6. Ulusal Yapı Kongresi ve Sergisi başladı

“Değişen Dünyada Yapılı Çevre” başlıklı 6. Ulusal Yapı Kongresi ve Sergisi 7-9 Aralık tarihlerinde Eskişehir’de gerçekleştirilecek.
Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı’nda başlayan kongrenin ilk gününde sempozyumun açılış konuşmalarını Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Mimarlar Odası Ankara Şubesi 47. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yapı Mesleki Çalışma Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ayşe Duman, Mimarlar Odası Eskişehir Şube Başkan Yardımcısı Tuğba Olçay ve Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler yaptı.
“GELECEĞİMİZİ KONUŞACAĞIZ”
Döngüsel tasarım, iklim değişikliği, sanal gerçeklik, sayısal tasarım ve geleceğin mekanları ile ilgili konuları içeren sempozyumun açılış konuşmasında Başkan Büyükerşen, “Doğal çevreden giderek kopan bir yapılaşmış çevreyi inşa etmenin getirdiği sorunlar ile mücadele etmeye hala devam ediyoruz. Bu kongrede geleceğin mekanlarını, ileri ve yenilikçi tasarımı, akıllı binaları, geleceğin yapı malzemelerini konuşuyor olacağız. Ancak bir yandan da geleneksel yapıyı ve mirasımızı konuşuyor olacağız. Dünyanın en önemli tehlikelerinden biri olarak gösterilen iklim değişikliğini de ele alacağız. Şehrimiz ve ülkemiz için afet risklerini değerlendireceğiz. Yapılmış çevrenin geleceğini, geleceğimizi konuşuyor olacağız” diye konuştu.
Kongrede emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek sözlerine başlayan Mimarlar Odası Ankara Şubesi 47. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise şunları söyledi:
“Bugün burada ifade edilecek her şey yerel yönetimlerin bence öncelikli görevleri arasında yer alacak. Çünkü rant politikalarıyla büyüyen bir kentleşme politikalarıyla, yapılı çevreyle karşı karşıyayız. İnsan, iklim, çevre, canlı odaklı değil de rant odaklı gelişiyor. Her şey aslında artı değer denilen yaklaşımla yürütülüyor. Kentler bir artı değer üretiyor fakat bu değerin nereye kullanılacağına karar vermek asıl önemli şey. Bu değer, halkın yararına, iklim krizlerini çözmek için mi kullanılacak? Yoksa birileri çok istediği için mi kullanılacak?”
“HER ŞEY CUMHURİYETİN KAYNAĞINDA SAKLI”
“Her şey Cumhuriyetin kaynağında saklı” diyen Candan, “Bu çalışmalar Cumhuriyetin ikinci yüzyılında bize yol gösterecek. Cumhuriyet kurulduğunda kente bakışı, topluma bakışı, çevreye bakışı; toplumcu ve katılımcıydı, kadını, gençliği, öne çıkarır çocukların geleceğini öne çıkarırdı. Bizim 100. Yılda rehberimiz bu bakış açısı. Bu bakış açısını gelişen politikalarla, teknolojiyle geleceğe hazırlayacağız” ifadelerini kullandı.
Candan, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesi olarak bütüncül, yenilikçi bir bakış açısıyla mekanda çözmüş sorunları. Bu kaynak, fikir orada. Bu fikir 100 yaşında. Şimdi bu fikri alıp değişen dünyada teknolojiyle, yapay zekayla, iklim krizine karşı geliştireceğimiz canlı odaklı, doğa dostu bakış açısıyla Cumhuriyetin ikinci yüzyılda, tam da yerel seçimlerin olduğu bir zamanda yapılı çevreleri hep birlikte inşa edeceğiz. Bir şeye kendinizi adayacaksınız. Yaşınıza, cinsiyetinize bakmayacaksınız. Cumhuriyet adanmışlığı istiyor, sadece adanmışlığa bakacaksınız.”