Eskişehir'de eczaneye gidecekler dikkat! Canınız sıkılabilir...

Eskişehir'de eczaneye gidecekler dikkat! Canınız sıkılabilir...
İlaçta yok durumu kronik bir hale gelirken 9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası Mustafa Çelik, güncel olarak Eskişehir’de hangi ilaçlarda sıkıntı yaşandığını ve yok oranını paylaştı.

İlaçta yok durumu güncelliğini korumaya devam ederken mevsim şartlarına ve hastalığa göre dönemin ‘yok ilacı’ değişiyor. 9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası Mustafa Çelik, Eskişehir’deki ilaçta yok oranın son verilerini paylaşarak güncel olarak hangi ilaçlarda sıkıntı olduğunu aktardı.

Çelik, “İlaçta yok durumu artık kronik bir hale geldi. Piyasada birçok ilacı kolay bir şekilde bulamıyoruz. Şu anda ilaçların piyasada yok oranı yüzde 12-15 arasında değişiyor. Bu oran zaman zaman yüzde 35’lere kadar çıkmıştı, olası bir kur atağında güncel yüzde 12-15’lik oran yüzde 30-35’leri bulabilir” diye konuştu.

DÖNEMİN HASTALIĞINA GÖRE İLAÇ BULMAK ZORLAŞIYOR

Şu anda dönemin hastalığı olan alerji dolayısıyla göz hastalıklarıyla ilgili ilaçlarda sıkıntı yaşandığını ifade eden Çelik, “Bir dönem antibiyotiklerde çok ciddi bir problem yaşamıştık. Bu sorun çözülmedi ama kış aylarının bitmesi, hastalıkların azalmasından kaynaklı antibiyotik sorununu o dönemde olduğu gibi net olarak hissetmiyoruz. Son birkaç haftadır problem göz damlaları, göz ilaçlarında var. Özellikle göz kuruluğunda kullanılan suni gözyaşları ile alakalı ciddi bir sorun var, onları bulamıyoruz hiçbir şekilde. Göz alerjisi için damlalar var, yine onlarda sıkıntı var. Şimdi yaz ayları geliyor, alerjik hastalıklar artmaya başlayacak ve bu ilaçlara ihtiyaç olacak” ifadelerini kullandı.

mustafa-celik-2-1.jpeg

“KANSER TEDAVİSİ İLAÇLARINDA SORUN ÇÖZÜLECEK”

Kanser hastası tedavi ilaçlarında da sıkıntı yaşandığını fakat yakın zamanda bu sorunun çözüme kavuşmasını beklediklerini belirten Çelik, şunları söyledi:

“Kanser hastalarında kullanılan ilaçlarda da durum şu şekilde; kanser tedavisinde ilk başta tercih edilen bir ilaç var ve bu ilacı yurtdışından getirme yetkisi sadece Türk Eczacılar Birliği’ndeydi ama SGK ile yapılan anlaşmada bu ilaç getirilecek fakat sadece eğitim, araştırma ve özel hastanelere verebilecekti. Bununla ilgili sorunlar yaşanıyor ve ilaç bulunamıyordu ama son aldığımız bilgiye göre Türk Eczacılar Birliği bu ilacı hastalara ulaşabilir hale getirecek ve bu sorun çözülmüş olacak.”

“ECZACILAR VERGİ ÖDEMİYOR GİBİ BİR DURUM YOK”

Son olarak eczacıları hedef alır nitelikte sosyal medyada dolaşan ‘Eczacılar vergilerini ödemiyor’ söylemlerine açıklık getirmek isteyen Çelik, “Eczaneler satış yapılan ya da hizmet niteliğine göre 4 farklı KDV oranı kullanıyor; yüzde 0-1-10-20 olmak üzere. Yüzde 1,10 ve 20 olan oranlar bizim eczanede sattığımız ürünlere ait oranlar. Eczacılar KDV ödemiyor demelerine sebep olan yüzde 0 KDV ise SGK adına vatandaşlardan tahsil edilen muayene ücretleri. Biz vatandaştan bu muayene ücretini alıyoruz ve SGK kurumu adına tahsilatçılık yapmış oluyoruz. Yani vatandaştan alıp devlete veriyoruz, o yüzden KDV oranı 0 fakat vatandaşlar bunu ilk etapta anlamayınca böyle bir algı oluştu fakat böyle bir durum yok. Bir meslek grubunu töhmet altında bıraktılar bu da kabul edilebilir değil” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.