ESKİ Genel Müdürü: "Evet su pahalı, olmak da zorunda"

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda ESKİ Genel Müdürlüğü Genel Kurul Toplantısı gerçekleşti. Toplantı, Meclis Başkan Vekili Hasan Ünal başkanlığında gerçekleşti.
Toplantıda; ilgili komisyondan gelen “su/atıksu, hizmetler/teminatlar ve yaptırımlar tarifesi, 2024 yılı geçici işçi vizesi ile memur kadrolarında derece değişiklikleri” konularını içeren gündem maddeleri oy birliği ile kabul edildi.
“2024 yılı yatırım programı, 2024 yılı performans programı, 2024 yılı ve izleyen iki yılın bütçesi” ilgili maddeleri ise oy çokluğuyla meclisten geçti.
2024 yılı ve izleyen iki yılın bütçesinde tahmin edilen; gelir 1 milyar 988 milyon, giderler 2 milyar 50 milyon, iç-dış borçlanma toplamı ise 62 milyon olarak açıklandı.
2024 yılı ve izleyen iki yılın bütçesi Başkan Kazım Kurt, “Yasal ve yükümlülüklere hazır olarak hazırlanmış yatırım programı hem stratejik olarak planlanmıştır. Belirlenen bütçeyle borçlanma da daha az olacak. Burada 2 milyar 50 milyon liralık bütçenin 1 milyar 128 binlik kısmının yatırıma ayrılması gelecek, kırsal projelerde de fayda sağlayacaktır” diye konuştu.
RAKAMLAR YETERSİZ GÖRÜLDÜ
Bütçe planlamasına red oyu veren AK Parti grubundan Orhan Durmuş, ESKİ’nin sermaye gelirleri daha fazla olması gerektiğini söyleyerek “Bütçe ödeneklerinin yetersiz olduğunu değerlendiriyoruz. İçme suyu hattı için belirlenen rakam yeterli değildir. Denetimler insan sağlığı açısından yetersizdir. Kanalizasyon ve yağmur suyu ihtiyacına yönelik projeler, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılaması konusunda yetersiz kalacaktır. Bütçenin yetersiz olduğunu yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Daha yüksek performans hedefleri konulmalıdır. Bütçe geçen yıla göre yüzde 2’lik artmış ama bize göre yeterli değildir. Eskişehir genelinde yaşayan vatandaşların ihtiyaçlarının yeterince karşılanamayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
“KİME GÖRE? NEYE GÖRE?”
CHP Grubu’ndan Mustafa Önder, bütçe eleştirilerine yönelik, “Yetersiz bütçe demek tamamen tahmini bir yorumdur. Tahmini, farazi yorumlara bir açıklık getirmek gerek. İshale hattı yeterli değilmiş. Kime göre? Neye göre? Nasıl planlama yapmışlar? Atık su temizliği her hafta yapılmalı diyorlar. Resmi Gazete’ye bakarlarsa Bakanlığın kararına göre nasıl denetleme, temizliği yapılacağı belirtilmiştir. Su dolum kapasitesi artırılmalı diyorlar fakat bu arz talep dengesine göre yapılır. Yapılan zamları eleştiriyorlar. Zammı devlet yapıyor, enflasyon nasıl açıklanıyorsa, elektrik, doğalgaz nasıl yükseliyorsa açıklanan rakamlara göre zam yapılıyor. Eskişehir ekstra zam yapmıyor” şeklinde konuştu.
“BEKARA BOŞAMAK KOLAY DERLER”
Eleştirilerin ardından konuşan CHP Meclis Üyesi Ahmet İlker, “Bütçenin yasal olduğu görülüyor. Hukuki olarak da bir engel görülmüyor. Sürdürülebilirlik ilkelerine de uyumlu ‘2024 yılı yatırım programı, 2024 yılı performans programı, 2024 yılı ve izleyen iki yılın bütçesi’ görüyoruz. Güçlü bir mali yapı korunmak istenmiş ve yapılmış. 7 hedef de yerine getirilecek şekilde bir planlama yapılmış” derken Murat Özcan’ın İlker’in sözünü kesmesi üzerine İlker, “Belediye başkan adayı olmuşsunuz hayırlı olsun ama bir tabir vardır bekara boşamak kolay derler. Soru sordunuz cevap veriyoruz, siz siyaset yapıyorsunuz. Bütçemizde yasa dışı bir şey yok. Siz sürekli ‘şu niye yapılmadı, bu niye yapılmadı?’ diye soruyorsunuz” dedi.
İlker’in ifadeleri AK Parti grubu tarafından ‘o nasıl laf, yakıştıramadık’ sözleriyle ayıplandı.
ILICA BARAJI GÜNDEMDE
Durmuş, Ilıca Barajı’nı da gündeme getirerek şunları söyledi: “ESKİ tarafından 2008 yılında yapılan Ilıca Barajı’nın isale hatları yapılmadığı için kullanıma başlanmamıştır. Şu anda atıl durumdadır. Bir an önce şehrimizin ana şebekesinde kullanımına başlanmalıdır. Yatırım programında da yine Ilıca isale hatları için bir bütçe ayrılmadığını görüyoruz.”
