Eskişehir'de emekliler 'insanca yaşam' için yürüdüler!

Eskişehir'de emekliler 'insanca yaşam' için yürüdüler!
26 Mayıs Pazar günü Ankara’da gerçekleşecek olan “Büyük Emekli Mitingi” öncesinde emekliler Eskişehir’de taleplerini bir kez daha yinelemek için yürüdü.

Eskişehir’de emekliler, Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şubesi ile birlikte 26 Mayıs’ta Ankara Tandoğan Meydanı’nda gerçekleşecek olan “Büyük Emekli Mitingi” öncesinde yürüyüş gerçekleştirdi. Emeklilerin taleplerini dile getirmek için gerçekleştirdikleri yürüyüş Adalar Mevkii’nden başladı, Hamamyolu Yediler Park’ta son buldu.

Yürüyüşe; Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar CHP Eskişehir Milletvekilleri; Jale Nur Süllü ve İbrahim Arslan ile çeşitli STK’ların temsilcileri destek verdi.

“BUGÜN AÇLIĞA VE SEFALETE HAYIR DEME GÜNÜDÜR”

Yürüyüşün ardından basın açıklamasını gerçekleştiren Tüm Emeklilerin Sendikası MYK üyesi Mukaddes Tunca, “Bugün emek ve emekliler mücadelesinde yeni bir tarih yazılıyor. Bugün bize dayatılan öğretilmiş çaresizliğe hayır deme günüdür. Bugün dayanışma günüdür. Bugün yaşamımızı başkalarının, yani bir avuç vicdansızın insafına bırakmayacağımızı ilan ettiğimiz gündür. Bugün kulluk değil, özgür yarınlar için dayanışma günüdür. Bugün açlığa ve sefalete hayır deme günüdür. Bugün ölüm sınırında bir yaşam değil, insanca yaşam için ayağa kalkma günüdür” diye konuştu.

10 milyon insanın açlık sınırı altında maaş aldığını, EYT mağdurlarını hatırlatan Tunca, “Her statüde emeklisini mağdur etmekte sınır tanımayan bir iktidarla karşı karşıyayız. İktidarı defalarca uyardık. Bu maaşlarla yaşanmaz. Birileri beyler, paşalar gibi yaşarken, aklımıza hayalimize gelmeyecek kadar lüks hayatlar sürerken, bu ülkenin her karış toprağına ter dökmüş emeklileri açlıkla sınamak, ne vicdanidir, ne ahlakidir, ne de insanidir. Sosyal devlet de bu değildir” dedi.

“EKMEĞE HASRET BİR EMEKLİ TOPLULUĞU YARATTILAR”

TÜİK verilerine inanmadıklarını belirten Tunca, “Ülke ekonomisi her yıl belli ölçekte doğal olarak büyüyor. Bu büyümeden, yani refah payından emekliler, çalışanlar neden yararlandırılmıyor? 2008 yılında uygulamaya konulan sözde SGK reformu olmasaydı, şimdi en düşük emekli maaşı 25 bin liradan fazla olacaktı. Yani AKP iktidarı hiç bir şey yapmasaydı en düşük emekli maaşı bugünün 2,5 katından fazla olacaktı. İnsan demeden edemiyor; gölge etmeyin başka ihsan istemez. Asgari ücretlilere Temmuz’da zam yapılmayacağını hiç sıkılmadan açıklayan iktidar, Temmuz’dan 31 Aralık’a kadar hiç bir şeye zam yapılmayacağını da aynı rahatlıkla açıklayabilir mi? Açıklayamaz. Çünkü bizde biliyoruz, onlarda biliyor ki; ikinci yarıyılda, başta enerji olmak üzere, birçok mal ve hizmete, esasında iğneden ipliğe kadar, her şeye aralıksız zamlar yapacaklardır. Marketlerde temel tüketim ürünlerinin etiketleri her gün değişiyor. Emekliler artık zorunlu temel tüketim ürünlerini dahi alamıyor. Ete hasret, peynire hasret, meyveye hasret, dilimiz varmıyor ama artık ekmeğe hasret bir emekli topluluğu yarattılar. Tarım ülkesinde sebze artık taneyle alınıyor.

“BİLE BİLE EMEKLİYİ YOK SAYIYORLAR”

Tunca, “Mevcut iktidarın öngördüğü hiç bir enflasyon tahmini tutmamıştır. Yine tutmayacaktır. Yoksa her 6 ayda bir enflasyon farkı hesapları yapmak zorunda kalınır mıydı? Bu tabloyu bilinçli yaratıyorlar. Bile bile yapıyorlar. Bile bile emekliyi yok sayıyorlar. Şimdi herkes iyi dinlesin; biz de tıpkı 31 Mart’ta olduğu gibi kimleri yok sayacağımızı göstereceğiz. Daha beteri ile karşılaşacakları. Kalan 4 yıla kimse güvenmesin. Yıllardır taleplerimizi iktidara duyurmak için birçok girişimlerimiz oldu. Emekliler artık susmuyor, susmayacaktır. Emekliler hem ekonomik mücadelelerini sürdürecekler” diyerek bu zamana kadar yaptıkları mücadeleleri hatırlatarak hiçbir sonuç alamadıklarını dile getirdi.

“İNSANCA YAŞAM HAKKIMIZI ALACAĞIZ”

İktidara yeniden bir uyarı yaptıklarını ve ülkenin 8 bölgesinden alanlarda olduklarını ifade eden Tunca, “Bizi duyun; bu maaşlarla yaşanmaz. Bizi görün; açlığa ve sefalete teslim olmayacağız. Ülkenin birçok bölgesinde taleplerimizi içeren on binlerce imzayı TBMM’ye teslim edeceğiz. Yarın Ankara’da yapılacak emekli mitingine destek vereceğiz. Ana muhalefet partisi ve diğer muhalefet partilerinin emeklilerin taleplerine duyarlılık göstermeleri çok kıymetlidir. Bu emeklilerimizin ayak sesleridir. Başarıyoruz, insanca yaşam hakkımızı hiç kuşkusuz alacağız” dedi.

Taleplerini bir kez daha sıralayan ve ardından Temmuz uyarısı yapan Tunca, “Memurlara verilen 12 bin liralık seyyanen artışı bütün emeklilere verin. Emeklilerin Temmuz maaş artışını para yok gibi tamamen kendi yönetememe krizini bize yüklemeyin. Atacağınız adıma göre adım atacağız. Taleplerimiz karşılanmazsa hiç kuşku yoktur ki önümüzde ki günler sıcak geçecektir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum