Fesih Bingöl: “Eskişehir depreme hazır değil"

Eskişehir’in depreme hazır hale gelmesi için gerekli çalışmaların yapılıp yapılmadığı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yüksek İnşaat Mühendisi ve Saadet Partisi Eskişehir İl Başkanı Fesih Bingöl, Eskişehir’in depreme hazır olmadığını söyledi.
Bingöl, “Burada hem yerel yöneticilerin hem de merkezi hükümetin birlikte çalışmamasından kaynaklanan sorunlar var. Burada bir il başkanı 26 yıldan beri kentsel dönüşümle ilgili bir şeyler yapılamadı diyor. Özellikle 2013 yılında Eskişehir'de 3 yerde afet riski altındaki alanlar ilan edildi. O dönemde Odunpazarı Belediye başkanı AK Partiliydi. O da bir şey yapamadı. Böylesine burada bir irade ortaya koymak gerekiyor. Vatandaşın cebinden para çıkmadan emsal kat artışı ve ada bazlı bir dönüşüm olmalıdır. Eğer bu yapılırsa Ancak bundan netice alabiliriz. Şu an zaten Odunpazarı Belediyesi bu anlamda dört mahallede bizim ifade ettiğimizi uygulamaya başladı. Ama yeterli görmüyorum. Burada iki kat artırım yetmez. Mutlaka dört kat yerine beş ya da altı kat olmalıdır. Bina ve zemin ilişkisi doğru kurulmalıdır. Özellikle sıvılaşma riski olan yerlerde burada iyi zemin iyileştirmeyle bu sorun ortadan kalkabilir” diye konuştu.
“Toplanma Alanları İle İlgili Çalışma Yapılmalı”
Eskişehir’in zemin değerleri hakkında bilgi veren Bingöl, zemin değerleri düşük olan bölgelerde zemin iyileştirmesi yapmanın mümkün olduğuna dikkat çekti.
Bingöl, “Eskişehir'in şu an çok net ifade ediyorum. Özellikle bir sürü yerinde zemin değerleri iyi. Sadece şehir merkezi dediğimiz bu çukurda sıvılaşma riski var. Odunpazarı, Emek, Ihlamurkent, o diğer mahallelerde gerçekten zemin değerleri çok iyi. Fevzi Çakmak'ta biraz sıkıntılar olabilir. Biz zeminleri iyileştirebiliriz. Bu mümkündür. Daha düşük maliyet ile iyileştirebiliriz. Özellikle şehir merkezinden nüfusu daha çok zemin değerleri iyi olduğu yerlere taşımak, ona yönelik bir dönüşüm yapmak bence daha doğrudur diye düşünüyorum. Eskişehir deprem riski altında bir şehirdir. Bizim yaptığımız çalışmalarda 5 bin bina risk altındadır. Bu durumda 15 bin insanı etkileyebilir. Buna yönelik tedbirler alınmadır. Ben onu söylüyorum. Mutlaka toplanma alanlarıyla ilgili şu an mutlaka bir çalışma başlatılmalıdır. Bu alanlar sadece alan olarak belirlenmelidir. Alt yapısı şimdiden tamamlanmalıdır. Mesela İstanbul’da toplanma alanları yok. İnsanların bir kısmı Gezi Parkı'na gittiler yani zorunlu olarak gittiler. Orada da çadır kurdular ve hükümet yetkilileri, polis bu çadırları ortadan kaldırdı. Gezi eylemine dönüşmesin diye böyle bir uygulama da başlattı. Bunu doğru bulmuyoruz. Siz eğer daha önce toparlanma alanları olarak belirlenen yerleri eğer rezidans, AVM yaparsanız yer bulamazsınız” şeklinde konuştu.
Kaynak: Haber Merkezi