“Kurbanlıklar veteriner muayenesinden geçmeli”

“Kurbanlıklar veteriner muayenesinden geçmeli”
Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdinç Yuva yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde önemli açıklamalarda bulundu.

Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdinç Yuva yaklaşan kurban bayramı öncesinde vatandaşların sağlık bir kurban seçimi yapabilmesi için değerlendirmelerde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulama hayata geçirdiği “Tarım Cebimde” isimli bir mobil uygulaması hakkında bilgi veren Yuva, Bu uygulama sayesinde ahırlara ya da çiftliklere gidildiğinde hayvanların kulağında bulunan küpe numarasını uygulamaya girerek, hayvanla ilgili tüm bilgilere ulaşabileceğini belirtti. Yuva “Böylece herhangi bir resmi makama başvurmadan, telefonunuzdan kurbanlık hayvanın sağlık durumu ve sistemde kayıtlı bilgilerine ulaşmanız mümkün oluyor. Bu da, kurbanlık hayvanın sağlık durumu açısından oldukça kıymetli bir veri sunmuş oluyor. Kurbanlık hayvan alırken öncelikle veteriner sağlık raporu bizim için vazgeçilmez bir belgedir. Çünkü hayvanlarımızın büyük kısmı doğu illerimizden ya da eski kayıtlı bölgelerden gelmektedir. Veteriner sağlık raporu, hayvanların geldiği yerde hangi işlemlerden geçtiği, hangi aşılamaların yapıldığı gibi bilgileri içerir. İkinci önemli husus ise kulak küpesi. Kulak küpesi, hem hayvan sağlığı hem de bakanlık sistemleri açısından mutlaka olması gereken bir unsurdur. Zira biraz önce belirttiğimiz “Tarım Cebimde” uygulamasıyla da bu küpe sayesinde tüm verilere ulaşılabilir. Küçükbaş hayvanlar için ise nakil belgeleri vatandaşlarımızın bulunduğu işletmelerde talep edilmesi gereken belgeler arasında yer alır” şeklinde konuştu.

“Geviş Getirmeyen Hayvan Tercih Edilmemeli”

Kurbanlık seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi veren Yuva, gebe ve yeni doğum yapmış hayvanların kesinlikle alınmaması gerektiğini dile getirdi.

Yuva, “Yüksek ateşi olan, çok genç, kılları mat ve karışık hayvanlara dikkat edilmelidir. Hayvana karşıdan baktığınızda, tüylerinde belirgin karışıklık ve cansızlık varsa özellikle büyükbaş hayvanlarda, veteriner hekim kontrolü mutlaka istenmelidir. Dış görünüşe baktığınızda, hayvanın bakışlarında donukluk, salya akıntısı ya da genital bölgesinden pis kokulu veya ishal benzeri akıntılar varsa bu hayvanlar mutlaka veteriner muayenesinden geçmelidir. Ayrıca hayvan aşırı tepkili ya da tam tersi şekilde aşırı durgunsa, geviş getirmiyorsa, yem yemiyorsa, fiziki kusuru varsa, örneğin topallama ya da uzuvlarında sorun, bu hayvanlar da kurbanlık olarak tercih edilmemelidir. Şu anda Tarım İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyemizde görevli veteriner hekimler, ilimizdeki mevcut hayvan pazarlarında hayvan sağlığı denetimlerine başlamış durumdalar. Vatandaşlarımız da önümüzdeki günlerde bu pazarlara giderek kurbanlıklarını seçecekler. Hayvan pazarlarının girişinde nakil araçlarıyla gelen hayvanlara ilk muayene veteriner hekimler tarafından yapılıyor. Sağlıklı bulunan hayvanlar pazara alınıyor. Pazar alanında ise veteriner hekimler çadırları ve padokları dolaşarak gözlem yapıyor. Biraz önce bahsettiğimiz olumsuzluklar tespit edilirse, anında müdahale ediliyor ve yasal işlem başlatılıyor. Bu nedenle hayvan pazarlarının toplu alanlar hâlinde düzenlenmesi bizim için çok kıymetli” diye konuştu.

“Kesimlerin Resmi Kesim Alanlarında Yapılması Önemli”

Eskişehir Valiliği tarafından oluşturulan kurban komisyonunun tüm mahallerde kurban kesim alanları belirttiğini aktaran Yuva, herhangi bir köyde ya da merkez mahallede kesim alanı oluşturulduğunda, kurban günü bu alanda görev yapacak veteriner hekimlerin resmen görevlendirildiğini kaydetti. Yuva, “Bu kesim alanlarının resmi olması neden önemli. Çünkü bu alanlarda görevli veteriner hekimler, kurban esnasında eğer hayvanda “ihbarı mecburi hastalık” tespit ederse, devletimiz bu hayvan için belli bir bedel ödemektedir. Bu da vatandaşlarımız için güvenli bir ortam sağlar. O yüzden kesimlerin mümkünse resmi kesim alanlarında yapılması çok önemlidir. Hamile hayvanların kesimi yasaktır. Bu durum “ihbarı mecburi hastalık” kapsamına girmez. İhbarı mecburi hastalıklar arasında en çok karşılaştığımız ise tüberkülozdur. Kesim sırasında tüberkülozun tespiti, özellikle göğüs bölgesi ve organlara yayılmış belirtilerle yapılabilir. Veteriner hekimler bu durumda gerekli yasal işlemleri başlatır. Hayvanla ilgili geriye dönük izleme yapılır. Bu, hayvanın geldiği çiftliğe kadar uzanır. O çiftlikteki hayvanlardan tekrar kan örnekleri alınır, gerekli analizler yapılır. Amaç; halkımızın sağlıklı gıdaya ulaşmasını sağlamak ve gıda güvenliğini temin etmektir.Veteriner hekimler sağlığın temelindedir. Bu örnek, bunun en somut göstergesidir. İnsanlarımız sağlıklı gıdaya ulaşırsa hastalanmaz, hastaneye gitmez. Bu da sağlık sisteminin genel yükünü azaltır. Dolayısıyla, biz veteriner hekimler olarak halk sağlığının en önemli savunucularından biriyiz” sözlerini kaydetti.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler :