Genellikle deri ve meşeden üretilen eşyalarla ilgilenen saraçlık zanaatı, zaman içerisinde unutulmaya yüz tuttu. Eskişehir'de saraçlık ile uğraşan ustalar bir bir dükkanlarını kapatırken, uzun yıllardır bu iş ile uğraşan 80 yaşındaki Metin Yavuz, halen müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor. Maddi yönden bir sorunu olmadığını, mesleğe alıştığı için vakit geçirecek başka bir uğraş bulamadığını söyleyen Yavuz, şehirde kalan tek saracın kendisi olduğunu ifade etti.
"Allah bize nasip etti, biz de bu işten emekli olduk"
Mesleğinin tanımını yaparak sözlerine başlayan saraç ustası Metin Yavuz, "Deriyle uğraşanlara saraç derler. Çantacılar, hayvan koşumu yapanlar, kemerciler, kunduracılar, deriyle iştigal eden bütün iş yerlerine saraç derler. Bunu herkes bilmez. Saraç hepsinin saracıdır. 1954'te benim babam dükkan açmıştı. Biz 1950 göçmeniyiz, Bulgaristan'dan geldik. Dükkanda annemiz, ablamız, abimiz, babamıza yardım ederdik. Ben 1954 senesinde ilkokula başladım, 1959 senesinde mezun oldum. Ondan sonra hep dükkana gelip gittik. Bizim mesleğimizde çocuklara bile yapacak iş olur. Çocuklar dizmek ve tutmak, rahmetli annem ise evde kamçı başı yapardı, ablam kamçı yuvarlardı. Bizim yaşantımız böyle geldi, böyle gitti. Allah bize nasip etti, biz de bu işten emekli olduk, çocuklarımızı büyüttük, okuttuk, yerine göre bir şeyler yaptık" şeklinde konuştu.
"Ben çocukken burada 30-40 tane saraç dükkanı vardı"
Yaşına rağmen dükkanının başında durmaya devam eden Yavuz, "Nerede vakit geçireceğiz? Biz çalışmaya alışmışız. Fazla bir isteseler yapamayız, zaten yaşımız 80 oldu. Şu anda kemer alıp satıyoruz; insanlara, köpeklere, atlara, taylara ya da kedilere derilerden bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Mesleğimiz bu, biz tamir yaparız. Burada millete bir hizmet vermeye çalışıyoruz, kimsenin yapmadığı işleri biz yapıyoruz. Sıcak Suları Çarşısı'ndaki esnaf bazen yapamayacakları işleri buraya gönderirler. Bazısı başından savarak gönderir, bazısı ise hakikaten bilinçli olarak da gönderir. Eskişehir'de bir tek saraç ben kaldım. Ben çocukken burada 30-40 tane saraç dükkanı vardı" diye konuştu.




