Hüseyin Yurtman'dan 6 Şubat depremlerine ilişkin açıklama

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. Günün anlamına ilişkin açıklama yapan Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Eskişehir il Başkanı Hüseyin Yurtman, siyasi eleştirilerde de bulundu.
Yurtman, “6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçti ama hayatımızdaki artçıları sürüyor, bizden alınanların yüreğimizde açtığı yara hala sıcak” dedi.
“6 ŞUBAT’TA NELER GÖRDÜK?”
“Ne olmuştu 6 Şubat'ta?” sorusuyla açıklamasına başlayan Yurtman, “İnsan değil rant odaklı kentleşmenin, amansız bir betonlaşmanın ve denetimsizliğin bedeli ödenmişti. Seçim zamanı oy gelsin diye verilen imar izinleri, sağlam olmayan zeminde rant için yaratılan yerleşkeler, ilgili kamu kurumları tarafından yürütülmesi gereken denetim ve tedbir mekanizmalarının iğdiş edilmesi 50 bini aşkın insanımızı bizden koparttı. Bazı yardımların ulaştırılmasının engellendiğini, bazı yardımların üzerine etiket yapıştırma telaşına düşüldüğünü ve insanlar soğuktan ölmemek için gayret ederken bazı yardımların uygun kamera açısıyla şehirlere sokulmak için bekletildiğini gördük” diye konuştu.
“ADALET ÇIĞLIKLARI BİR ORTA OYUNUYLA BASTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR”
6 Şubat depremlerinin üzerinden geçen bir yılın ardından bugünü sorgulayan Yurtman, “Tıpkı 99 depreminde olduğu gibi bunca canın gitmesinin bedeli birkaç müteahhide yıkılıp kapatılmaya çalışılıyor. Mezarlığa dönüşen yapılara ilişkin başlatılan yargılamalar, o yapılara izin veren ya da kaçak şekilde var olmalarına müsaade edenlere uzanmıyor, ailelerin adalet çığlıkları bir orta oyunuyla bastırılmaya çalışılıyor” ifadelerini kullandı.
“ŞİMDİ SORMANIN ZAMANI MI?”
Depremin yıktığı 11 ilde hayatın tam anlamıyla normale dönmediğinin altını çizen Yurtman, “Aradan geçen 12 aya rağmen yarası sarılmayan bu yerden soruyoruz: Başka ülkelerde hafif yaralanmalarla atlatılacak şiddette depremlerin bizde hala neden on binlerce insanın canına mal olduğunu sormanın zamanı mı? İnsanlık 200 yıl önce ödediği vergilerin akıbetini sorma hakkını elde etti, bizden onlarca yıldır toplanan deprem vergilerinin nereye harcandığını sormanın zamanı mı? Depremden sonra başlayan yargılamaların neden yöneticilere uzanmadığını, bu binaların topraktan kendi kendine mi filizlendiğini sormanın zamanı mı? Zaten yöneticilerin hataları ve eksiklikleri nedeniyle felaketi yaşayan insanlarımızın hala barınma ve içme suyu gibi en temel ihtiyaçlarının bile neden giderilemiyor olduğunu sormanın zamanı mı?” sorularını sordu.