Eskişehir'de çocuk işçiliği önlemek için adım attılar

Eskişehir'de çocuk işçiliği önlemek için adım attılar
Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi, Çocuk Hakları ve İş İlkelerinin Desteklenmesi Programı kapsamında gerçekleştirilecek olan Eskişehir Eylem Planı Çalıştayı’nın açılışı gerçekleşti.

Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi, Çocuk Hakları ve İş İlkelerinin Desteklenmesi Programı kapsamında 28-29-30 Mayıs tarihlerinde Eskişehir İli Eylem Planı Çalıştayı gerçekleştirilecek. Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve üst kuruluşu olan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile UNICEF’in işbirliğinde yürütülen Çalıştayın Açılış Programı; Eskişehir Esnaf Odaları Birliği’ne bağlı çeşitli oda başkanlarının, UNICEF yetkililerinin, Vali yardımcılarının katılımıyla gerçekleşti.

“ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YAYGIN OLMASININ EN TEMEL NEDENİ YOKSULLUKTUR”

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ekrem Birsen, “Çocuk işçiliğinin yaygın olmasının en temel nedeni yoksulluktur. Çocuklar aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla çalışma hayatına itilmektedirler. Bir diğer önemli neden, ülkenin eğitim olanaklarının sınırlı olmasıdır. Eğitimini almakta zorluk çeken ya da herhangi bir kademede eğitimden kopan çocuklar ya çalışma yaşamına katılmakta ya da işsiz kalmaktadırlar. Son olarak hızlı nüfus artışı ve göç sorununu çocuk işçiliğin nedenleri arasında sayılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile UNICEF İşbirliği 2018 yılından bu yana yürütülen Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programının yeni dönem çalışmalarında Eskişehir’in de dahil edileceğini söyleyen Birsen, “Aileler çeşitli nedenlerle çocuklarının çalışmasına ihtiyaç duyduklarında en güvenilir ve doğru yöntem olarak çıraklık sistemini karşılarına çıkmaktadır. Proje kapsamında esnaf ve sanatkarlarımıza çıraklık sisteminin tanıtılması ve yaygınlaştırılması ile sistemin gerekliliklerinin aktarılmasını kapsayacak olan çalışmaları şehrimiz için çok önemli ve faydalı olacağına inanıyoruz. Çalıştay ve sonucunda ortaya çıkacak Eskişehir İl Eylem Planı ile öğrenci odaklı iş sağlığı güvenliği tedbirlerinin desteklenmesi, mesleki eğitime itibarının kazandırılması, öğrencilerin kapsayıcı, güvenli ve kaliteli mesleki eğitim alabilmeleri için önemli bir adım atılacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZI ÇOCUK İŞÇİLİĞİ RİSKİNDEN UZAK TUTACAK PLANLAMALAR YAPACAĞIZ”

Birsen’in ardından söz alan UNICEF Sosyal Politika Sorumlusu Dilek Karagöz ise, “Konumuz bu il özelinde mesleki eğitimi daha ileriye taşımak, iş sağlığı ve güvenliğini sağlayarak mesleki eğitim almaktan gurur duyan çocuklar, gençler ile sektörlere katkı yapmak. Hem de bu vesileyle mesleki eğitim öğrenirken maalesef çocuk işçiliği riski altında olan çocukları o riskten uzak tutacak olacak bir planlama yapmak için bir aradayız” dedi.

“ÇOCUKLAR İŞÇİ DEĞİL, MUTLU OLMALIDIR”

Eskişehir Valiliğin konu hakkında yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Yardımcısı Ali Çetin, “Çocuk işçiliğinin önlenmesi ve çıraklık sisteminin desteklenmesi temenninin ötesinde hepimiz için bir sorumluluk. Emanetimiz olan çocuklar bir iş yükü, sermaye değildir. Çocuklar işlenmeyi bilmeli cevherlerdir, çocuğun yeri okuldur. Çocuklar işçi değil, mutlu olmalıdır. Küçücük yaşta sokakta çalışmak zorunda kalan çocuklar tüm toplumu ilgilendiren bir ayıptır. Bu ayıptan kurtulmanın yolu vatandaşların bilinçlendirilmesinden ve eğitimden geçmektedir. Çocuğa ilişkin sorunları derinden çözecek etkin politikalar üretmeliyiz. Çocukları işçiliğin konusu haline getiren sebepler iyi tespit edilmeli ve çözümler üretmeliyiz. Çocuk işçiliği sorunu aklı ve vicdanı olan herkesin sorunudur. Çocukların güvende olmadığı bir toplum güvende değildir. Mesleki Eğitim Merkezleri’nden eğitim alan çocuklarımız geleceğin ustaları işverenleri olacaktır. İş başı eğitim sürecinin temennisi çocuklarımızın haklarıdır. Haklarının ve güvenli çalışma ortamlarının üzerine inşa edilmelidir. Eylem planının çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli bir ortamda mesleki becerilerini geliştirmesine vesile olmasını diliyorum” sözlerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.