AKP il başkanından Bilboard tepkisi

AKP il başkanından Bilboard tepkisi
AK Parti İl Başkanı Salih Koca, Tekel işçileri konusunda Tepebaşı Belediyesi tarafından ileri sürülen iddialara cevap verdi. Tepebaşı Belediye başkanı Ahmet Ataç’ın Tekel işçileri üzerinden siyaset yaptığını öne süren...

AK Parti İl Başkanı Salih Koca, Tekel işçileri konusunda Tepebaşı Belediyesi tarafından ileri sürülen iddialara cevap verdi. Tepebaşı Belediye başkanı Ahmet Ataç'ın Tekel işçileri üzerinden siyaset yaptığını öne süren Salih Koca, Tepebaşı belediyesinin, işten çıkardığı işçiler ile ilgili sorulara cevap vermek yerine , işçi dostu maskesi takıp şehri bilboardlar ile donatmasının dikkatlerden kaçmadığını belirtti
Ak Parti İl Başkanı Salih Koca'nın konu ile ilgili açıklaması şöyle:
"Hepiniz Tepebaşı İlçesi Belediye Başkanı Sayın Ataç'ın tekel işçileri üzerinden bilboardları dahi kullanarak nasıl talihsizce siyaset yaptığını görüntülediniz. Tepebaşı Meclis Üyelerimizin yaptığı basın toplantısında dile getirdikleri Tepebaşı Belediyesi tarafından yapılan işçi kıyımına ve soru önergelerine cevap vermek yerine işçi dostu maskesini takıp bilboardları donatması elbetteki dikkatlerden kaçmamıştır.
Oysa kendi yönetimindeki belediyede bu tavrın tam tersini uygulamıştır. Ankara'da eylem yapan Tekel işçilerini düşünen Ahmet ATAÇ kendi belediyesindeki işçileri ve bunların ailelerini düşünmemektedir. 29 Mart 2009 seçimleri sonrası göreve gelen Ahmet ATAÇ, göreve geldiği günden itibaren başladığı işçi çıkarmalara sistematik olarak devam edip bu güne kadar yaklaşık 250 kişi kıdem ve ihbar tazminatları verilmeden işçi ve memur kadrosundan çıkartılarak kapının önüne bırakıldığı tüm şehirde konuşulmaktadır. Bu işten çıkarmalarda "eski belediyenin adamı" gibi objektif olmayan kriterlere göre hareket edilmiş, bu kişilerin yerine de yeni işçiler alınmak suretiyle adeta kıyıma gidilmiştir. Edindiğimiz bilgiye göre Ahmet ATAÇ tarafından işten çıkartılan işçiler tarafından açılan davalardan yaklaşık 50 tanesi işçiler lehine sonuçlanmış Diğer davalar da halen devam etmektedir. BU KEYFİ BİR TUTUMDUR. GÖREVİNİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMEME, KENDİSİNE HALKIN VERDİĞİ YETKİYİ KEYFİ KULLANMADIR.
Bu bağlamda İşçiye ve emeğe saygı gösterdiğini iddia eden bir başkan ilk önce kendi yönetimindeki işçileri ve bunların ailelerini düşünmek zorundadır. Bunun dışındaki davranışlar hep siyasi bir şov olarak değerlendirilir.
Ne yazık ki aynı tavrı benimsemiş kendi küçük siyasi manevralarına insanımızı alet eden pek çok siyasetçimiz var.
Bu sebeplerle bugün tekel işçileri ile ilgili hükümetimizin tavrını aydınlatma gereği duyduk.
1980'li yıllardan beri özelleştirme yapılıyor. Tekelin özelleştirme kararı 2002 yılında 57. Hükümet tarafından alındı ve bu kararın altında sayın Devlet Bahçeli'nin de imzası var. 2004 yılında sendikanın talebi üzerine 4/C uygulamasına geçildi.
Bu talep doğrultusunda daha önceki hükümetler döneminde yapılan özelleştirmelerde işsiz kalan 19.000 kişi dahil edilmiştir.
Bugün özelleştirme ve kapatma sebebiyle 4/C kapsamında 17.774 kişi bulunuyor. 2008 yılında özelleştirilen Tekel işletmelerinin işçileri sendikanın talebi ile tütün depolarına aktarıldı 4/C'nin şartlarının iyileştirilmesi ve maaşların arttırılması talepleri sonucu İş sonu tazminatları verilmesi ve kendi illerinde görev verilmesi talebi kabul edildi. Bugün Tekel depolarında 155 kadrolu, 1.185 sözleşmeli personel ile 10.818 işçi olmak üzere toplam 12.158 personel istihdam edilmektedir. Kapatma sebebiyle iş akdi feshedilecek işçi sayısı; 8.367 kişidir
2008'de Tokat ve Samsun İşletmeleri özelleştirildiği zaman kendilerine yapılan teklifi kabul etmediler; (%10 maaş artışı, 3 yıl iş garantisi ve taşınma masrafları) İşçiler alternatif tercihin 4/C kapsamında çalışma olduğunu biliyor ve kabul etmişlerdi.
Haziran/2008'den bugüne üretmeden ücret almaya devam ettiler ve eylem zamanında da ücretlerini aldılar. Bu bağlamda Aylık 40 milyon TL. Ödeniyor.
01.Şubat.2010 tarihi itibariyle, ortalama 41.000 TL. kıdem, ihbar ve iş sonu tazminatlarını aldılar. Böylece bütün hakları ödenmiş oldu. Yaptıkları eylemle talepleri yeni bir işe yönelik.
Hükümetimiz döneminde 4/C maaşları iyileştirildi. Maaşları ortalama %15.8 oranında arttı. Ücretler; İlköğretim mezunlarına 658 TL.'den 772 TL.'ye (%17.4) Lise mezunlarına 739 TL:'den 856 TL.'ye (%15.8) Yükseköğretim mezunlarına 820 TL.'den 938 TL.ye (%25) çıkarıldı. Ayrıca Sözleşme süresi 10 aydan 11 aya çıktı. Böylece ilave bir maaşla birlikte maaşlarda toplam artış oranı ortalama %27 oldu. Aylık izin süresi 1 günden 2 güne çıkarıldı ve böylece yıllık izin süresi 10 gün yerine 22 gün oldu. İş sonu tazminatları ödenecek olup Sosyal haklar itibariyle 657'ye tabi diğer devlet memurlarının haklarına sahip olacaklar. Hastalık sebebiyle kullanabilecekleri izin süreleri 5 günden 30 güne çıkarıldı. SGK'dan emeklilik hakları ise korunuyor. Böylece Kamuya toplam maliyeti, diğer 4/C' çalışanları ile birlikte 84.256.000 TL. oldu."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.