BU NASIL BIR İŞ?

BU NASIL BIR İŞ?
Vali Kadir Çalışıcı“Konu ile ilgili net bir bilgim yok”THY’nin Eskişehir-İstanbul arası uçak seferlerini başlatacağını açıklaması şehir gündemine düşerken, konuyla ilgili soruları yanıtlayan Vali Kadir Çalışıcı,...

Vali Kadir Çalışıcı
"Konu ile ilgili net bir bilgim yok"
THY'nin Eskişehir-İstanbul arası uçak seferlerini başlatacağını açıklaması şehir gündemine düşerken, konuyla ilgili soruları yanıtlayan Vali Kadir Çalışıcı, konu hakkında yeterli bilgisi olmadığını belirtti.
Eskişehir-İstanbul arası uçak seferlerinden çok, Eskişehir'in yurt dışı seferlerinin önemli olduğunun altını çizen Vali Çalışıcı, "Anadolu Üniversitemizin havaalanı zaten açık. Türk Hava Yolları Eskişehir'e nispeten küçük uçaklarla gelecektir. Burada da Eskişehir'den çıkacak potansiyel yolcu sayısı rol oynayacaktır" dedi.
Eskişehir için İstanbul seferlerinden daha önemli olanın yurt dışı seferler olduğunun altını çizen Vali Çalışıcı, "bizim için önemli olan 160 ve daha büyük uçaklarla yurt dışından yapılacak seferler. Eskişehir'e getirisi olacak seferler Brüksel ve diğer Avrupa kentlerinden olacak seferlerdir. Ancak THY böyle bir karar almadan önce mutlaka gereken incelemeleri ve Pazar araştırmalarını yapmıştır. Ben, THY'nin aldığı bu kararda siyasi baskı olduğunu düşünmüyorum. THY, Eskişehir'de gerekli potansiyeli görmüş olmalı ki sefer düzenliyor. Ancak yineliyorum ki, önemli olan yurt dışı seferlerdir. Dilerim yakın bir gelecekte o seferler de gerçekleşir" diyerek sözlerini noktaladı.
Belediye Başkanı Büyükerşen
"Bana seçim için
yatırımı çağrıştırdı"
Büyükerşen, olayı gazetede okuyunca öğrendiğini belirtirken, Maliye Bakanı ile yaptığı görüşmede, havaalanı için toplantı yapma kararı verdiklerini söyledi. Büyükerşen, "Paranın musluğu Sayın Bakanda... Parayı verirse her işi çözeriz" diye konuştu.
Türk Hava Yolları'nın Üniversitepistine inebilecek uçaklarının sayısının sınırlı olduğunu belirten Büyükerşen, "sanıyorum THY'nın elinde buradaki piste inebilecek 124 yolcu kapasiteli 2 tane Airbus-319 uçağı var. Belki onlarla gelebilirler. Aslında direk İstanbul-Eskişehir değil de, İstanbul-Eskişehir-Adana, İstanbul-Eskişehir-Diyarbakır gibi, havacılıkla "ayaklı" diye bilinen bir sistem uygulanırsa, Eskişehir'den de 20-30 yolcu bulunabilir" dedi.
Daha önce Hüsamettin Cindoruk zamanında da İstanbul-Eskişehir arasında uçak seferleri başlatıldığını anlatan Büyükerşen, "o zaman da tam seçim arifesiydi" dedi. Küçük kapasiteli uçakların kullanılabileceğini belirten Büyükerşen, "ne yazık ki onları da deve keserek İngiltere'ye geri gönderdiler. THY'nin elindeki en küçük kapasiteli uçaklar 124 kişilik. Eskişehir'den de yurt içinde hiçbir noktaya bu kadar yolcu çıkmaz" diyerek sözlerini sürdüren Büyükerşen şöyle konuştu:
"THY yurt içi seferlerinden Eskişehir'de zarar eder, ama kamu kuruluşudur ve bunu sineye çeker. Tam seçim arifesinde Eskişehirlilerin gönüllerini almak için böyle bir uygulamaya gidiliyormuş gibi geliyor bana. Eskişehir için önemli olan yurt dışı seferlerdir. Ancak o zaman hem firmalar hem de Eskişehir kazançlı çıkabilir. Ancak yurt dışı seferler için de en az 180-200 kişilik uçakların gelmesi lazım. Daha düşük kapasiteli uçaklar da karlı olmaz.
Karlı olsaydı, şimdiye kadar çoktan yurt içi seferler de, yine küçük uçaklarla yurt dışı seferler de yapılırdı. Bütün havayolu firmaları Eskişehir'den yurt içine 120 yolcu kapasitesi olmadığını bilir.
Eğer biz gerekli düzenlemeleri yapmaz ve havaalanı pistinin 180-200 kişilik uçakların inebilmesine uygun hale getirmezsek, yurt dışından gelecek yolcular Kütahya'ya yapılacak havaalanını tercih edecekler ve tüm rant oraya kayacak.
