Eskişehir'de öğrenciler hayaller ile gerçekler arasına sıkıştı

Eskişehir'de öğrenciler hayaller ile gerçekler arasına sıkıştı
Eskişehir’de üniversite okuyan öğrenciler, mesleklerine dair belirsizliklerden ve ülkedeki şartlardan şikayetçi. Bazıları Türkiye’de kalıp mücadele etmeyi seçerken birçoğu çözümü yurt dışında arıyor.

Eskişehir’de eğitim gören üniversite öğrencileri meslekleri ve gelecek beklentileri üzerine konuştu. Farklı bölümlerde okuyan öğrenciler, hem kendi mesleki durumlarını hem de ülkedeki şartları değerlendirerek gelecek kaygılarını ve ülkeye dair umutlarını paylaştı.

"Mesleğimle ilgili kaygım yok, şartlar bana bağlı"

Maliye bölümü öğrencisi Serhat Şahin, ülkeye dair umutlu olmadığını şartların kişiye bağlı olduğunu belirterek şu sözlere değindi: “Ben Maliye okuyorum, mezun olduğumda mesleğimi yapabileceğimi düşünmüyorum ilgi alanımın dışında, şu an sadece Eskişehir’de bulunduğum için bu bölümü okuyorum idealim olan bir bölüm değildi. İlerisi için bir meslek kaygım yok çünkü bu hemen hemen her meslekte bu kaygı mevcut artık salmış durumdayım. Avrupa gitme fırsatımda mevcut ama burada kalsam da mutlu yaşayabilirim istediğim her yerde mutlu yaşayabilirim bunun biraz bana bağlı olduğunu düşünüyorum. Şartlar tabii ki insanları etkiliyor ama nasıl baktığımıza da bağlı diye düşünüyorum. Bu ülkenin aynı şekilde devam edeceğini düşünüyorum çok fazla değişeceğine rahat bir yaşam süreceğimize dair çok fazla bir inancım yok.”

“Liyakat üzerine değil torpil üzerine meslek sahibi olunuyor”

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Furkan Akbulut, Türkiye’de mesleğini yapmanın imkansız olduğunu ifade etti. Akbulut, “Bu ülkede benim okuduğum gibi bölümler okuyan insanlar mesleği yapmak için okumuyor çünkü yapamayacağını biliyor. Ayrıca genel olarak liyakat üzerine değil torpil üzerine bir atama var bu ülkede hak eden hak ettiği yere gelemiyor. Bir fırsat çıksa tabii ki Avrupa’ya gitmek isterim elimde hali hazırda "iş yapabilecek" bir bölüm var Elektrik ve Elektronik okudum daha önce, bu mesleği yurt dışında yapmak çok daha mantıklı. Ülkemizdeki insanlara da artık tahammül kalmadı kimseyle doğru dürüst iletişim bile kurulmuyor. Yurt dışında sıfır dil ile yaşamayı tercih edebilirim.” şeklinde konuştu

“Değişim bizim elimizde kaçmak da artık çözüm değil”

Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi Rabia Akgün ülkeden gitmenin çözüm olmadığını belirterek, Türkiye’deki şartları değiştirmenin yolu gençlerin elinde dedi. Akgün, “Şu an bölümümde çok fazla açık olduğu için bu mesleği yapabileceğimi düşünüyorum. Özel de de devlette de kendime bir kadro bulabilirim, başka bir öğretmenlik bölümü okuyor olsaydım bu baya zor olurdu, ülkedeki öğretmen atamalarının durumu belli. Kendi ülkemden memnunum burada yaşayabilirim, bu şartları değiştirecek biziz bırakıp kaçamayız ne kadar uzakta olursam olayım bu ülke hep bir dertle boğuşuyor olacak biz bundan kaçamayız. Bu ülkeden hala umudum var bu da bizim elimizde diye düşünüyorum” dedi.

“Fırsat çıkarsa düşünmeden yurt dışına giderim”

İşletme Bölümü öğrencisi Erdem Çobanoğlu ise mezun sayısı arttıkça bölümlerin işlevini yitirdiğini bu durumun ise şartları daha kötüye götürdüğüne değindi. Çobanoğlu, “Bu ülkede mesleğimi yapabilmem oldukça zor. Çevresel şartlarında buna etken olduğunu düşünüyorum ama artık çok fazla yoğunluk var çok da fazla mezun var bu yüzden o bölümü okumak da bir işe yaramıyor, işsiz kalıyoruz çünkü… Çok üniversite var ve aynı bölümden mezun olanların sayısı da çok fazla bu da bölümlerin işlevini bitiriyor” sözleriyle ifade etti. Mesleği konusunda gelecek kaygısı olduğunu belirten Çobanoğlu bu kaygının sadece mesleğe bağlı olmadığını ülke şartlarının etkisiyle oluştuğunu ve çoğu mesleğin bu kaygıyı yaşadığını söyledi. Erdem Çobanoğlu, “Yurt dışında mesleğimi rahatlıkla yapabilirim dil engelimi halletmem gerekir sadece, gitmek zorunda kalırsam veya bir fırsat çıkarsa hiç düşünmeden giderim” ifadelerini kullandı.

Etiketler :