‘’Bağımlılık karmaşık ve çok boyutlu bir sorundur’’

Eskişehir Türk Ocakları Perşembe Sohbetlerinde “Davranışsal Bağımlılıklar Ve Çözüm Yolları”nı konuştu. Tepebaşı RAM, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölümü Başkanı Fikret Konca’nın katılımıyla gerçekleşen etkinlikte bağımlılığın psikolojik ve sosyal boyutları ele alındı. Konca, “Bağımlılığın psikolojik boyutunda stres, travma, depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunlar, kimlik sorunları ve başa çıkma mekanizmalarının yetersizliği gibi faktörler etkili olabilir” dedi.
Konca şu ifadelere yer verdi: “Bağımlılık, karmaşık ve çok boyutlu bir sorundur ve sadece madde kullanımıyla sınırlı değildir. Bireyin biyolojik, psikolojik ve sosyal boyutlarını etkileyen bir durum olarak ele alınmalıdır. Madde kullanımı veya bağımlılık yapıcı davranışlar, beyindeki ödül merkezini uyararak haz ve zevk duyguları yaratır. Zamanla bu durum, beyinde yapısal ve işlevsel değişikliklere yol açabilir ve bağımlılığın devamlılığını sağlayabilir. Bağımlılığın psikolojik boyutunda stres, travma, depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunlar, dürtüsellik, özgüven eksikliği, kimlik sorunları ve başa çıkma mekanizmalarının yetersizliği gibi faktörler etkili olabilir. Bağımlılığın sosyal boyutunda aile içi sorunlar, sosyal çevre, sosyal destek eksikliği, yoksulluk, işsizlik, eğitim eksikliği ve toplumsal baskılar gibi faktörler etkili olabilir. Sosyal destek eksikliği ve toplumdan dışlanma gibi durumlar da bağımlılık sorununu daha da kötüleştirebilir.”
Bağımlılıkla mücadelede en önemli noktanın bağımlılığı önlemek olduğunu söyleyen Konca, “Bağımlılıkla mücadele, çok yönlü ve multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Ancak bağımlılıkla mücadelede bağımlılığı önlemek önemlidir. Bağımlılığı önlemede pozitif psikoloji, karakter güçleri ve erdemler, sosyal destek sistemi, sağlıklı yaşam alışkanlıkları oldukça önemlidir.” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.