Emekliler kahvehaneleri terk etti!

Emekliler kahvehaneleri terk etti!
 Muhabir
Eskişehir Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, 2023 yılının nasıl geçtiği konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Eskişehir Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, odalarına bağlı üyeleri yeni uygulamaya konulacak olan fiyat tarifelerinin asılması konusunda hatırlatmalarda bulundu. Çoban, 2023 yılının kahveci esnafı için nasıl geçtiğini de değerlendirdi.

ÇOBAN’DAN ÜYELERE ‘FİYAT TARİFESİ’ HATIRLATMASI

Tarife ve fiyat listelerine ilişkin belgeler lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinde giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulacağını içeren yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Çoban, odalarına kayıtlı esnafları uyardı.

Kararın 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanacağını söyleyen Çoban, bu uygulamayı gerçekleştirmeyen esnafların denetime ve cezai işleme tabi tutulacağının altını çizdi.

Uygulamanın yararlı olacağını düşündüğünü belirten Çoban, “Yasal olarak alınan fiyat tarifelerini kafalarına göre uygulayamayacaklar. Böylece hem müşterilerimize hem de esnafımıza yararlı bir uygulama olacak.

Müşterilerimiz içeride ne yiyeceğini ne içeceğini, ne kadar hesap ödeyeceğini bilmesi gerekir, o devre geldik. Sürprizle karşılaşma olasılığını da ortadan kaldırmış olacak” diye konuştu.

2023 YILI ZAMLARLA GEÇTİ

2023 yılı içerisinde dükkan kiraları yüzde 100’ün üzerinde artış yaşadı, kahveci esnafının temel kalemlerinden olan şekere sadece 4 ayda 9 kez zam geldi, çaya yüzde 50’nin üzerinde zam yapıldı.

Bu giderlerin yanı sıra ticarethane elektrik ve doğalgazına yüzde 20’lik zam yapıldı. 22 kalemde giderleri olduğunu ifade eden Çoban, 2023 yılının nasıl geçtiğini şu şekilde anlattı:

“2023 yılında odamıza bağlı üyelerin durumu hiç iyi gitmedi. Esnaflarımızda çok fazla devir ve sayılarını takip edemediğimiz kapatmalar oldu. Asıl sorunumuz kiralar.

3 bin 500 lira kira ödeyen esnafımızın kirası 10 bin lira oldu. Esnafımız da boşalttı dükkanını. Yanı sıra elektrik, doğalgaz, personel giderleri arttı. Bir bardak çayın içerisinde 22 kalem gider var.

Bu bardağın içinden bu giderler zor çıkıyor. Ayakta durmaya çalışıyoruz ama 2024 yılından da hiç umutlu değiliz.”

“MÜŞTERİLERİN ALIM GÜCÜ KALMADI”

Müşterilerin alım gücünün de olmadığını belirten Çoban, “Emekliler kahvehaneleri terk etti. Kafelerimiz üniversite gençliğine bağlı.

Kafelerimizin de fiyat konumu ve parasal durum yüzünden eskisi gibi gençlerimiz kafelerde de bulunmuyor” şeklinde konuştu.

Etiketler :