"BU ETKİNLİKLER HER YIL YAPILMALI"

“BU ETKİNLİKLER HER YIL YAPILMALI”
Odunpazarı Belediyesi tarafından düzenlenen, “ Dünya Ağaç Günü” etkinlikleri görkemli bir açılış töreniyle başladı. Törende ilk olarak konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 3’üncüsü kutlanan Dünya Ağaç...

Odunpazarı Belediyesi tarafından düzenlenen, " Dünya Ağaç Günü" etkinlikleri görkemli bir açılış töreniyle başladı.
Törende ilk olarak konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 3'üncüsü kutlanan Dünya Ağaç Günü etkinliklerine ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyduklarının altını çizdi.

" KENTİ DOĞAL YAŞAMLA
BULUŞTURMAK İSTİYORUZ!"
Ağaca, doğaya ve çevreye duyarlı tüm insanlarla birlikte dikkat çekmek istediklerini belirten Kurt, "Ağaç güzeldir. Dokunmayın, kesmeyin, parçalamayın. Ağacın en kötüsü bile şahane sanat eserlerine dönüşebilir. Usta sanatçılar elinde bir ağaç kökünün olağanüstü esere dönüştüğünü gördük. Atılacak ya da yakılacak diye baktığımız bir kütük şahane bir anıt haline gelebiliyor. O nedenle ağaçlara kıymayalım. Odunpazarı'nı yöneten anlayış, ormansızlaştırılan ve talan edilen çevreye karşıdır. Hava, gürültü, su ve toprak kirliliğini ortadan kaldırarak, kentin doğasını korumak, kenti doğal yaşamla buluşturup kent bitki ve hayvanlarına azami özen göstererek sürdürülebilir bir yaşam oluşturmak temel amacımızdır" ifadelerine yer verdi. Dünyada ilk kez ağaç bayramı kutlayan toplumun çocukları olarak ülkemize ve dünyamıza yönelik tehditlerin başında gelen erozyon, ormansızlaştırma ve her çeşit kirlenmeye karşı mücadele etmeyi bir görev biliyoruz diyen Kurt, " Toprağımızın çok bereketli olduğu söylenir. Fakat biz ilgisiziz. Yeşilliği kurutuyoruz, ülkeyi ve dünyayı tahrip ediyoruz. Okullarımızın bahçesinde dikili ağacımız bile yok. Bütün dünya farkına varmalıdır ki Odunpazarı Belediyesi bu döngüyü değiştirecek. Değişim Odunpazarı'nda başlayacak, Türkiye'yi saracak, dünyaya barış, kardeşlik ve dostluk köprüleriyle bağlanacak. Yurtta barış, dünyada barış sağlanıncaya kadar mücadelemiz sürecek" diye konuştu.
" VALİ'DEN BELEDİYEYE TEŞEKKÜR!"
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise, Dünya Ağaç Günü'nün 3'üncüsünün ülkemizde kutlanmasından ve bunun Eskişehir'de oluyor olmasından gururlandıklarını kaydetti. Tuna, "Birçok alanda kendisini ispat eden ve ülkemizin güzide kentlerinden olan Eskişehir, kültür ve sanat alanında da özellikle son yıllarda çok önemli bir mesafe kazanmış ve bu konuda da marka şehir olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Medeniyetin başlangıcında olduğu gibi bizim medeniyetimizde de ağacın ve taşın özel bir yeri vardır. İnsanın doğasına en uygun olana işaret eden ağacın önemine vurgu yapan bu etkinliğe Eskişehir'in ev sahipliği yapması önemli ve anlamlıdır. Ayrıca etkinlik için Odunpazarı Belediyesi'ne teşekkür ediyorum" diye belirtti.
" AĞAÇ İNSAN GİBİDİR!"
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de, ağacın, insanoğlunun en büyük arkadaşı ve dostu olduğunu vurguladı. Büyükerşen, sözlerine şöyle devam etti: "Ağaç, tekerlek olmuştur insanoğlunun yollar açmasına imkan vermiştir. Ağaç, hayatımızda o kadar çok yer etmiştir ki günlük yaşantımızda çoğumuz onun varlığını unuturuz. Evlerimizde ağaç çok büyük bir sıcaklık veren bir malzeme olarak durur, üzerinde yürürüz. Çünkü modern yapıların tabanları bir ağaç kaplıdır. Kapıların, süslerin çoğu ondan yapılmıştır. Kısacası kullandığımız çoğu eşya ondan yapılmıştır. Ağaç, insan gibidir, yaşar. Ama bir farkı vardır. İnsanlar ölürler, toprağa gömülürler. Ağaçlar ise ayakta ölürler. Ağaçlar öldükten sonra çoğumuz onun kıymetini bilmeyiz. Ama bu etkinlik nedeniyle yapılan eserlerin sergilendiği çadırları gezdiğimiz zaman göreceğiz ki ağacın toprak altındaki kökleri dahil ve toprak üstünde kalan, insanların hışmına uğramayan kısımları bile başlı başına sanat eseridir."
" ESKİŞEHİR'E TURİZM
GELİRİ SAĞLAYACAK!"
Odunpazarı Belediye Başkanımızın bu etkinliği düzenlemesi ve ev sahipliğini üstlenmesini, Odunpazarı'nın hem Eskişehir hem Türkiye hem de dünya düzeyinde ün kazanmasının bir başlangıcı olarak görüyorum diyen Büyükerşen, "Bu etkinlik o kadar çok hoşuma gitti ki, biliyorsunuz Tepebaşı Belediyesi'nin pişmiş toprak etkinliği var. Büyükşehir Belediyemizin diğer çağdaş sanatlar konusundaki etkinlikleri var. Aslında bunlarla Odunpazarı'ndaki bu etkinliği birleştiği zaman Eskişehir'in turizm değeri bir kat daha artacak. Bu vesileyle ben Kazım Kurt'tan rica ediyorum. Uluslararası Ahşap Kültür Derneği'yle sürekli bir etkinlik anlayışı içinde olabilir. Yani bu etkinlik her yıl Odunpazarı'nda düzenlenmeli. Nasıl Pişmiş Toprak Sempozyumu her yıl geleneksel olarak devam ediyor. Odunpazarı Belediyemiz de her yıl "Ağaç Sanatları Fetivali" yapabilir" dedi.
Büyükerşen, "Eskişehir yepyeni bir müzeye daha sahip olacak" diyerek de, şunları kaydetti:
"Ağaç Sanatları Müzesi. Mevcut müzelerimize böyle bir müzenin ilave edilmesi, hiç şüphe yok ki Eskişehir'in daha çok turist çekmesine imkan sağlayacak. Aynı zamanda bu vesileyle Eskişehir'de ağaç illerini hanımlara, beylere, gençlere yayabilirsek turist eşya konusunda Eskişehir'e çok büyük turizm geliri sağlayacağına da inanıyorum."
Açılış töreni, çeşitli gösterilerle ve etkinlik münasebetiyle açılan sergi gezisiyle devam etti. Öte yandan, "Dünya Ağaç Günü" etkinliklerine 68 ülkeden yaklaşık 300 sanatçı katılıyor.
KILIÇDAROĞLU GELMEDİ
Kurşunlu Külliyesi'nde gerçekleşen törene Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'nın yanı sıra , Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Fevzi Kaleli, Uluslararası Ahşap Kültür Vakfı Başkanı Howerd Rosen, Ormancılık Araştırma Organizasyonları Uluslararası Birliği adına Andrew Wong Phil ve diğer ilgililer katıldı. Katılması beklenen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, son anda değişen program değişikliğiyle nedeniyle katılamadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.