"Kadın olmadan demokrasi olmaz"

“Kadın olmadan demokrasi olmaz”
Türk kadınının ülke nüfusunun yüzde 51’ni oluşturduğu ancak TBMM’nde temsil oranının yalızca yüzde 4 olduğu belirtildi. Kadın Adayları Destekleme Derneği tarafından düzenlenen ve Eskişehir’deki hemen tüm siyasi partilerin...

Türk kadınının ülke nüfusunun yüzde 51'ni oluşturduğu ancak TBMM'nde temsil oranının yalızca yüzde 4 olduğu belirtildi. Kadın Adayları Destekleme Derneği tarafından düzenlenen ve Eskişehir'deki hemen tüm siyasi partilerin il başkanlarının katılarak görüşlerini açıkladıkları gecede ayrıca, Siyaset Okulu'nu başarıyla bitiren kursiyerlere sertifikaları da verildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in de katıldığı toplantıda dile getirilen ortak görüş, kadınların siyasette çok daha fazla oranda yer almalarının sağlamasının gerçek bir demokrasi kültürünün oluşturulması için,vazgeçilemez şart olduğuydu.
Gecenin açılış konuşmasını yapan KA-DER Şube Başkanı Hürriyet Gürsel Arıkan, istedikleri şeyin kendilerine daha çok destek verilmesi olduğunu belirterek, "tek kanatlı kuş uçamaz" dedi. Kadınların toplum içinde erkekle eşit şartlar içinde yaşamak ve her alanda görev almak istediklerinin altını çizen Arıkan, "çağdaş ülkelerde kadınların parlamentolarda temsil oranı en az yüzde 30'lar seviyesinde. Biz de bu nedenle öncelikli olarak kota getirilmesini ve bu oranın zorunlu olmasını talep ediyoruz" dedi.
BÜYÜKERŞEN "KADINLAR GENEL BAŞKANLARIN
İNSAFINA TERK EDİLMİŞ DURUMDA"
Gecede bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, TBMM'nde Cumhuriyetin ilk yıllarındaki kadın temsil oranının bugüne oranla çok daha fazla olduğunu dile getirerek, "üstelik o dönemde tek parti yönetimi vardı, o zamanda bile kadınların temsil durumu bugünkünden çok daha parlaktı" dedi.
Kadının siyasetin içinde olmasının demokrasinin gelişmesi açısından çok önemli olduğunun altını çizen Büyükerşen, gerçek demokrasinin de ancak bu şekilde kurulabileceğini ifade etti.
Türkiye'de gerçek anlamda demokrasinin olmadığını savunan ve bu görüşünü her fırsatta dile getirdiğini anlatan Büyükerşen, "halk kendi istediği temsilcileri değil, partilerin genel başkanlarının belirleyip önlerine getirdiği adayları seçiyorlar. Parti başkanlarının hegomanyasından oluşan bir demokrasi anlayışımız var. Liderlerin onayından geçmiş isimlere oy veriyoruz. Böyle demokrasi olmaz. Zaten sorulduğunda da buna, "Türk demokrasisi" deniliyor. Yani bu "alaturka demokrasi" demek, yoksa gerçek demokrasi olmadığını herkes biliyor ve kabul ediyor" dedi.
Türkiye'nin gerçek demokrasiye geçebilmesinin ana koşullarının Siyasi Partiler Yasası'nın hızla değiştirilmesi ve 2 turlu dar bölgeli seçim sistemine geçilebilmesi olduğunu anlatan Büyükerşen sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gerçek bir demokrasi kurduğumuz zaman gerçek bir halk meclisi oluşacaktır kuşkusuz. Böyle bir meclis de Türkiye'nin sorunlarını kısa sürede çözecektir. Biz burada ne kadar demokrasiden bahsedersek bahsedelim hiç birinin aslı astarı yoktur.
Ben de böyle bir sistemle gelip, seçilmiş bir belediye başkanı olarak bunları söylüyorum. Böyle gelmiş ama böyle gitmemeli.
Kadınlarımız yerel siyasetin içinde kendilerine yer arıyorlar. Ama yerelde siyaset yapanlar zaten genel merkezlere karşı amansız bir mücadele veriyorlar kendilerine yer açabilmek için. O nedenle kadınlarımızın yerelde işleri daha da zor.
İçinde kadın temsilinin yeterli olmadığı bir demokrasi, hiçbir zaman gerçek demokrasi olmaz. O nedenle kadınlarımız yalnızca seçim dönemlerinde değil, yaşamın her anında siyasete daha yakın olmalılar."
MURAT CANÖZER "KİRLİ SİYASET KADINI
HEP UZAKLAŞTIRMIŞ"
Akp İl Başkanı Murat Canözer de gecede yaptığı konuşmada bugüne kadar siyasetin kirli yüzünün kadını hep siyasetin dışında tuttuğunu belirtti. Türkiye'de kadınların bir çok meslek dalında erkeklerle yarıştıklarını ve onları geçtiklerini dile getiren Canözer, "bizden önceki dönemde siyasetin kirli yüzü kadına hiç cazip gelmemiş ve kadınlarımız hep siyasetin dışında durmuşlar. Ancak siyaset yeniden yapılanıyor. Siyasetin içindeki herkes kendi benliğini geriye atıp, o işi kimin daha iyi yapacağını düşünmeli ve öyle hareket etmelidir" dedi.
FEVZİ YALÇIN "ZİHNİYET DEĞİŞMELİ"
Dyp İl Başkanı Fevzi Yalçın, kadınların siyasetin içinde daha fazla yer almaları için yasa yapmanın kendi başına yeterli olamayacağını belirterek, "siyasette bir zihniyet devrimine ihtiyaç var" dedi.
Şu anki yasalarla kadınların siyasetin içinde daha fazla temsil edilmelerinin mümkün olabileceğini kaydeden Yalçın, "yasaların kadın gözüyle çıkartılması da çok önemli. Ben milletvekili olduğum dönemde Türkiye'nin ilk kadın Başbakanı ile çalıştım. Ancak sorun olduğu gibi duruyor. Mesele yalnızca erkek ve kadın adaylara eşit sayı vermek değil, bakış açısının değişmesi gerek. Biz erkekler hala, kadınların arkamızda durmalarını ve arkamızdan gelmelerini istiyoruz. Değişmesi gereken bakış budur" diye konuştu.
BEYTULLAH ASİL "KADINLAR DAHA ÇOK
RİSK ALMALI"
MHP İl Başkanı Beytullah Asil, parti olarak en önemli hedeflerinden birinin kadına toplum içinde hak ettikleri yeri vermek olduğunu anlattı. Siyasetin içinde daha fazla yer almanın kadının elinde olduğunun üzerinde duran Asil, "kadınlarımız daha çok risk almı ve daha çok birbirlerine destek olmalılar. Ortada olan problemleri çözecek olan yine kadınların kendileridir" dedi.
AYHAN KAVAS "BU KADININ KADER'İ DEĞİL"
DSP İl Başkanı Ayhan kavas da törende yaptığı konuşmada, DSP'nin bir kadırn tarafından kurulduğunu belirterek, "beklide kadın elinin en çok değdiği parti DSP'dir. Kadınlarımızın şu an içinde bulundukları kurumun adı KADER ama, kadının siyasetin dışında kalması asla onun kaderi olmamalıdır" şeklinde konuştu.
NİHAL DOĞRUÖZ "KADINLAR YALNIZCA
SİYASİ VİTRİN OLMAMALI"
ANAP İl Başkanı Nihal Doğruöz, ANAP Eskişehir Teşkilatının ilk kadın il başkanı olarak görev almaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, kadının yalnızca siyasi bir vitrin olarak kullanılmasının şiddetle karşısında olduklarını ifade etti. Törende konuşan SP İl Başkanı Mustafa Özkan, ülkede bir çok kadının ve genç kızın inançları gereği baskı ve şiddet altında tutulduğunu ifade ederken, BBP Merkez İlçe Başkanı Mehmet Sakarya kadınlara seslenerek, "siz geldiniz de biz mi geri çevirdik" dedi. HYP İl Başkanı Merih Beşoğul Şenak da Türkiye'de siyasetin rant paylaşımı üzerine kurulduğunu ileri sürdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.