"Kültürel mirasımızın tek bir parçasını yeraltında bırakmayız"

"Kültürel mirasımızın  tek bir parçasını  yeraltında bırakmayız"
Küllüoba Höyüğü, Şarhöyük ve Karacahisar Kalesi kazı alanlarında kazı mevsimi sonunda elde edilen bulgular mahallinde incelendi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Osman Gül ve Müze Müdürü Dursun Çağlar ile birlikte kazı...

Küllüoba Höyüğü, Şarhöyük ve Karacahisar Kalesi kazı alanlarında kazı mevsimi sonunda elde edilen bulgular mahallinde incelendi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Osman Gül ve Müze Müdürü Dursun Çağlar ile birlikte kazı alanlarını ziyaret eden Vali Dr. Kadir Koçdemir kazı başkanlarından bilgi aldı.
KÜLLÜOBA: ANADOLU'NUN
EN ESKİ TOPLU
YERLEŞİM ALANI
Sivrihisar'ın Yenikent köyü yakınlarında yer alan Küllüoba Höyüğü Prof.Dr. Turan Efe başkanlığında 30 kişilik bir ekip tarafından yürütülüyor. Kazılarda yaklaşık 4500 yıl önce uzak bölgeler arası ticaret ağının ne kadar canlı olduğunu gösteren buluntular elde edildi. Höyüğün mimari yerleşim planı Anadolu'nun ilk şehirleşme sürecini anlamada önemli katkılar sağlıyor. Yaklaşık 1500 yıllık kesintisiz yerleşimin izlerini barındıran höyükte bu sene çıkarılan bazı materyaller bilinenlerin bir kısmını değiştirecek ve arkeoloji ve tarihçiler nezdinde büyük ilgi görecek nitelikte.
ŞARHÖYÜK: ESKİŞEHİR
İSMİNİN MENŞEİ
Anadolu'nun ilk yerleşim yerlerinden biri kabul edilen Şarhöyük'e kazı başkanı Prof.Dr. Taciser Sivas ve 45 kişilik ekibi kelimenin tam manasıyla ömürlerini veriyorlar. 25 yıllık bir çalışmanın neticesinde henüz çok küçük bir kısmı gün ışığına çıkan Şarhöyük, aynı zamanda 13. yüzyıldan sonra Türklerin Odunpazarı bölgesinde iskân olmaları ve buraya Eski Şehir demeleri sebebiyle, bugünkü isminin de menşeini teşkil ediyor. Bu yıl kazılar Höyük ve Nekropol bölgelerinde yoğunlaştırıldı. Çok sayıda eserin ortaya çıkarıldığı alanın etrafındaki cezaevi ve lise binalarıyla diğer yapılaşmaların tehdit oluşturduğunu ifade eden Sivas "Bu mevsim çok değerli eserlere ulaştık. Nekropol bölgesini ileriki yıllarda bir arkeolojik açık hava müzesine dönüştürmeyi arzu ediyoruz." dedi.
KARACAHİSAR: TOHUMU
ÇATLATAN KALE
Osmanlı Beyliğinin kuruluş sürecinde çok önemli rolü olan ve Osmanlı tarih kaynaklarında ilk sikkenin basılıp ilk hutbenin okunduğu, dolayısı ile beyliğin bağımsızlığını ilan ettiği yer olarak tanımlanan Karacahisar Kalesi'nde kazılar Prof.Dr. Erol Altınsapan'ın başkanlığında yürütülüyor. Kazı ekibi bu sene iç kale surları ve çarşının temellerini ortaya çıkarttı. Ayrıca muhtemelen bir rasat kulesine ait temellere ulaşıldı. Esasında İç kale surlarından sonraki sahanın ikinci aşamada ele alınması planlanmışken, burada yer alan bir ibadethane kalıntısının Osmanlı mimarisinin izlerinin son noktasına dair bilgi vermesi sebebiyle büyük heyecan yaratması bekleniyor.
KÜLTÜR MİRASININ
HİÇBİR PARÇASI YERALTINDA
KALMAYACAK
Koçdemir önümüzdeki günlerde kazı başkanları ile bir araya gelerek hem kazı sonuçlarını hem de yapılabilecek projeleri ele alacak. Kültür Başkentliği sebebiyle sahip olunan idari ve mali esneklik ile hizmet kabiliyeti kazı çalışmalarını hızlandırma ve bu alanları kültür mirasına dâhil etme yolunda önemli katkılar sağlayacak.
Koçdemir, yeni nesilleri kültürel mirasla hemhal etmek istediklerini, bunun için hem mevcut miras unsurlarının en iyi biçimde değerlendirilmesini hem de çocuklara ve gençlere arkeolojinin ve toprağın sevdirilmesini hedeflediklerini, kültür mirasının hiçbir unsurunu yeraltında bırakmayacaklarını, hem Eskişehirlileri hem de bütün dünyayı bu mirasla tanıştıracaklarını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.