"Krizin faturasını ödemek zorunda kalanlar bizler oluyoruz"

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) Başkanı Sadık Yurtman, yaptığı basın açıklamasında şu ifadelerde bulundu:
"Olağandışı zamanlardan geçiyoruz. Savaşlarla, küresel adaletsizliklerin her geçen gün derinleşilmesiyle, ekolojik eşiklerin aşılmasıyla ve iklim kriziyle nefes almak her geçen gün zorlaşıyor. Üstelik nefes alamayan bir tek bizler değiliz, evimiz yeryüzümüz hasta. Ve kaynaklar sınırsızmış gibi hareket ederek sadece ekonomik büyümeyi el üzerinde tutan sistemimiz yeryüzünü her geçen gün daha da hasta ediyor. Her yaz yaşadığımız kontrol edilemeyen orman yangınları, kuraklık, sıcak dalgaları, aniden bastıran yağışlar, Şehrimizin yaşam kaynağı Porsuk Çayı’nın zaman zaman kurumaya yüz tutması, Sakarya Nehri’nin debisinin son zamanlarda azalması, Seyitgazi ilçemizde de olduğu gibi ülkenin birçok yerinde yaşadığımız sel felaketleri, Sivrihisar’da ve ülkenin başka birçok yerinde çok sayıda obruklar oluşması, sıcaklıkların artık neredeyse her zaman mevsim normalleri üzerinde seyrediyor oluşu hep bu hastalığın semptomları."
"Krizin faturasını ödemek zorunda kalanlar bizler oluyoruz"
Yurtman, fosil yakıtlara dayalı kurduğumuz uygarlık, kar üzerine kurulu üretim ve tüketim toplumu, yeryüzü üzerinde büyük bir tahribat bıraktığına değinerek "Atmosferde yoğunluğu her geçen gün artan sera gazları ortalama sıcaklık artışlarını tetikleyerek aşırı hava olaylarını beraberinde getiriyor. Üstelik yıkımlarla, canlarımızla krizin faturasını ödemek zorunda kalanlar da yine bizler oluyoruz. Öte yandan iklim krizinin baş faili küresel fosil yakıt şirketleri karlarına kar katmaya devam ediyorlar, “böyle gelmiş böyle gider” diyerek yangına körükle gidiyorlar" şeklinde konuştu.
"Mücadele edeceksek meseleyi bütüncül ele almamız gerekiyor"
İçinde bulunduğumuz krizi çözmek için tek bir yanıt olmadığının farkındayız. İklim krizi çok boyutlu bir sorun ve sorunla gerçek anlamda mücadele edeceksek meseleyi bütüncül ele almamız gerekiyor diyen Yurtman akabinde şu cümleleri kurdu:
"İyi haber ise ne yapmamız gerektiğini biliyor olduğumuz. Birleşmiş Milletler IPCC 6. Değerlendirme raporunu yazan bilim insanları şu gerçeğin altını çiziyor: Şayet küresel ortalama sıcaklık artışlarını 1,5 derece sınırında tutarak daha büyük felaketlerin önüne geçmek istiyorsak 2030 yılına kadar karbondioksit salımlarını %48 azaltmamız gerekiyor."
Öyleyse ilk adımımız hazır: Sera gazı salımlarının baş faili fosil yakıtlardan çıkışa yönelik politikaları bir an önce geliştirmemiz gerekiyor. Küresel iklim hareketi olarak kömüre, gaza, petrole daha fazla finansman sağlanmamasını istiyoruz. Ayrıca fosil yakıt şirketlerine verilen teşviklerin sonlandırılmasını ve bu şirketlerin elde ettikleri aşırı kazançların da iklim çözümlerine yönlendirilmesini talep ediyoruz."
"Herkesin üzerine düşen bir sorumluluk var"
Bu çerçevede iklim dostu bir gelecek için ülkenin de üzerine düşen sorumlulukları olduğunu hatırlatan Yurtman, "Yapacak çok işimiz var ama iki ana talebimiz net: Fosil yakıt çağının sonlanmasını, başta güneş ve rüzgar enerjisini merkezine alan, yenilenebilir enerjiye dayalı adil bir enerji dönüşümünü talep ediyoruz. Herkesi, fosil yakıtların olmadığı bir dünyaya, adil, demokratik enerji dönüşümüne, iklim için güç vermeye davet ediyoruz" dedi.