Eğitim-Sen "Çocuklar sınavdan kurtarılmalı"

Eğitim-Sen “Çocuklar sınavdan kurtarılmalı”
Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, OKS ve ÖSS sınavlarının kaldırılarak, çocukların sınav cenderesinden kurtarılması gerektiğini söyledi. Ali Paşa Şanlı, Türkiye’de eğitim sisteminin, ilköğretimden başlayarak...

Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, OKS ve ÖSS sınavlarının kaldırılarak, çocukların sınav cenderesinden kurtarılması gerektiğini söyledi.
Ali Paşa Şanlı, Türkiye'de eğitim sisteminin, ilköğretimden başlayarak üniversite sonuna kadar, sınav merkezli hale geldiğini belirterek, eğitim sisteminin, öğrencileri eğitmek, onların çok yönlü gelişmelerini sağlamak yerine her yıl milyonlarca öğrencinin girdiği OKS, ÖSS gibi sınavlara hazırlayan bir yapıya büründüğünü kaydetti.
Her yönüyle sınavlara endekslenen eğitim sisteminin, kamu eğitimini işlevsiz bırakarak, eğitimi dershane, özel ders, özel okul alanına kaydırdığını "Sınav başarısının dershanelere endekslendiği bir yapıda, dershane sistemi dışında kalan öğrencilerin sınav kazanması daha iyi bir okula, üniversiteye gitmesi neredeyse imkansız hale gelmiştir" dedi.
Dershane sisteminin, okullarda verilen eğitimin niteliğini yitirmesine, en temel işlevlerini dahi yerine getiremez duruma gelmesine neden olduğunu dile getiren Şanlı, ""Son birkaç yılda yapılan OKS ve ÖSS sonuçlarının ortaya çıkardığı en çarpıcı sonuç, tamamen eşitsizlikler üzerine kurulu olan eğitim politikalarının eğitim sistemini iflas noktasına getirmiş olmasıdır. Örneğin; bu yıl ilköğretim 8'nci sınıftan 1 milyon 250 bin öğrenci mezun olmasına karşın OKS'ye sadece 824 bin öğrenci başvurmuştur. Yine Pazar günü yapılacak olan ÖSS ile üniversiteye girmek için toplam 1 milyon 639 bin 800 aday yarışacak fakat bu adayların sadece yüzde 10'u örgün öğretim programlarına yerleşecektir. Sistemin adaletsizliğini göstermek için bu tür örnekleri çoğaltmak mümkündür. Her yıl on binlerce öğrencinin yapılan sınavlardan sıfır puan alması, eğitim sisteminde yıllardır yaşanan sorunlara çözüm üretilememesinin sonucudur. Bu nedenle sınavlarda yaşanan yada yaşanacak başarısızlıkların asıl sorumlusu, geçmiş siyasi iktidarların izinden giden Milli Eğitim Bakanlığı ve AKP hükümetidir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.