Kırım Sürgün anıtı için temel

Kırım Sürgün anıtı için temel
Tepebaşı Belediyesi tarafından yaptırılan Kırım Sürgün Anıtı’nın temeli Tunalı Parkı’nda düzenlenen törenle atıldı. 63 yıl önce 18 Mayıs 1944 gecesi Kırım’dan insanlık dışı bir muamele ile hayvan vagonlarına istif...

Tepebaşı Belediyesi tarafından yaptırılan Kırım Sürgün Anıtı'nın temeli Tunalı Parkı'nda düzenlenen törenle atıldı.
63 yıl önce 18 Mayıs 1944 gecesi Kırım'dan insanlık dışı bir muamele ile hayvan vagonlarına istif edilerek Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgüne gönderilen Kırım Türkleri anısına yapılacak olan anıtın, en kısa sürede tamamlanması planlanıyor.
Türkiye de ilk defa Kırım Sürgün Anıtı yapıldığını söyleyen Tepebaşı Belediye Başkanı Dr. M. Tacettin Sarıoğlu "18 Mayıs 1944 günü, Kırım halkının kaderi için her şeyin değiştiği acı hatıralarla dolu bir gündür. Kırım halkı topraklarından zorla koparılmış ve hiç bilmedikleri yabancı diyarlara nakledilmişlerdir. Tepebaşı Belediyesi olarak bu talihsiz günü, hafızalarımızın derinliklerinden yeniden çıkarmak ve ölümsüzleştirmek için bu günü simgeleyen bir anıt tasarladık. Bu anıtla beraber 18 Mayıs 1944 günü Eskişehir halkının bilincinde önemli bir yer edinecektir. Ve bugün Türkiye'de bir ilk olan Kırım sürgün anıtının temelini atmak için buradayız. Bu anıt ile Kırım Tatar dostlarımızın acısını paylaşmaktayız. 18 Mayıs 1944 günü ve sonrası yaşanan acı olayları hiçbirimiz unutmadık. 1944 sürgün anıtı Eskişehirli vatandaşlarımızın hafızalarında o günü yaşatacak ve Kırım ile kardeşliğimizin sonsuza ulaşmasını sağlayacaktır" dedi.
Sovyet rejimi tarafından 400 bin Kırım Türk'ünün sürgüne gönderildiğinin söyleyen Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mesut Ör, "400 bin civarında Kırım Türk'ünün %46'sı 22 gün süren sürgün yolculuğu ve sonrasındaki bir kaç içinde soğuk, hastalık ve açlıktan hayatlarını kaybederek şehit olmuştur. Halen sürgün bölgelerinde 300 bin Kırım Türkü ise anavatana dönmek için beklemektedir. Büyük sürgün yaşanalı 63 yıl olmasına rağmen Kırım Türklerinin maddi ve manevi kayıpları tazmin edilmemiş, yaraları kapatılmamıştır. İnsanlık tarihinin en acı sürgün ve katliamlarından biri olan Kırım Türklerinin vatanlarından sürgün edilişini bir kez daha Türk ve Dünya kamuoyu önün11de esefle kınıyor, sürgün ve mücadele şehitlerimizi rahmetle anıyoruz" şeklinde konuştu. Ör, Tepebaşı belediye Başkanı Dr. M. Tacettin Sarıoğlu'na 1944 Sürgün Anıtı'nı yaptırmasından dolayı ve Kırım'lı Türklerin yanında olduğu için teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.