Eskişehir'de eğitim sendikalarından yeni müfredata tepki

Eskişehir'de eğitim sendikalarından yeni müfredata tepki
Eğitim Sen, Eğitim İş ve Hürriyetçi Eğitim Sen Eskişehir Şubeleri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın gündeminde olan müfredat değişikliği konusunda “yeni eğitim müfredatının AKP’nin ideolojik formatında hazırlandığı” gerekçesiyle tepkilerini ortaya koydu.

Eğitim Sen, Eğitim İş ve Hürriyetçi Eğitim Sen Eskişehir Şubeleri tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’nın gündeminde olan müfredat değişikline ilişkin basın açıklaması yapıldı. Sendikalar adına konuşan Hürriyetçi Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Erol Ger, “Milli Eğitim Bakanlığı müfredat değişiklikleri ile ne amaçlıyor?” sorusunu yönelterek yeni müfredatı eleştirdi.

2002 yılında AK Parti iktidarıyla beraber eğitimde de köklü dönüşümler yaşandığını ve 2004 yılından başlayarak okul öncesinden üniversiteye kadar bütün öğretim programlarında değişikliğe gidildiğini söyleyen Ger, şunları söyledi:

“İlk köklü değişiklik 2006/2007 yıllarında yaşanırken, 2017/2018 eğitim öğretim yılından itibaren bütün öğretim programları bir kez daha değiştirilerek uygulanmaya başlamıştır. Geçmişte yapılan müfredat değişikliklerinde temel felsefi dayanak, laikliği ve bilimi büyük ölçüde dışlaması, bireyciliği, bilim dışılığa dayanmasıydı. Bugüne kadar yapılanlar yeterli görülmemiş olacak ki, eğitim müfredatının subjektif ve içi bir türlü doldurulamayan ‘değerler’ adı altında AKP‘nin tek tip insan yaratma ideolojisi temel alınarak bir kez daha değiştirilmesi gündemdedir.”

“İSTENEN İKTİDARIN SİYASAL İDEOLOJİK ÇİZGİSİNE DONATILMIŞ NESİLLER YETİŞTİRMEK”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in müfredat değişikliği konusunda basına yaptığı açıklamalar üzerinden açıklamasına devam eden Ger, “Bakan Tekin’in bugüne kadar yaptığı açıklamalardan çıkarılacak en somut sonuç yeni eğitim müfredatının AKP’nin ideolojik formatında hazırlandığıdır. MEB’in müfredat değişiklikleri ile yapmak istediği tam olarak iktidarın siyasal ideolojik çizgisine donatılmış nesiller yetiştirmektir. Milli Eğitim Bakanı, STK olarak tanımladığı tarikat ve cemaatlerin ısrarıyla, ÇEDES projesini uygulamaya sokmuştur. Bu uygulama ile eğitimde ikili bir durum görülmüş, eğitimciler dışlanmıştır. Eğitim evrensel, ahlaki ve insani değerler üzerine oturmalıdır. Oysaki ÇEDES projesinde görüldüğü gibi din kültürü ahlak bilgisi öğretmenleri yok sayılmış asil işi olmayanlar okullara gönderilmiştir. Yeni müfredat açıklandığında da benzer bir durumla karşılaşılması şaşırtıcı olmayacaktır” diye konuştu.

“BİLİMSELLİKTEN UZAKLAŞMAK ÜLKEYİ ORTAÇAĞ KARANLIĞINA GÖTÜRÜR”

“Çağdışı bir eğitim sistemi sadece kaos doğurur” diyen ve bu sisteme karşı olduklarını dile getiren Ger, “Tarihte birçok kez görülen hâkim ideolojiye uygun nesiller yetiştirme hedefi günümüz Türkiye’sinde de görülmektedir. Bugün eğitim ile AKP’nin arka bahçesini yaratmak temel hedef olarak görülmektedir. Bu amacın uygulanmasında da en büyük görev okullara verilmiştir. Yeni hazırlanan müfredatlara MEB’ in müdahalesi ne kadar siyasallaşan bir eğitim sistemine sahip olduğumuzu göstermektedir. Başta felsefe, tarih, biyoloji, fizik, kimya gibi derslerin içerikleri de bilim dışı içeriklerle donatılmak istemektedir. Bir dünya görüşünün ipoteği altına alınmış, çağdışı bir eğitim sistemi sadece kaos doğurur. Cumhuriyetin açtığı çağdaşlık ve bilimsellikten uzaklaşmak ülkeyi Ortaçağ karanlığına götürür” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.