ESOGÜ’DEN ÇEVRE SORUNLARINA YENİ ÇÖZÜMLER

ESOGÜ’DEN ÇEVRE SORUNLARINA YENİ ÇÖZÜMLER
Dünyayı daha yaşanabilir hale getirmek için alternatif enerji kaynaklarının kullanımı, yeni enerji kaynaklarının keşfi ve toplumsal farkındalığın artması konularında çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Küresel ısınma ve iklim değişikliği günümüzün en önemli çevresel sorunlarının başını çekiyor.

Atmosferdeki sera gazları oranının sanayileşmeyle artmaya başlaması, fosil yakıtların kullanılması, ormanların yok edilmesi, çevrenin tahrip edilmesi gibi insan faaliyetlerinin atmosferde yarattığı etki sıcaklıklarda artışa neden olarak iklim değişikliğini meydana getiriyor.

Yıkıcı etkileri azaltmak için sera gazlarının neden olduğu sıcaklık artışının ortalama 2°C ile sınırlanması; bunun için atmosferdeki karbondioksit oranının 450 ppm seviyesini aşmaması hayati öneme sahip.

2015 yılında 197 ülkenin imzaladığı Paris İklim Anlaşması sera gazlarının neden olduğu küresel sıcaklık artışı ortalama 2°C ile sınırlandırmayı, mümkünse 1,5°C altında tutmayı amaçlıyor.

Bu farkındalık çerçevesinde dünyamızı daha yaşanabilir hale getirmek için alternatif enerji kaynaklarının kullanımı, yeni enerji kaynaklarının keşfi ve toplumsal farkındalığın artması konularında çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Bu çalışmalardan bir tanesi de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) bünyesinde yürütülüyor.

ESOGÜ Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Arif Kıvrak’ın Erasmus+ Programı Okul Eğitiminde İş Birliği Ortaklıkları (KA220-SCH) kapsamında Almanya, İtalya ve Çekya’dan toplam 6 ortak kurum ile yürüttüğü Digital Green projesi (2022-1-TR01-KA220-SCH-000087638) küresel ısınma, sera gazı etkisi ve iklim değişikliği gibi büyük çevre sorunlarına çözümler üretmeyi amaçlıyor.

Üniversite bünyesinde gerçekleştirilen akademisyen, öğrenci ve paydaşların katıldığı tanıtım toplantısında konuşan Prof. Dr. Kıvrak küresel ısınmanın birinci nedeninin sera gazları olduğunu belirterek çevre sorunlarının çözümüne farklı bir bakış açısı kazandıracak bu projeyle çevresel zararların en aza indirilmesi, iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratılması, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının tüm topluma uygulanabilir hale getirilmesinin amaçlandığını söyledi.

“Gelecek nesiller için dünyamızı daha temiz ve yaşanabilir hale getirmek zorundayız. Artan enerji ihtiyaçlarımız için alternatif enerji kaynaklarının araştırılması, bunların uygulanabilir olmaları için gerekli altyapıların hazırlanması önemlidir; yenilikçi çevre projeleri ile bunların yaygınlaştırılması şarttır” diyen Prof. Dr. Kıvrak Digital Green projesiyle üniversitelerin, okulların ve belediyelerin küresel ısınmaya karşı organize olmalarının sağlanacağını, farklı ülkelerde kullanılan iyi örneklerin yaygınlaştırılmasının destekleneceğini, alternatif çözüm yollarının araştırılacağını, temiz enerji için yeşil çözümlerin araştırılacağını, geri dönüşüm üzerine çalışmaların yapılacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.