ASM çalışanları vergide adalet istiyor

ASM çalışanları vergide adalet istiyor
SES Eskişehir Şube Yönetim Kurulu, Aile sağlığı merkezlerinin ödediği vergilere dikkat çekerek yeni bir eylem süreci başlattıklarını söyledi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir Şubesi tarafından, “ASM çalışanları vergide adalet istiyor” konulu basın açıklamasını geçtiğimiz yıllarda depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan ve hala inşaatına başlanmayan Şair Fuzuli Aile Sağlığı Merkezi önünde gerçekleştirdi.

Özkavak, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının taleplerini dile getirirken, Eskişehir’de yapımına başlanmayan Aile Sağlığı Merkezi’nin çalışmalarına başlanması için yeniden çağrıda bulundu. Özkavak, “Yerel seçimler öncesi yıkılan Aile Sağlığı Merkezi’miz yeniden gündeme alınmalı ve mahallenin ihtiyaçlarını karşılaması için yeni merkezin inşaatına başlanmalı” ifadelerini kullandı.

“ASM’de sözleşmeli ve ücretli çalışan tüm emekçilerden alınan vergi artık dayanılmaz hale gelmiştir” diyen Özkavak, şöyle devam etti:

“Giderek artan kronikleşen enflasyon karşısında yetersiz kalan ücretlere ek olarak ASM çalışanlarından yılın ikinci yarısından itibaren yaklaşık yüzde 35 oranında vergi kesintisi yapılıyor. Adaletsiz ve eşitsiz oranda yapılan vergi kesintileri ASM çalışanlarının satın alma gücünü daha da düşürmekte, çalışanlar arasında haksız ve ölçüsüz bir durum yaratıyor.”

SAĞLIKÇILAR VERGİ SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN EYLEM SÜRECİ BAŞLATTILAR

Sendika olarak hazırladıkları eylem programı ile ASM çalışanları üzerindeki vergi yüküne karşı tüm ülkede yeni bir mücadele hattı oluşturduklarını belirten Özkavak, “ASM çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde kesilen vergi oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlanması ve yıl içinde sabit kalması talebiyle 21 Şubat 2024 Çarşamba gününden itibaren Türkiye genelinde Aile Sağlığı Merkezlerinde, talepler karşılana dek her Çarşamba günü farklı şekil ve yöntemler kullanılarak süresiz eylem başlatıldı. SES Eskişehir Şubesi olarak bizde bu eylemlere destek vereceğimizi buradan ilan ediyoruz. Tüm ücretli çalışanlar yüksek vergi kesintilerinden mustariptir. Bugün başlattığımız bu eylemler ile ülkenin birçok ASM’si önünde çoban ateşleri yakıyoruz. Bu çoban ateşlerinin sağlık ve sosyal hizmet iş kolu başta olmak üzere vergi adaletsizliğinden yakınan tüm kesimlerce görüneceğine inanıyor ve birleşik bir talebe dönüşeceğini umut ediyoruz. Birleşerek mücadele edersek adaletsiz vergi sistemini değiştirebiliriz” diye konuştu.

“YIĞINLA SORUNLARIMIZ BİRİKMİŞ DURUMDA”

ASM çalışanlarının tek sorunun vergi yükü olmadığını belirten Özkavak, sorunlardan bir kaçını şu şekilde sıraladı:

“Yığınla sorunlarımız birikmiş durumdadır. Bunlardan bazıları; Aile hekimliği sistemi ile “dönüştürülen” birinci basamak sağlık hizmetleri toplum sağlığı açısından sürekli olarak sorunların birikmesine neden olurken, ASM’de çalışan emekçiler açısından da güvenli olmayan işyerlerinde zorunlu çalışmayı dayatmış, esnek, güvencesiz, performansa dayalı ücretlendirme sistemi ile de sömürüyü derinleştirmiştir. Aile hekimliğine geçiş süreci ile bu alanda farklı istihdam biçimleri ortaya çıkmıştır. Bunlar dışında ASM’ler adeta birer işletmeye dönüştürülmüştür. Apartmanların, camilerin altlarında yerler kiralanmış; sağlıksız ve güvenliksiz ortamlar ASM’lere dönüştürülmüştür. Hekimler bu binaların kira, elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödemekte; temizlik malzemeleri, tamirat-tadilat işleri ile uğraşmakta; temizlik, kırtasiye, sekreterlik vb. işlerin yürütülmesi için de adeta işveren gibi personel çalıştırmak zorunda kalmaktadır. Çalışanın maaşını, sigortasını düşünmek zorundadırlar. 12-13 yıldır ‘ara eleman’ adı altında, ücretli çalışan sağlık emekçileri ötekinin ötekisi yapılmışlardır. Aynı kurumda, hatta aynı ASM’de görev yapan çalışanlar ile özlük ve mali haklardaki farklılıkların kabul edilmesi mümkün değildir. Tüm bunlar yetmezmiş gibi artan hayat pahalılığı yapılan zamlar nedeniyle bu masraflar için verilen cari harcama ücretleri giderleri karşılamaya yetmemektedir. Üstelik cari gider hesaplamaları özellikle ÜFE yerine enflasyonu daha düşük göstermek için gerçek rakamları ile oynanan TÜFE üzerinden ödenmektedir.”

“VERGİ YÜKÜ DAYANILMAZ HALE GELDİ”

Söz konusu sorunların ana kaynağının uygulanan sağlık sistemi olduğunu ifade eden Özkavak, “Kamusal sağlık hizmetlerinin işletme mantığı içerisinde verilmesini kabul etmemiz mümkün değil. Bu sisteme eleştirilerimiz baki. Bu taleplerimiz gerçekleşinceye ve özlemini duyduğumuz sistem inşa edilinceye kadar ASM’lerde mevcut sistem içerisinde de çalışan emekçilerin temel sorunları çözülmeli. Bu taleplerden de biri de uygulanan vergi adaletsizliği. Vergi adaletinin temel amacı, vergi yükünün yurttaşlar arasında geliri ve insanca yaşam giderleri temel alınarak hak kaybı yaratmadan adaletli ve eşit olarak dağıtılması. Ancak ekonomik krizle birlikte ücretli çalışanların üzerindeki vergi yükü ve temel ihtiyaçlar üzerinden alınan dolaylı vergilerin oranı giderek daha fazla artırılmış, çalışanların üzerine eklenen yük dayanılmaz hale geldi” sözlerine yer verdi.

“HÜKÜMET ASM EMEKÇİLERİNDEN İNSAFSIZCA ORANLARDA VERGİ ALIYOR”

Vergi konusunda iktidara yüklenen Özkavak, “Vergi dilim sınırları yıllar içinde enflasyonun çok daha altında bir oranda artırılarak daha ilk aydan itibaren yapılan zamlar vergi dilimi içinde kaybolmakta, hükümet kaşıkla verdiğini kepçe ile alma politikalarına devam etmekte. Milyarlarca liralık kazancı olanlardan, patronlardan vergi almayanlar, insan hayatına, doğa katliamına sebep olan maden şirketlerine vergi affı sağlayanlar, ASM emekçilerinden ve tüm emekçilerden insafsızca oranlarda vergi alıyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.