Kirada oturanlar dikkat! Yüzde 25 sınırında son durum

Kirada oturanlar dikkat! Yüzde 25 sınırında son durum
 Muhabir
Kira artışında yüzde 25 sınırı bu yıl da devam edecek. Kirada oturanların merak ettiği konu ise “ev sahibin yüzde 25’in üzerinde zam yaparsa ne yaparım” oldu.

Kira konusunda getirilen yüzde 25 sınırına ilişkin düzenleme, TBMM Genel Kurulunda 2022 Haziran ayında kabul edilmişti. Kiralık mülk kira artışını sınırlayan yüzde 25 kira artış oranı düzenlemesi 1 Temmuz’da sona erecek.

BU YIL DA DEVAM EDECEK

Kira artış sınırı düzenlenmesi bu yıl da devam edecek. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "2 Temmuz 2023'ten itibaren 2 Temmuz 2024 tarihine kadar bir yıl süreyle konut kiralarında kira artışı yüzde 25 üst sınır olarak uygulanacak” dedi.

BELGESİZ ÖDEME YAPMAYIN

Eğer ev sahibi yüzde 25’in üzerinde kira talebinde bulunursa kiracının bunu kabul etmeyip ve ödemelerini banka hesabına yapması gerekiyor. Kesinlikle elden ve belgesiz ödeme yapılmaması gerekiyor fakat 5 yılını dolduran kiracılar için kira artışı yüzde 25’in üzerinde olabiliyor.

EV SAHİBİ ARA ZAM TALEP EDEMEZ

Ev sahibinin kiracıdan ara zam talep etme hakkı yoktur. Kira artışı yılda bir sefer yapılır ve yüzde 25 sınırına uyulmak zorundadır. Aksi bir durumla karşılaşıldığında kiracı, yetkili mercilere başvurarak şikayette bulunabilir.

1 YILDA EV SAHİBİ KİRACIYI EVDEN ÇIKARAMAZ

Ev sahibi kiracıyı bir yıllık sözleşme dönemi bittiğinde evden çıkaramaz. Aynı kiracı aynı mülkte 10 yılını tamamladığı takdirde 3 ay öncesinden yazılı bir şekilde bildirimde bulunularak kiracının çıkarılması mümkün olabilir.

ÖNCE ARABULUCUYA GİDİLECEK

Ev sahibi ve kiracı arasında devam eden sorunları çözmek için ‘arabulucuyla görüşme’ uygulaması ise 1 Eylül’den itibaren zorunlu hale gelecek. Arabulucuyla görüşmeden dava açmak mümkün olmayacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.