“EMEKLİLİKTE AYRIMCILIK YAPILIYOR”

“EMEKLİLİKTE AYRIMCILIK YAPILIYOR”
AHPADİ Dönem Sözcüsü Mehmet Ektaş, “Emekliliğe hak kazanılması için gerekli asgari şartlar konusunda, yurttaşların istihdam ve çalışma statüleri temelinde hiçbir ayrımcılığa tabi tutulmamaları zorunludur" dedi.

Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Platformu (AHPADİ) Dönem Sözcüsü Mehmet Ektaş, yaptığı açıklamayla Sosyal Güvenlik Kurumu’na tabi olan yurttaşın emeklilik için ödediği gün prim sayısı ile BAĞKUR’a tabi olan yurttaşın ödediği gün prim sayısının eşit olmamasına tepki gösterdi.

“SOSYAL GÜVENLİK HAKKI BİR LÜTUF DEĞİLDİR”

Emeklilik, çalışma gücü ve yeteneklerini yitirip, çalışma hayatından ayrılan yurttaşların, önceden ödedikleri primlerinin karşılığında kazandıkları; gelir, sağlık hizmetleri, sosyal ve kültürel aktivitelere katılma gibi haklarının bütünü olduğunu belirten Mehmet Ektaş, “Emeklilik, sosyal devlet anlayışının yurttaşlara tanıdığı sosyal güvenlik hakkı kapsamında yer almaktadır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 22. maddesinde ve 1982 Anayasası’nın 60. ve 61. maddelerinde “her insanın sosyal güvenlik hakkına sahip olduğu” belirtilmiş ve devleti bununla ilgili tedbirler almakla görevlendirmiştir. Sosyal güvenlik hakkı bir lütuf, bir yardım değil sahibine talep erki veren kamuyu da hakkı gerçekleştirme yükümlülüğü altına sokan bir haktır” dedi.

Ektaş, “Emeklilik kurumuyla güdülen amaç, üstün fayda, öznelerinin durumu birlikte ele alındığında, emekliliğe hak kazanılması için gerekli asgari şartlar konusunda, yurttaşların istihdam ve çalışma statüleri temelinde hiçbir ayrımcılığa tabi tutulmamaları zorunludur. Ancak, Ülkemizde neredeyse her alanda yaşadığımız, kanıksadığımız, haklı ve makul hiçbir gerekçeye dayanmayan, keyfi, ayrımcı, adaletsiz uygulamalar emeklilik kurumunda da baş edilmesi gereken sorun olarak durmaktadır.” şeklinde konuştu.

Sigortalı olarak çalışan işçiler 7 bin 200 gün prim ödeyerek emekliliğe hak kazandığını belirten Ektaş, BAĞKUR’a tabi esnafın ve Emekli Sandığına tabi memurun 9 bin gün prim ödemesi gerektiğine dikkat çekti. Bir esnafın yanında çalışan işçinin 7 bin 200 gün prim ödeyerek emekli olabildiğini ifade eden Ektaş esnafın işçisinden bin 800 gün daha fazla prim ödeyerek yani en az 7-8 yıl daha fazla çalışarak emekli olabildiğini aktardı.

“ÇÖZÜM SİYASETTİR”

Emeklilik haklarında ayrımcılık yapıldığını savunan Ektaş, söz konusu durumun büyük adaletsizlik olduğunu kaydetti. Ektaş, “Emeklilikle ilgili hizmetler, SSK, BAĞKUR, Emekli Sandığı ayrışmasından çıkarılarak eşitlikçi bir anlayışla ele alınmalıdır. İstihdam statüsüne bakılmaksızın, emeklilik şemsiyesi altında olan tüm prim sahipleri için 7200 olacak şekilde tek bir asgari prim gün sayısı kabul edilmelidir. Az ve düşük tutarlardan prim ödeyenlerle, çok ve yüksek tutarlardan prim ödeyenler için bağlanacak emekli aylıkları arasındaki oransal fark sabit tutulmalı, seyyanen ya da kriz dönemlerinde yapılan destek artışlarıyla bu farkın çok prim ödeyenler aleyhine bozulmasına izin verilmemelidir. Primini döneminde ödeyemeyen BAĞ-KUR’ların da, SSK’lılar gibi belirli bir süre sağlık hizmetlerinden yararlanmasına imkan sağlanmalıdır” dedi. Çözüm siyaset ile sağlanabileceğine dikkat çeken Ektaş, İktidarın, muhalefetin bu sorunu köklü çözüme kavuşturacak adımları atması gerektiğine vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.