5 Ülkenin öğrencileri önyargıyı yıkmak için Eskişehir'de

5 Ülkenin öğrencileri önyargıyı yıkmak için Eskişehir’de
5 ayrı ülkede eğitim gören bir grup öğrenci, "Okul Eylemde" adlı proje çerçevesinde din ve tarih derslerindeki ön yargıları değiştirmek için Eskişehir’de biraraya geldi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat...

5 ayrı ülkede eğitim gören bir grup öğrenci, "Okul Eylemde" adlı proje çerçevesinde din ve tarih derslerindeki ön yargıları değiştirmek için Eskişehir'de biraraya geldi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Genç Karşılaştırmalı Edebiyatçılar Kulübü, Avrupa Birliği (AB) Gençlik Programı çerçevesinde, ön yargılarla mücadele etmek maksadıyla "Okul Eylemde" adlı proje hayata geçirdi. Projeye; İtalya, Estonya, Ukrayna, Ermenistan ve Türkiye'den katılan 25 öğrencinin, ESOGÜ Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü öğrencileriyle tanışmaları maksadıyla Fen Edebiyat Fakültesi'nde bir toplantı düzenlendi.
Toplantıda konuşan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Buttanrı, bu tür projelerle AB üyesi olabilecek ülkelerin gençlerinin birbirlerini ve kültürlerini tanıyıp, dünya barışına hizmet edebileceğini belirterek, "Ayrı coğrafyalarda yaşamak, başka dilleri konuşmak, dostluğun ve kardeşliğin kaybolması anlamına gelmez. Dünyanın umudu, barış ve sevgiye dayanmak zorundadır. Dünyadaki gelişmelerin hepsinin hedefi, insanların daha mutlu, huzurlu ve sağlıklı yaşayabilmeleri içindir. Biz, tarih
kitaplarında hiçbir ülkeyi düşman olarak göstermiyoruz. Çocuklarımıza düşman tarif etmiyoruz" dedi.
Projeye 4 arkadaşıyla Ermenistan'dan iştirak eden Amalya Hovsepyan (19), Türkiye'de çok farklı bir kültürle karşılaştıklarını ifade ederek, "Din ve tarih derslerinde öğretilen ön yargılar tespit edildi. Türkiye'de yaşadığımız bu deneyimi, ülkemize gidince herkesle paylaşacağız. Bu proje, AB projeleri arasında şuana kadar katıldığım en yararlı proje. Birbirimiz hakkında çok fazla ön yargımız vardı. Bir hafta boyunca kalıplaşmış ön yargılarla mücadele ettik ve ülkemizde söylenenlerin yalan olduğunu gördük.
Dünyada başka kültürlerin de olduğunu öğrendim. Ortak çok noktamız olduğunu gördük. Bu bizi, mutlu ve barış dolu gelecek günler için umutlandırdı. Ülkelerimizde söylenenlere bakarsak, pek ümidimiz yoktu. Burada olmaktan çok mutluyum. Türk insanı çok misafirperver. Güzel vakit geçirdik, yararlı bir proje oldu" diye konuştu.
Estonyalı Ljudmila Odinets (25) ise, kültürler arasında benzer noktaların yanı sıra farklılıkların da olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
"Ama bu farklılıklar, iletişim kurmaya engel değil. Ülkeler arasındaki suni çatışmalar diyalogla çözülebilir. Sadece projede yer alan öğrencilerler değil, yerel halk ile de çeşitli aktiviteler sayesinde temas kurduk. Söylenenlerin aksine burada kendimizi çok güvenli hissettik. Harika bir proje oldu."
5 Mayıs'tan beri Eskişehir'de olan ve çeşitli faaliyetlere katılan yabancı öğrencilerin, yarın ülkelerine dönecekleri öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.