Eskişehir'e Kore'den "Kardeş şehir" geldi

Eskişehir’e Kore’den "Kardeş şehir" geldi
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Güney Kore’nin Pacu Belediyesi arasında "kardeş şehir" protokolü imzalandı. Anlaşma tutanağı imza törenine katılmak üzere Pacu Belediye Başkanı Hwa Sun Ryoo başkanlığında Eskişehir’e...

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Güney Kore'nin Pacu Belediyesi arasında "kardeş şehir" protokolü imzalandı.
Anlaşma tutanağı imza törenine katılmak üzere Pacu Belediye Başkanı Hwa Sun Ryoo başkanlığında Eskişehir'e gelen 10 kişilik Kore heyeti, Büyükşehir Belediyesi önünde Başkan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından çiçeklerle karşılandı. Ardından konuk heyet, Büyükerşen'i makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Kore'nin, Türkiye'nin "kan kardeşi" olduğunu belirterek, "Güney Kore'nin Pacu Belediye Başkanı Hwa Sun Ryoo, eşi Tae Hee Kim, meclis üyeleri ve bürokratlar, Türk Kore Derneği Başkanı ve Koreli 2 sanatçı Eskişehir'i onurlandırdı. Bundan 1.5 sene önce Kore Büyükelçiliği, Ortadoğu'da özellikle Türkiye'de bir kardeş şehir arayışı içinde olduklarını, Eskişehir'i sanat, kültür, sanayileşme açısından iş birliği yapılabilecek bir şehir olarak gördüklerini bildirerek, bize başvurdu. Karşılıklı yazışmalar yapıldı ve biz geçen yıl festival çerçevesinde 3 kişilik delegasyonla Pacu şehrine gittik. Bizi ağırladılar ve orada ilk anlaşma metinlerini imzaladık ve kendilerini de Eskişehir'e davet ettik. Eskişehir'e geldiler, şeref verdiler" dedi.
Türkiye ile Kore arasındaki dostluğu simgeleyen bir anıtı, Koreli 2 heykeltıraşın projelendirdiğini anlatan Büyükerşen, "Koreli sanatçılar, Türkiye ve Kore arasındaki kan kardeşliğini, dostluğu simgeleyen modern bir anıt yaptılar ve projelendirdiler. Bu projeyi, biz burada realize ettik. Anıtı, Kentpark'a yerleştirdik. Parkın yapımı devam ediyor. Ancak, delegasyonun gelişine açılışı yetiştirmek maksadıyla parkın o bölümünü ağaçlandırdık ve bugün açılışını yapacağız. Anıtın açılışında Kore'de savaşan ve hayatta kalan gazilerimiz de bulunacak. Onlar da kan kardeşlerini selamlamaktan mutluluk duyacaklardır. Bu akşam da opera salonunda belediye başkanımızın onuruna ünlü keman virtüözü Alexander Markov, senfoni orkestramız ile birlikte konser verecektir" diye konuştu.
Başkan Yılmaz Büyükerşen, Koreli heyeti Eskişehir'de ağırlamaktan mutlu olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Birbirimize kardeş diye hitap ediyoruz. O, bana 'ağabey' diyor, ben de ona kardeşim diyorum. Gerçekten bu protokol, Kore-Türkiye kan kardeşliğinin Eskişehir'deki yeni bir fidanı, yeni bir başlangıç noktası olacak. Bu anlaşmayı, iki şehir arasındaki kültürel, sanat, ekonomik faaliyetleri geliştirmek adına çok önemli olarak kabul ediyorum."
Pacu Belediye Başkanı Hwa Sun Ryoo ise, kendilerini sıcak karşıladığı için teşekkür ederek, "Her zaman Kore ile Türkiye'yi 'kardeş ülke' olarak düşünüyoruz. Kore savaşlarına katılan Türk askerlerine her zaman teşekkür ediyoruz. Özellikle Pacu şehrinde harp zamanında gelen Türk askerlerine müteşekkiriz. Korelilerin, Türkleri çok sevdiğini düşünüyordum. Ama Eskişehir'e geldim, Türklerin Korelileri daha çok sevdiklerini gördüm. Bu ilgi için teşekkür ediyoruz. Bu yıl Türkiye ile Kore arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yılı olması sebebiyle, bu anlamlı senede iki şehir arasında imzalanan protokolün çok önemli olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Daha sonra Başkan Büyükerşen ile Ryoo, belediye encümen salonunda düzenlenen törenle "kardeş şehir" protokolünü imzaladı. Merasime, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu, belediye meclis üyeleri ve Kore'den gelen davetliler katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.