Mustafa Önder, bu konuda, “Ilıca barajı ishale hattı konusunda red oyu veren ben de dahil olmak üzere bunu söyleyen konuşmacı arkadaşlardı” dedi.
ÖZCAN’DAN GİDER BÜTÇESİNE ELEŞTİRİ
Tahmini bütçedeki giderlere eleştiri getiren AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Özcan, “Vergileri vatandaştan alınan su ve kanalizasyon hizmetinin bu kadar yüksek giderlerle yapılması ‘halkçı belediye’ anlayışına aykırı” dedi.
“KÖYLÜLERDEN ATIK SU PARASI ALINMASIN”
Özcan, kırsalda yaşanan kanalizasyon sorunu konusunda şöyle konuştu: “Köylülerimizde kanalizasyon sorunu var. Köylülerimiz de şunu soruyor ‘kanalizasyon yoksa neden atık su ücreti ediyoruz?’ Eğer kanalizasyon yoksa köylülerimizden atık su parası alınmamalı, bu sorun çözülmeli.”
Özcan’ın eleştirisine yönelik Mustafa Önder, “Çiftçinin su maliyetine gösterdiğiniz hassasiyeti keşke akaryakıt, enerji giderinde de gösterseniz” dedi.
BÜTÇENİN 4/1’NİN HİZMET ALIMLARINA AYRILMASI SORU İŞARETİ YARATTI
Özcan, ESKİ’nin hizmet alımı giderlerini eleştirerek şöyle konuştu: “Hizmet alımları adı altında çok ciddi bir gider görüyoruz. Yeterince araç ve ekipmana sahip olan kurumun, yaklaşık bütçesinin 4/1’ni hizmet alımlarına ayırmasını anlamıyoruz. Bu rakamdaki hizmet alımı Espark A.Ş.’ye fatura gösteriliyorsa bunun kamuoyuna açıklanmasını istiyoruz. 300 milyona yakın gideri olan bir kurumun 478 milyon hizmet gideri olmasının açıklanması gerekiyor.”
ALACAK VERECEK DENGESİ ŞÜPHE YARATTI
Özcan, Büyükşehir Belediyesi ve ESKİ arasındaki bir durumu ortaya koyarak, “Daha önceki mecliste dikkatimizi çekmişti. ESKİ’nin ‘Büyükşehir Belediyesi’nden alacağımız yok’ demesini irdelemiş cevap alamamıştık. Söylenen ‘asfalt kırma ve asfaltlama parası olarak ödeştik’ tarzında bir ifadeyle karşılaşmıştık. Durumun açıklanmasını istiyoruz. Yoksa yüz milyonlarca liranın üstüne yatmak için yapılmış bir durum olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
ESKİ GENEL MÜDÜRÜ ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ
Yapılan eleştirilerin ardından açıklama yapan ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, “Ön görülen, hedeflenen bazı şeyler vardı fakat yıl içerisinde kimilerinde hedefi tutturur kimilerinde tutturamazsınız. Biz acil durumlara da müdahale ederiz. Bazen ön göremediğiniz durumlara da müdahale edersiniz. Bu sene 42,5 km ishale hattı yapmışız. Bazı hatlar artırılmalı denildi, hedeflerimiz arasında var zaten çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Norm fazlası personel çalıştırmaları eleştirisine yönelik Özen, “Bu rakamları nereden alıyorsunuz bilmiyorum ama toplamda 1791 personelle çalışmaktayız” dedi.
Hizmet alımları ve Espark A.Ş. eleştirisini yanıtlayan Özen, şunu söyledi:
“Resmi Gazete’de yayımlanan ilgili kararnameye göre Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olduğumuz için belediyeye bağlı şirketlerden hizmet alımı ve personel hizmetini gerçekleştiriyoruz.”
“PAHALI OLMAK ZORUNDA”
Su pahalılığı eleştirileri konusunda Özen, “Su pahalı deniliyor. Evet su pahalı, olmak da zorunda. Maliyet esaslı kuruluşlarız biz. Devletin organları tarafından denetleniyoruz. Asla zarar etmemek üzerine devam ediyoruz. Kar etmek zorundayız ama bunun da bir limiti var. Herkesin üretim maliyeti farklıdır, diğer şehirlerle kıyaslanamaz” şeklinde konuştu.
“İLK 9 AYDA 62 MİLYON LİRA HARCADIK”
Bazı bölgelere hizmet gitmediği konusunda eleştirilere maruz kalan Özen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kırsal bölgeler, 6360 sayılı kanunla ‘bütün şehir yasası’ ile Büyükşehir Belediyesi ve bize de bağlandı. Eskişehir kırsal mahalleleri ve köylerinde bu yasaya kadar neler yapılmış yasadan sonra neler yapılmış gelin bir bakalım. 12 tane kırsal ilçe dediğimiz, merkez ilçeler haricinde 2023 yılında ilk 9 ay sonunda kendi bütçemizden 62 milyon lira fazla harcama yaptık."