Eskişehirlilere sahte berber uyarısı

Eskişehirlilere sahte berber uyarısı
Berberler ve Kuaförler Odası Bursa Şube Başkanı Mustafa Ocak, Eskişehir’de MYK önemini anlatarak meslek hayatında sahte belgelerle iş yapanları uyardı.

Berberler ve Kuaförler Odası Bursa Şube Başkanı Mustafa Ocak ve Eskişehir Şube Başkanı Gürdal Sarıkaya, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) önemini anlatmak için basın mensuplarıyla bir araya geldi.

MYK belgesinin, meslekte diploması olmayan kişilerin alması gereken bir zorunluluk olduğunun altını çizen MYK’nın değerlendiricisi olarak Ankara’da görev yapan Mustafa Ocak, meslektaşlarının bir iş yeri açabilmeleri, işlerini yapabilmeleri, kalfa ve çırak çalıştırabilmeleri için yerine getirmeleri gereken bazı şartlar olduğunu söyledi.

Meslekteki kişilerin ruhsat alabilmeleri için bazı belgelerin arandığını ifade eden Ocak, ruhsat alabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ‘ustalık belgesi’ alınması gerektiğini söyledi. Ocak, bu belgenin alınabilmesi için 4 yıllık bir okula gidilmesi gerektiğini, üniversite mezunu dahi olunsa meslek okullarına gidip alan seçilip alanın belgesinin alınması gerektiğini aktardı.

MYK BELGESİ NEDEN ALINMALI?

Ocak, MYK belgesi almanın önemi konusunda şu bilgileri verdi:

“Mesleki yeterlilik belgesiyle iş yeri açılır mı? Hayır. Bu belgeyi alma sebebimiz, bugün ustalık belgesi alabilmek için 4 yıl okula gitmek gerekiyor. Kişinin yaşı 20 yaşının üzerine çıkmışsa, okula gitme olayına sıcak bakmıyor. Bu kişiler MYK belgesi alıp bu şekilde sınavlara girip ustalık belgesi alabilirler ve çalışabilirler. İş yeri açabilmek için gereken şartların uzun ve zor olmasından kaynaklı, orta yaşlı kişilerin bu zamandan tasarruf edebilmesi için tercih ettikleri yol, mesleki yeterlilik belgesi. Çalışma Bakanlığı’nın verdiği bu belge vatandaşların ve kurumların işlerini kolaylaştırmak için verilmiş bir belgedir.”

“MESLEKTAŞLARIMIZ KANDIRILIYOR”

İş yeri açabilmek için alınan ruhsat ve ruhsat için alınacak belgeler konusunda bilgi kirliliği olduğunu vurgulayan Ocak, “Bazı özel üniversitelerden ya da özel eğitim kurumlarından ‘bizden bu belgeyi alın, bu belgeyle ruhsat alabileceksiniz’ diye çok ciddi rakamlar karşılığında meslektaşlar kandırılmaktadır. Ruhsat almak için belli kurallar ve hazırlanması gereken belgeler var. Orada ‘sertifikayla ruhsat verilir’ denmiyor” ifadeleriyle meslektaşlarına uyarıda bulundu.

“BELGESİZ ÇALIŞMAK/ÇALIŞTIRMAK SUÇ”

Pandemiden önce yayınlanan bir genelgeyle iş yerlerinde çalışan ya da iş yerlerinde çalıştırılan kalfa, çırak veya çalıştıran kişinin belgesiz bir şekilde mesleği icra edemeyeceği yasası çıkmıştı. Genelgeyle çıkan kararda yapılacak denetimlerin pandemiden kaynaklı uzadığını anlatan Ocak, “Bu süre pandemiden kaynaklı uzatılmıştı fakat artık şu günlerde denetimler başladığı için 16 yaşında küçük çırak, belgesiz kalfa, kendi belgeleri yokken çalıştıranlar suç işlemiş oluyor” dedi.

“KENDİNİZİ RİSKE ATMAYIN”

Bu belgelere sahip olmadan sahte evrakla iş yapanlara karşı uyarılarda bulunan Ocak, “Başkalarının diplomalarını kullanarak, yanında çalıştırıyormuş gibi gösterip, notere gidip sahte evrak düzenleyenler ve kendilerini büyük bir riske atanlar var. Bu riski sadece şu belgeyi almamak için yapıyorlar. SGK sizi incelediğinde o elemanın dükkanınızda olmaması ayrı bir suç, sigortasını ödememeniz ayrı bir suç. O yüzden hiç bu risklere girmeyelim. Legal yollar varken kendinizi riske atmayın” ifadelerini kullandı.

“MESLEKTAŞLARIMIZ İÇİN BİR FIRSAT”

Ocak’ın açıklamalarının ardından konuşan Gürdal Sarıkaya ise şunları söyledi:

“MYK bizim meslek dallarımızda büyük bir fırsat. Odamızda da bu eğitimi yapma niyetimiz var. Denetimler durduruldu ama devam edecek. Belgesi olmayan ne dükkan açabilecek ne de eleman çalıştırabilecek. MYK şu anda Avrupa Projesi. Bu proje bitebilir, o yüzden değerlendirilmesi gerekiyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.