"Bu kadar mağdur olduğumuz dönem olmadı"

“Bu kadar mağdur olduğumuz dönem olmadı”
Çiftçinin hükümete isyanı sürüyor. Eskişehir’in ilçelerinde bulunan Ziraat Odalarının başkanları Eskişehir Ziraat Odası’nda bir araya gelerek çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundular. Oda Başkanı İbrahim Çetinkaya,...

Çiftçinin hükümete isyanı sürüyor. Eskişehir'in ilçelerinde bulunan Ziraat Odalarının başkanları Eskişehir Ziraat Odası'nda bir araya gelerek çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundular. Oda Başkanı İbrahim Çetinkaya, 2007 yılı ürünü buğday alım fiyatının 42,5 YKr olarak açıklandığını ve buğdaya kg başına 4,5 YKr prim verileceğini söyledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile yaphılan çalışmalar sonucunda bu yıl buğday maliyet fiyatının 48 YKr olduğunu belirterek, açıklanan hububat alım fiyatının ürünün maliyetini bile karşılamadığını anlattı. Bir kg. buğday karşılığında primle birlikte çiftçinin eline 47 YKr geçeceğini de kaydeden Çetinkaya açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Üretici menfaatleri, yurt ekonomisi durumu, sübvansiyonlar, kalkınma hedefleri, yılın koşullarına göre oluşan maliyet fiyatlarına etki eden para değerinin değişikliği, makine, traktör, ekipman, yedek parça,geçinme endeksi gibi bütün faktörler nazara alınarak çiftçinin ekonomik alım gücünün gerilememesi ve üretimin devamı için ürün maliyetlerine yüzde 30 işletme karı ilave edilmesi gerekmektedir. Belirlediğimiz fiyata yüzde 30 işletme karı eklediğimizde fiyat 62,40 YKr olmalıdır. Dolayısıyla belirlediğimiz maliyet dikkate alındığında primle birlikte çiftçinin eline geçen miktar maliyeti bile karşılamamaktadır. Ayrıca hükümetin açıklamış olduğu alım fiyatları ile borsada oluşan fiyatlar çok farklı oluşmakta, çiftçi ürettiği buğdayını maliyetinin çok altında bir fiyata satmaktadır. Bu durumda hiç olmazsa açıklanan fiyatın çiftçinin eline geçebilmesi için TMO,her şeyden önce etkin bir müdahale ile alım politikası izlemelidir." Ziraat Odası Başkanı Çetinkaya ile ilçe Ziraat Odası Başkanlarının birlikte yaptıkları açıklamada, çiftçinin çok zor günler geçirdiği belirtilerek, "bankalardan kredi alarak diğer kredi borçlarını kapatmaya uğraşıyoruz" dediler. Çiftçinin hiçbir hükümet döneminde bugünkü kadar sıkıntı içinde olmadığına değinen Ziraat Oda Başkanları çiftçinin yeni traktörünü satarak peşin paraya çevirdiğini ardından da yine kredi ile traktör aldığını belirterek, "bu böyle nereye kadar gider bilemiyoruz ama satılan traktörlerin yüzde 98'i bu iş için satılıyor" dediler.
Eskişehir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çetinkaya ise, devlet bankalarının iyi yönetilmediğini belirterek özelleştirilmelerinden yana olduğunu anlattı. "Ancak kesinlikle yabancılara satılmamalı" diye konuşan Çetinkaya, "bu ülkele kötülük yapmak isteyen hükümet bankalarımızı yabancılara satsın yeter. Başka bir şey yapmasına gerek yok. Böylece yalnızca bizim değil, çocuklarımızın da elleri kolları bağlanıyor. Zaten pamuk ipliğine bağlı olan ekonomimiz daha çok ipotek altına alınmış olunuyor" diyerek sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.