Eskişehir için tehlike kapıda: 1 milyon kişi etkilenecek!

Eskişehir için tehlike kapıda: 1 milyon kişi etkilenecek!
ESÇEVDER'den Filiz Fatma Özkoç, Koza Altın İşletmeleri tarafından Siyanürlü üçüncü atık depolama tesisi yapılması için başlatılan projeye tepki gösterdi.

TMSF yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri, Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde yaşam alanlarının bulunduğu bölgeye siyanürlü üçüncü atık depolama tesisi yapılması için proje başlattı. Proje tepki göstermek için Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği basın açıklaması gerçekleştirdi.

“1 MİLYON KİŞİ VE KAYMAZ DİYE MAHALLE KALMAYACAKTIR”

Dernek adına basın açıklamasını okuyan Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkan Yardımcısı Filiz Fatma Özkoç, “Şirketin hazırladığı ÇED raporuna göre 5 milyon 500 bin metreküp yapılacak üçüncü zehir atık barajı 10 yılda dolacaktır. Durum böyle olunca, dördüncü ve beşinci zehirli atık barajı yapılması kaçınılmazdır. Bunun neticesinde 1 milyon kişi ve Kaymaz diye mahalle kalmayacaktır. Kaldı ki altın uğruna Kaymaz mahallesinin taşıttırılması bile gündemdeyken ayrıca Kaymaz’daki meralar, tarım arazileri yani tarım ve hayvancılık yok olacaktır” şeklinde konuştu.

“FELAKETLERİN KAYMAZ’DA YAŞANMAYACAĞINI KİM GARANTİ EDECEK”

Özkoç, “18 Ekim 2016 ve 7 Mayıs 2011 de Kütahya Eti Gümüş tesislerindeki Siyanür Atık havuzunun çökmesi, 19 Kasım 2021’de Giresun/Şebinkarahisar/Yeşilkardeş mahallesinde kurşun, çinko, bakır madeni atık havuzu çökmesi, 23 Kasım 2021 Erzincan’da yaşanan bir altın madenine ait atık havuzun patlaması sonucunda mal, can ve çevre felaketleri yaşanmış olup, Kaymaz’da yaşanmayacağını kim garanti edecektir” dedi.

“SİYANÜRLÜ ALTIN MADENİ ÇIKARILMASINA KARŞIYIZ”

Siyanürün havayı, suyu, toprağı ne kadar kirletebileceğini anlatan Özkoç, “ÇED raporuna göre tesis yılda 1 milyon ton kapasite ile çalışırsa ve ton başına 1,5 kg siyanür kullanıldığına göre yılda bin 500 ton siyanür kullanılacak demektir. Bu bin 500 ton siyanür havamızı, suyumuzu ve toprağımızı ne hale getirecek hiç düşündünüz mü? Eskişehir Çevre derneği olarak maden çıkartılmasına karşı olmayıp siyanürlü altın madeni çıkarılmasına karşıyız” ifadelerini kullandı.

“GELECEĞİMİZİN İPOTEK ALTINA ALINMASI İSTENİYOR”

Şirketin 3 kuyudan ayda 85 bin metreküp su çekerse, yılda 1 milyon 20 bin metreküp su çekmekte olacağını belirten Özkoç, “Zaten su fakiri olan bir tarım bölgesinde milyonlarca litre su siyanürlü altın madenciliği için zehirlenecek ve zaten azalmakta olan yeraltı su kaynaklarımız daha da azalacak çocuklarımıza, torunlarımıza ne mirası bıkacağız. Böylece geleceğimiz ipotek altına alınmak istenmektedir. Eskişehir Çevre Derneği ( ESÇEVDER ) olarak havamızın, toprağımızın ve suyumuzun kirletilmesine karşıyız” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum