"Kanun tüketicilere seçimlik haklar vermiştir”

"Kanun tüketicilere seçimlik haklar vermiştir”
 Muhabir
TÜKBİLDER Başkanı Sülahi Özalp, tüketicilerin aldıkları ürünün kusurlu çıkması halinde hangi haklara sahip olduğunu aktardı.

Tüketiciyi Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Derneği (TÜKBİLDER) Başkanı Sülahi Özalp, Türkiye’de artmaya başlayan ve Eskişehir’de de ‘ayıplı mal’ konusunda aldıkları şikayetler üzerinden tüketicileri sahip oldukları haklar konusunda açıklamalarda bulundu.

Tüketicilerin aldıkları üründe ilk 6 ayda yaşadıkları arıza sonucunda izlemeleri gereken yolu anlatan Özalp, “Kanun diyor ki satılan malın 6 içinde ayıplı çıkması durumunda başından beri sorunlu satıldığını kabul ederim diyor. Bu durumda kanun tüketicilere 6 ay içinde ne yapabileceğine dair seçimlik haklar vermiştir. Malın yenisiyle değiştirmesini isteyebilir, malın iadesini ve bedelini isteyebilir, malın ayıbı oranında indirim isteyebilir veya ücretsiz tamirini isteyebilir” diye konuştu.

Tüketicilerin saydığı haklardan birini kullanabileceğini belirten Özalp, “Tüketiciler bu haklarını önce yazılı olarak satıcıya bildirmeleri gerekir. Eğer buradan bir sonuç alamazsa Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabilir. Heyetlere direkt başvurabilecekleri gibi e-devlet üzerinden de başvuru yapabilirler” dedi.

Ürünün ikinci 6 ay içerisinde çıkan arıza durumlarında ise ürünü servise gönderip ücretsiz tamir isteme hakkı olduğunu belirten Özalp, “Ücretsiz tamirinden sonra bir arıza daha çıkarsa tüketicilerimizin yine seçimlik hakları var; iade, değişim olmak üzere. Ürünün servise verilmesi durumunda da 20 gün içinde ürünün tüketiciye teslim edilmesi gerekiyor, eğer teslimi gerçekleşmezse tüketicinin yine seçimlik hakları var” ifadelerini kullandı.

“BAZI ARK NİYETLİ SATICILAR OYALAMA TAKTİĞİNE GİDİYORLAR”

Eskişehir’de de bu tür şikayetlerle karşılaştıklarını belirten Özalp, “Tüketici ürününde bir sıkıntı çıktığında ya servisi ya da ürünü aldığı yeri arıyorlar böyle bir durumda bazı ark niyetli satıcılar oyalama taktiğine gidiyorlar. Satıcılar, tüketiciyi servise yönlendirerek, 4 seçimlik hakkını sunmuyor. Servise direkt gittiğinde de diğer haklar yanmış oluyor. Tüketiciler servise ürününü gönderirken de servis raporu tutturmalılar, bir nüshasını almalı ve taleplerini yazmalılar” sözlerine yer verdi.

“İKİNCİ BİR ÜRÜNÜ KİMSE SATIŞTA ZORLAYAMAZ”

Son olarak tüketicilere ürün satılırken ‘garanti süresi’ kazanmak adına ikinci bir ürünün sunulması konusunda tüketicileri uyaran Özalp, “Bizler bir malı alırken garantili olarak alıyoruz fakat bazı satıcılar satış politikaları dolayısıyla aldığınız ürünün yanında bir ürün daha alarak garanti süresi kazanacağınızı söyleyebiliyor. Kimse bize bir ürünü alırken ikinci bir ürünü dayatamaz. Kanun bize gerekli hakları veriyor. Yani ikinci bir ürünle ek ücret çıkaramazsınız. Böyle bir zorunluluk ya da dayatma yapamazlar, tüketicilerimiz bu konuda da dikkatli olsunlar” şeklinde konuştu.

Etiketler :