Demiryolu projesine Bakanlık el koydu

Demiryolu projesine Bakanlık el koydu
4 yıl önce temeli atılan ve inşaat çalışmaları başlayan demiryolunun yer altına alınması projesi aradan geçen süre içerisinde tam anlamıyla yılan hikâyesine dönmüştü.DDY tarafından başlatılan ve hem şehir merkezindeki...

4 yıl önce temeli atılan ve inşaat çalışmaları başlayan demiryolunun yer altına alınması projesi aradan geçen süre içerisinde tam anlamıyla yılan hikâyesine dönmüştü.
DDY tarafından başlatılan ve hem şehir merkezindeki hemzemin geçitleri ortadan kaldırmayı, hem de hızlı trenlerin kent içi geçişini sağlamak üzere yapımına başlanan proje, Bağlar geçidine geldikten sonra tıkanmıştı.
Şeker fabrikası bölgesinde başlayan çalışmaların hızla Bağlar geçidine kadar gelmesi, bu süreçte Muttalip Üst geçidinin de yıkılması ve diğer alt yapı çalışmalarının bitmesine rağmen tünel Bağlar'da kalmıştı.
Muttalip üst geçidi gibi, tünelin ilerlemeyebilmesi için İstasyon köprüsünün de yıkımını gerektiren çalışmalar bu yüzden olduğu yerde kalmıştı.
Köprünün üzerinden geçen tramvay sistemi nedeniyle, DDY kendisine ait olmasına ve deprem riski taşımasına rağmen köprüyü bir türlü yıkamamıştı.
GAR YERİ TARTIŞMALARI
GÜNDEME DAMGASINI VURMUŞTU
İstasyon köprüsünün yıkımı tartışmalarının ardından, yapılacak olan gar ile ilgili tartışmalar da şehrin gündemine adeta damga vurmuştu.
Bir tarafta 'Gar Şeker Fabrikası alanına yapılsın" diyen Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, diğer tarafta ise DDY yöneticileri sürekli görüşmelerine rağmen ortak yol bulunamamış, süreç uzadıkça uzamaya başlamıştı.
PROTOKOLDE YAPILAMADI
Aradan geçen zaman içerisinde kentin beklediği haber ise Büyükşehir Belediye Meclisi'nde gelmişti. Başkan Büyükerşen DDY ile yapılan görüşmelerin sonuç verdiğini belirtmiş, protokol için anlaşma sağlandığını açıklamıştı. Bunun üzerine meclis toplantısına bile ara verilmiş, Büyükerşen tarafından protokolün detayları üzerine meclis üyelerine bilgiler sunulmuştu.
MUTABAKATA YİNE VARILAMADI
Yapılan açıklamalara rağmen bahse konu olan protokolün ise halen karşılıklı olarak imza edilmediği gerçeği ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre, tarafların demiryolunun yer altına alınması projesi ile birlikte yeni garın yapımını içeren mutabakatının hayata geçirilmediği öğrenildi. Yine edinilen bilgiye göre, anlaşmanın karşılıklı olarak imza edilmemesinin ardından devreye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın girdiği ve iki yıldır üzerinde çalıştığı planları devreye soktuğu öğrenildi.
ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
YETKİLERİNİ KULLANACAK!
Yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise DDY'ye ait arazi üzerinde uzun süreden bu yana planlama çalışmaları sürdürüyordu. Kamu arazileri üzerinde her türlü plan yapma ve uygulama yetkisine sahip olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bir dönem tıkanma noktasına gelen Eskişehir Demiryolu Geçişi Projesi ile ilgili olarak devreye girmiş ve plan çalışmalarına başlamıştı.
Planları tamamlayan bakanlık bu yılın başında ilgili planları Ankara'da askıya da çıkarmıştı.
Askılara yapılan itiraz süresinin dolması ve ardından mahkemeye giden konu hakkında yetkili mahkemenin de bakanlıktan yana karar vermesi sonucu, bakanlık planlarının hayata sokmaya başladı.
AYLAR SONRA ÇALIŞMALAR
YENİDEN BAŞLADI
Bakanlığın devreye girmesi ve geniş yetkililerini kullanmaya başlaması ile birlikte de, Bağlar geçidinde tıkanıp kalan tünel çalışmaları da yeniden başladı. Başlayan çalışmalar dahilinde ise Bağlar geçidi ile mevcut gar arasında alternatif hat döşeme çalışmaları da noktalanırken, elektrik düzeni de yine devreye sokuldu.
HERŞEY 1 EYLÜL'DEN İTİBAREN BAŞLIYOR.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uygulamaya soktuğu planlar dâhilindeki çalışmalar ise 1 Eylül itibari ile hayata geçecek. UKOME tarafından bu tarihten itibaren kapatılmasına karar verilen Bağlar Geçidindeki tünel çalışmaları artık Bağlar'ı geçecek şekilde hayata geçirilecek. Tünelin önündeki en önemli engel olarak görülen İstasyon Köprüsü de yine bu plan dahilindeki çalışmalar arasında yıkılacak. Aynı zamanda ESOGÜ raporu ile deprem riski taşıdığı belirlenen köprünün yıkılması neticesinde ortaya çıkacak olan tramvay seferleri ile ilgili olarakta kurumlar arasındaki görüşmelerin başlatılacağı söyleniyor.
YENİ GAR YAPILIYOR
Öte yandan nereye yapılacağı konusunda uzun tartışmaların yaşandığı yeni gar binası da netlik kazandı. Şehircilik Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu planlarına göre yeni garın, mevcut garın Enveriye tarafındaki araziye yapılacağı ve çalışmalarında önümüzdeki aylarda başlayacağı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.