“Günümüzde 3 temel devrim yasası yürürlükte değil gibidir”

“Günümüzde 3 temel devrim yasası yürürlükte değil gibidir”
Eskişehir'de Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, ve Eğitim İş Sendikası, 3 Mart Devrim Yasalarının 100. yılı nedeniyle Atatürk Anıtına çelenk sundu.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Eskişehir Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Eskişehir Şubesi ve Eğitim İş Eskişehir Şubesi, 3 Mart Devrim Yasalarının 100. Yılı dolayısıyla Vilayet Meydanında Atatürk Anıtına Çelenk sunma töreni gerçekleştirdiler.

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından ADD Eskişehir Şube Başkanı Cihan Taşar ve ÇYDD Eskişehir Şube Başkanı Sevgi Akmen, günün anlam ve önemine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Günün anlamını anlatan konuşmasında ADD Eskişehir Şube Başkanı Cihan Taşar, “1 Kasım 1922’de Saltanatın Kaldırılması ve 29 Ekim 1923’de Cumhuriyetin İlanı devrimlerinin hemen ardından 3 Mart 1924 tarihinde kabul edilen 3 Temel Devrim Yasası, Türkiye Cumhuriyeti’nin “Laik Hukuk Devleti” niteliğini belirleyen ilk adımdır. Bu 3 yasa; Şeriye, Evkaf ve Erkanı Harbiye Vekâletlerinin kaldırılarak yerlerine Diyanet İşleri Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Genel Kurmay Başkanlığını kuran 429 sayılı Yasa, çok başlı eğitime son veren 430 sayılı Tevhidi Tedrisat (Eğitim Birliği) Yasası ve Halifeliği kaldıran 431 sayılı yasadır” bilgilerini verdi.

“GÜNÜMÜZDE 3 TEMEL DEVRİM YASASI YÜRÜRLÜKTE DEĞİL GİBİDİR”

“Günümüzde Anayasanın 174. Maddesi ile korunmalarına karşın "bu 3 temel devrim yasası yürürlükte değil gibidir” diyen Taşar şöyle devam etti:

“O kadar ki; milletin oylarıyla devleti Anayasa ve yasalara uyarak yönetmek üzere göreve gelen kimi iktidar mensupları din kurallarını hayatın merkezine yerleştirmekten söz etmekte, İslamın esası olduğunu söyleyerek şeriat çağrılarına örtülü destek vermekte, TBMM kürsüsünde hilafet istekleri dillendirilmekte, Anayasa pek çok durumda bizzat uymak, uygulamak ve uygulatmak zorunda olanlar tarafından çiğnenmektedir. Osmanlı’yı batıran bilim düşmanı kafaların 100 yıl sonra şeriat ve hilafet çağrıları ile ortalığa dökülmesine göz yumulması, Anayasal kurumların işlevsizleştirilmesi, Cumhuriyet Eğitim Sisteminin 100 yıl öncenin çağ, akıl ve bilim dışı çıkmazında soluksuz bırakılması ne büyük gaflet, ne affedilmez dalâlet, ne tarifsiz acıdır”

“LAİK EĞİTİMDEN VERİLEN ÖDÜNLER GELECEĞİMİZİÇİN TEHDİT”

Taşar’ın ardından konuşmasını gerçekleştiren Sevgi Akmen ise, “Devrim Yasalarının ardından geçen 100 yılın sonunda ise “Dindar ve kindar nesil yetiştirme anlayışının” sonucu olarak çocuklarımız tarikatların eline terk edilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı dinci yapılarla protokoller imzalayarak eğitim sistemini aklın ve bilimin ekseninden uzaklaştırmaktadır. Devletin laik niteliğinden ve laik eğitimden verilen ödünler geleceğimiz için büyük bir tehlike ve tehdit oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.