"İşçilerin ekmeği ile oynamayın"
İşçi Sendikaları ortak bir basın açıklaması yaparak, koronavirüs mücadelesi ile dayanışmayı yükselterek çıkılabileceğini söyledi. İşçi sendikaları, düzenlenen basın toplantısında, korona virüsünü kullanarak, işçilerin ekmeği ile oynanmaması gerektiğini de vurguladı.
Basın açıklamasına DİSK/ Genel İş Eskişehir Şubesi, DİSK/Birleşik Metal İş Eskişehir Şubesi, DİSK/Tekstil İş İl Temsilciliği, Türk-İş/ Kristal İş Eskişehir Şubesi, Türk-İş/Harb-İş Eskişehir Şubesi, Tümtis İl Temsilciliği ile KESK Şubeler Platformu destek verdi.
Grup adına açıklama yapan Kristal-İş Şube Başkanı Erdal Akyazı, dünyanın pek çok ülkesinde yüksek oranda ölümler yaşanmasına yol açan, artık bir kitle imha silahı gibi işlev gören koronavirüsün, tüm dünyayı etkisi altına aldığını söyledi.
“üCRETLER KORUNMALI”
Dünya genelinde farklı ülkelerde yaşananlara bakıldığında konunun belirsizliğini koruduğunu gördüklerini aktaran Akyazı,
“Yaşananlar açıkça göstermektedir ki, bu kriz aslında, sağlık alanının ticarileştirilerek halkın nitelikli, eşit, ulaşılabilir, ücretsiz sağlık hizmeti almasını engelleyen politik anlayışın bir soncudur. Bu krizden ancak toplumsal dayanışmayı yükselterek en az hasarla çıkabiliriz” dedi.
Kamu ve özel sektörde bireysel ve toplu işten çıkarmaların yasaklanması gerektiğini vurgulayan Akyazı,
“Korona virüs krizini kullanarak işçilerin ekmeği ile oynanmamalıdır. üretimi durdurulan işyerlerinde ücretler korunmalıdır. Bu süreçte bir kez daha görülmüştür ki; bilime, eğitime ve sağlığa daha fazla para ayrılmalıdır. Kamusal sağlık ve eğitim sistemine zaman kaybetmeden geçilmelidir. Mümkün olan işlerde ve işyerlerinde uzaktan çalışmaya geçilmeli, zorunlu mal ve hizmetlerin üretilmediği ve virüsten korunma koşullarının sağlanamadığı tüm işyerlerinde çalışanlar derhal ücretli izne çıkarılmalıdır. En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine çekilmelidir. Koronavirüsle mücadele döneminde 1000 TL destek eklenerek risk grubundaki bu kesimler korunmalıdır” ifadelerini kullandı.
“SAĞLIĞA ERİŞİM üCRETSİZ OLMALI”
Akyazı, önerilerine şöyle devam etti:
“Ekonomideki olumsuz gelişmelere paralel olarak işsizlikte yaşanabilecek artışlara karşı işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılmalıdır. İşsizlik sigortası ödeneği alabilmek için son üç yılda 600 gün çalışma koşulu virüsle mücadele döneminde 90 güne indirilmelidir. Salgın sürecinde işsizlik maaşı kesilecek olan çalışmayan yurttaşlara bu maaş verilmeye devam edilmelidir. Tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları ve elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca ertelenmelidir. Bu süreçte vatandaşların sağlığa erişimi ücretsiz olmalıdır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.