Sonuçta THY yurt içi seferlerden zarar eder. Ama buna ne kadar dayanacağını zaman gösterecek. Sanıyorum siyeseten belli bir dönem zarara katlanacaktır."
A.Ü. Rektörü Prof.Dr. Sürmeli
"Seferlerin başlayacağını
gazetelerden öğrendim"
THY'nın İstanbul-Eskişehir arısında yapılacak olan seferlerde Airbus-319 tipi uçakları kullanabileceğini ifade eden Sürmeli: " Gelmek isteyen havayolu şirketi pistin koşullarını bilir, ona göre hangi uçakların uygun olduğunu düşünerek operasyonuna başlar. THY'da sanıyorum buraya uygun olarak 120-125 kişilik Airbus-319 tipi iç hatlarda kullanılan uçaklarla sefer yapacak. Onun dışında bir bilgim yok. Zaten her havaalanı kendi koşulunu Ulaştırma Bakanlığı kapsamı içinde uluslar arası olarak ilan eder. Uzunluğu, genişliğini ölçerek bina göre elindeki uçaklarla hangi tip uçakların gelip gideceğine kendisi karar verir. Bizim pistimizin ne olduğunu bilen hangi uçakların da geleceğini de bilir. Hepsi ilan edilmiştir zaten. Pist 2 bin 540 metre uzunluğunda, genişliği 30 metre, PCM değeri 45 olduğu belli. Hangi seyr-ü sefer cihaz cihazlarımız var hepsi ilan edilmiş durumda. ILS cihazımız yine yok. Çok sisli olduğu bir saatte zaten inemez." diye konuştu. Türk Hava Yolları'nın daha büyük uçaklarla gelme talebinde bulanacağını düşünmediğini kaydeden Sürmeli: " THY'nın o riski alacağını sanmıyorum. THY çok derece övündüğümüz son derece ciddi bir firma. Bizim söylediklerimiz Eskişehir-İstanbul arasında bir sefer kurmak değil. Öyle düşünülürse, işin çok dar açıdan ele alındığını ifade etmiştim. Kuşkusuz Eskişehir-İstanbul kullanılabilecek bir hat. Önemli olan burada uçuş programı. Bu hattın çalışması karşılıklı seferlere bağlı. 120 kişilik yolcu potansiyelinin çıkmasını zaman gösterecek. Daha önce denendi ama hafta da bir sefer yapılıyordu. Önemli olan İstanbul'dan Eskişehir'e geleni tekrar İstanbul'a götürebilmektir. Önemli olan kısa mesafede karşılıklı uçuşları gerçekleştirmektir. THY mutlaka bir Pazar araştırması yapmıştır. Bunu hangi verilere göre yaptı ben de bilmiyorum. THY'nın sefer kararını yolcu potansiyeli belirlemiştir. Potansiyel olmasa zaten benim gel dememle gelmez. Nasıl araştırma yaptığını bilmiyorum. Eskişehir yükselen bir değer. Açılan ve açılmakta olan yeni kurumlar ve yatırımlar onlar için büyük bir gösterge. Artık Eskişehir'e uluslar arası kuruluşlar geliyor. Eskişehir- İstanbul karayolunun bozuk olması da büyük etken olmuştur. Bütün Marmara'nın Akdeniz'e indiği ve Akdeniz'in Marmara'ya çıktığı tek yol bu. Türkiye'de taşımacılığın ağır yükü karayolunda Bütün taşımacılığı siz bu kadar dar bir yoldu yapıyorsunuz. Doğal olarak yol kötü" şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin bu kararın seçime yönelik bir yatırım olup olmadığı yönündeki sorusunu da yanıtlayan Rektör Sürmeli: "Bunu benim değerlendirmem mümkün değil. Bu kararı alan özel statüsü olan anonim şirket. Neyi düşünerek, bu dönemde bu kararı nasıl aldığını anlamlandırmam mümkün değil" dedi.
AKP İl Başkanı Canözer
"Karar ticari, siyasi baskı
söz konusu değil"
AKP İl Başkanı Canözer, THY'nın aldığı karardan herkesin memnun olması gerektiğini ifade ederek, "Türkiye'de yaşanan gelişmeden ve istikrar ortamının yarattığı huzur ve güvenden, bir çokları görmek istemese de Eskişehir de payını almaktadır. Bizim zaten baştan beri inandığımız ve savunduğumuz buydu. Eskişehir hem sanayisiyle, hem kültürüyle, hem potansiyeliyle THY'nin dikkatini çekmiş olmalı ki böyle bir karar almışlar. Bunun altında herhangi bir siyasi amaç veya siyasi beklenti kesinlikle yoktur. THY kararını kesinlikle ticari kaygıları göz önünde bulundurarak almıştır. THY'nin Üniversitenin koyduğu sınırlardan daha büyük uçakları getirmesi durumunda da bir sorun çıkacağını sanmıyorum. Üniversite THY'na da engel çıkarmayacaktır kanaatindeyim" diyerek sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.