Çiftçi taban fiyat bekliyor

Çiftçi taban fiyat bekliyor
Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, üreticinin buğday ve arpa tavan alım fiyatıyla ilgili beklentileriyle ilgili açıklama yaptı.

Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, üreticinin buğday ve arpa tavan alım fiyatıyla ilgili beklentileriyle ilgili açıklama yaptı.

Arpa ve buğday alım fiyatların halen belirlenmediğini dile getiren Çelikoğlu, alım fiyatlarıyla ilgili çiftçinin beklentilerine dair değerlendirmelerde bulundu.

Çelikoğlu, “Arpa, buğday ve şeker pancarının birim fiyatı belli olmadı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde harmanın başlamasına rağmen şu anda herhangi bir fiyat yok. Bizim fiyat talebimiz buğdayda ton başına 12-13 bin lira olması yönünde. Yeni Tarım Bakanı’nın belli olmasıyla taban fiyatlarının belli olacağını düşünüyorum. Çiftçi mağdur edilmeyecektir. Hem vatandaşı hem de çiftçiyi mağdur etmeyecek bir fiyatın hükümetimiz tarafından açıklanmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“12 BİN LİRA ÇİFTÇİ İÇİN İDEAL”

Çiftçilere verilen desteklerin zamanında verilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden Çelikoğlu, çiftçiye üretim desteği anlamında güzel bir destek verildiğini söyledi. Çelikoğlu, “Geçen seneye oranla mazot ve gübre fiyatlarında gerileme oldu. Giderlerimiz bu seviyelerde devam ederse ton başına 12-13 bin lira verilecek fiyat çiftçi açısından ideal fiyattır” sözlerini kaydetti.

“REKOLTE BU YIL İYİ OLACAK”

Çelikoğlu, üretim alanlarının geçen yıla göre özellikle Nisan ve Mayıs aylarında yeterli yağışları aldığını söyledi. Çelikoğlu, “2022 yılında ortalama metrekareye 306 kilogram düştü. 2023 yılın ilk dört ayında 190 kilogram yağış aldık. Bu yıl kış mevsiminde yağış olmadı ama Nisan ve mayıs aylarında yağış açısından çok iyi geçti. Rekoltemiz bu yıl iyi olacak. Sulamadan yapmadan buğday yetiştirdik. Sulama giderlerimiz azaldı” ifadelerini kullandı.

“YAĞIŞLAR NEDENİYLE YÜZDE 5-10 ARASI ZARARIMIZ OLDU”

Seyitgazi başta olmak üzere kırsal alanda yaşanan yoğun yağmur yağışları sonucunda meydana gelen sel felaketleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Çelikoğlu, yaşanan sel ve dolu yağışlarının il genelinde çok büyük zararlara neden olmadığını belirtti. Çelikoğlu, “Seyitgazi’de ve Odunpazarı’nın bazı mahallerinde sel felaketi ve dolu yağışı yaşandı. Sel ve dolu yağışları ekinlere çok büyük zararı olmadı. Yüzde 5 ila yüzde 10 oranında zararımız oldu” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.