ESKİ'den Organize atıklarına inceleme

ESKİ’den Organize atıklarına inceleme
Organize Sanayi Bölgesi atıklarının ön arıtmadan geçirilmesi gerektiği halde hiçbir ön arıtmadan geçirilmeden direk sulama kanallarına ve dolayısıyla Porsuk’a verildiğini belirten ESKİ, OSB atıklarını incelemeye aldı.Konuya...

Organize Sanayi Bölgesi atıklarının ön arıtmadan geçirilmesi gerektiği halde hiçbir ön arıtmadan geçirilmeden direk sulama kanallarına ve dolayısıyla Porsuk'a verildiğini belirten ESKİ, OSB atıklarını incelemeye aldı.
Konuya direk olarak Çevre Bakanlığı'nın muhatap olduğunu söyleyen yetkililer, "yine de biz ESKİ olarak tüm suların kirlilik derecelerini inceliyor ve sürekli kontrol altında tutuyoruz" dediler. Organize Sanayi Bölgesi atıklarının kanalizasyon sistemi ile sulama kanalına akıtıldığı noktada numuneler alan ESKİ ekipleri, numunelerin sonuçlarını Çevre Bakanlığı'na bildireceklerini kaydettiler.
Organizede çok çeşitli üretim yapıldığını anlatan yetkililer, "örneğin bir teksil üretimi ile gıda üretiminin atıkları aynı ön arıtmadan geçirilmez.
O nedenle her müessese önce kendi arıtmalarını kurmak zorundalar. Ancak Organize'de yalnızca Arçelik'in ön arıtması var.
Diğer firmalar maliyet nedeniyle bunu yapmıyorlar. 2004 yılında yürürlüğe giren Su Kirliliği Yönetmeliği'ne göre Bakanlık tüm OSB'lere ön arıtmalarını yapmaları için 2 yıl zaman tanıdı.
Eskişehir OSB'de de bu konuda çalışmalar olduğunu duyuyoruz ama net bir şey yok ortada.
Daha önce OSB atıkları ESKİ'nin arıtma tesislerine geliyordu. Biz kendilerine gerekli parametrelere düşürülmediği taktirde atıkları almayacağımızı ve ön arıtma yapmayacağımızı ilettik.
Zira bizim kendi sistemimize zarar veriyordu. O nedenle OSB şu anda ön arıtma yapmadan atıklarını Porsuk'a bırakıyor, oradan da bu su Alpu Ovasına gidiyor.
Orada da tarımsal sulamada kullanılıyor. OSB'nin bir an önce ön arıtma tesislerini devreye sokması gerekmektedir" şeklinde konuştular.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.