"Dünyanın en iyi merkezlerinden birisiyiz"
Türk Nöroloji Derneği Girişimsel Nöroloji çalışma Grubu Başkanı ve Türk Beyin Damar Hastalıkları Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Atilla özcan özdemir, Dünya İnme Günü nedeniyle açıklama yaparak, ESOGü İnme Merkezinin başarısından söz etti.
Prof. Dr. Atilla özcan özdemir, hastalığa dair bilgiler de vererek, ani gelişen kol ve bacakta güçsüzlük, konuşmada bozulma durumu olması halinde hastalar veya yakınlarının mutlaka 112’yi aramaları gerektiğini de bildirdi.
29 Ekim Dünya İnme günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Eskişehir Kapsamlı İnme Merkezi Koordinatörü, Türk Nöroloji Derneği Girişimsel Nöroloji çalışma Grubu Başkanı ve Türk Beyin Damar Hastalıkları Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Atilla özcan özdemir, hastalığa dair bilgiler verdi.
Prof. Dr. Atilla özcan özdemir, inme ya da diğer adıyla beyin krizinin, beyne giden damarlarda bir tıkanıklık olması durumunda ortaya çıktığını belirtti.
Prof. Dr. Atilla özcan özdemir, ani gelişen kol ve bacakta güçsüzlük, konuşmada bozulma durumu olması halinde hastalar veya yakınlarının mutlaka 112’yi aramaları gerektiğini de bildirdi.
Prof. Dr. Atilla özcan özdemir, daha sonra şunları söyledi; “Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü ve Eskişehir Osmangazi üniversitesi Rektörlüğü arasında 2019 yılında imzalanan Türkiye’nin ilk resmi inme protokolü kapsamında Eskişehir Bölgesel İnme Merkezi 7/24 saat prensibiyle Eskişehir ve çevre illerdeki inme hastalarına Eskişehir Osmangazi üniversitesi Osmangazi üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilimdalı koordinatörlüğünde beyin damar açıcı tedaviler uygulamaktadır.
EN İYİ MERKEZLERDE DAHA İYİ RAKAMLARA SABİHİZ
Her türlü teknolojik altyapının kullanıldığı ve aynı zamanda Türkiye’deki inme müdaheleleri konusunda bir eğitim üssü olan Kapsamlı İnme Merkezin’de toplam1170’dür. Türkiye’deki en iyi işleyen protokolle ESOGU bünyesindeki Eskişehir Kapsamlı İnme Merkezi’ne başvuran hastaların %30’u inmede uygulanan damar açıcı tedavileri almaktadırlar. Bu oran dünyanın en iyi merkezlerinde bile %15-20’dir. Tedavi sonucu hastalarımızın %55’i bağımsız olarak yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Acil inme müdahelesindeki bu başarıda T.C Eskişehir Sağlık Müdürlüğü, Eskişehir Osmangazi üniversitesi Rektörlüğü, Dekanlığı, Başhekimliği, ESOGU Nöroloji Vasküler Nöroloji ekibi, ESOGU Acil Tıp Anabilimdalı, ESOGU Beyin Cerrahisi ekibinin katkıları büyüktür. Ayrıca inme hastalarının tekrar inme geçirmemeleri için ESOGU Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi ekipleri de bu protokole yardımcı olmaktadırlar. Eskişehirimiz’in bütün komponentlerini içeren bu kapsamlı protokol ile Türkiye’nin dört bir yanına İnme Merkezlerini kurmaları için toplam 20 Nöroloji uzmanı yetiştirilmiştir.”