İdrar yolu enfeksiyonlarına dikkat
BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr.Yavuz Özteke kış aylarında idrar yolu enfeksiyonlarında artış görüldüğünü belirterek, "Kış mevsimiyle birlikte havaların soğumasına bağlı olarak, hastanelere idrar yolu iltihabı yakınmasıyla gelen hasta sayısı artıyor. İdrar yolu iltihabını kolaylaştıran faktörlerden biri hiç kuşkusuz soğuk. Soğuğun idrar yolları üzerinde nasıl bir etki yarattığının yanıtı tam olarak bilinmese de bu konu üzerindeki çalışmalar devam ediyor. " dedi.
BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr.Yavuz Özteke idrar yolu enfeksiyonları konusunda şu bilgileri verdi:
" İdrar yolu enfeksiyonları aslında kolay tedavi edilebilen hastalıklar olmasına karşın, ihmal edildiğinde sonraki tedaviyi güçleştirebilmekte. Kişinin hayat kalitesini bozan ve ağrıya yol açan idrar yolu enfeksiyonlarında hasta, idrar yaparken yanma, 2 saatten daha yakın aralıklarla idrara çıkma, kesik kesik işeme, ani işeme hissi ile sık sık idrarı varmış gibi hissetme, tuvalete gittiğinde ise sadece birkaç damla idrar yapma, kötü kokulu idrar yapma ve bazen de idrarda kan görme yakınmalarıyla doktora başvuruyor. BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Üroloji uzmanı Op. Dr. Yavuz Özteke'in verdiği bilgiye göre, idrar yolu enfeksiyonları her zaman mikrobik olmayabiliyor. Soğuk, idrar yollarında bir tahrişe neden olduğundan, bu tahriş mikrobik idrar yolu enfeksiyonuna yatkınlığa neden oluyor. "
Op. Dr. Yavuz Özteke idrar yolu enfeksiyonlarında günlük sıvı alım miktarının da çok önemli olduğunu belirterek, "Günlük sıvı miktarını yeterince almayan kişilerin idrar yolu enfeksiyonu geçirme riski daha fazla görülüyor. Çünkü sıvı alınmadığı zaman idrar konsantrasyonu daha fazla olduğu için, idrarın idrar kanallarındaki kimyasal etkisi de daha fazla oluyor. Mikrop olsun ya da olmasın tahriş olduğu için tıpkı idrar yolu enfeksiyonu varmış gibi belirtiler ortaya çıkıyor" dedi.
İdrar yolu enfeksiyonlarının mutlaka dikkate alınarak hekime başvurulması gerektiğinİ söyleyen Op. Dr. Yavuz Özteke, aksi taktirde hastanın hayat kalitesini çok ciddi oranda düşüreceğine işaret etti.
Op. Dr. Yavuz Özteke "Eğer basit idrar yolu iltihabı ise gerekli tetkiler sonrasında antibiyotik tedavisi uyguluyoruz. kadınlarda basit idrar yolu enfeksiyonlarında genellikle 3 günlük kısa antibiyotik tedavisi uygulanırken, erkeklerde de çoğu zaman benzer bir tedavi uygulanır ama eğer yakınmalrı uzun bir süreden beri var ise bu durumun kronik prostat iltihabı olacağı düşünülerek tedavi daha uzun süre tutulur. çünkü erkeklerde görülen kronik prostat iltihabı tedaviye dirençli olduğundan kolay tedavi olmaz, tedavisi uzun sürer. 30-45 gün süreyle antibiyotik kullanımı öneriyoruz. ancak medikal tedavinin yanında hastaların bazı noktalara dikkat etmesi de gerekiyor. Bunların başında sıvı alımını yüksek tutmak geliyor. " şeklinde konuştu.