınıyor, nafaka hakkına yönelik müdahaleler gündeme geliyor, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması meşrulaştırılmaya çalışılıyor ve LGBTİQ+'ların var oluşu siyasi tartışmaların konusu haline getiriliyor” diye konuştu.
Eskişehir'de yaşayan LGBTİQ+'ların ayrımcılıktan ve kamusal alanda yalnız bırakılmaktan şikâyet ettiğini söyleyen Doğan, Eskişehir Cezaevi'ne ilişkin ayrımcılık ve kötü muamele iddialarının etkin biçimde soruşturulması için çağrı yaptı. Doğan, “İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkılmasından nafaka hakkına yönelik saldırılara kadar uzanan çizgi; kadınların ve LGBTİQ+'ların eşit yurttaşlık taleplerini sınırlayan, toplumsal cinsiyet eşitliğini bir hak değil tehdit olarak gören aynı siyasi anlayışın ürünüdür. Bu yüzden, toplumsal sorunların kaynağını eşitsizliklerde değil; hak talep edenlerde arayan anlayışla mücadelemiz ortaktır. Eskişehir'de yaşayan LGBTİQ+'lar uzun yıllardır görünmez kılınmaktan, ayrımcılıktan ve kamusal alanda yalnız bırakılmaktan şikâyet ediyor. Cezaevine ilişkin iddiaların kent kamuoyunda hak ettiği ağırlıkla tartışılmamasını, bu tablonun bir parçası olarak değerlendiriyoruz. Eskişehir gibi uzun yıllardır “demokratik, özgürlükçü ve çağdaş bir kent” kimliğiyle anılan bir şehirle, karşı karşıya olduğumuz bu sessizlik hiç bağdaşmıyor. Talebimiz nettir. Eskişehir Cezaevi'ne ilişkin ayrımcılık ve kötü muamele iddiaları etkin biçimde soruşturulmalı. Tutukluların can güvenliği ve sağlık hakkı güvence altına alınmalı. Kamuoyu süreç hakkında şeffaf biçimde bilgilendirilmeli. Sorumluluğu bulunan kişiler hakkında gerekli idari işlemler gecikmeksizin uygulanmalı” sözlerini kaydetti.






