Makine Mühendisleri Odası denetimlerinin önemine dikkat çekti

Makine Mühendisleri Odası denetimlerinin önemine dikkat çekti
Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Nezihe Hanecioğlu, İş Ekipmanlarının Kontrolünde Sağlık Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin etkin bir şekilde uygulanmasının binalarda çıkan yangınların önüne geçilmesi açısından önemine dikkat çekti.

TMMOB’a bağlı Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Nezihe Hanecioğlu iş yerlerinde yangınların yaşanması için koruyucu ekipmanların kontrolünün yapılması gerektiğine dikkat amacıyla oda binasında açıklamalarda bulundu.

2013 yılında yayınlanan “İş Ekipmanlarının Kontrolünde Sağlık Güvenlik Şartları Yönetmeliği” yangın tesisatlarının, algılama sistemlerinin ve yangın tüplerinin periyodik kontrollerinin yılda 1 kez yapılmasını zorunlu kılmakta olduğunun altını çizdi. Hanecioğlu, “İlgili tesisler bu yönetmelik kapsamındadır. Ayrıca Elektrik tesisatları ve havalandırma tesisatları da aynı kapsamda yasal olarak yılda en az 1 kez kontrole tabii tutulmak zorundadır. Ayrıca işyerlerinde 2012 yılında yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanununa göre İşçi Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatına göre acil durum ekiplerinin oluşturulması, gerekli eğitimlerin verilmesi ve en az yılda 1 kez tatbikatların yapılması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu tatbikatlar gerektiği gibi yapılmış olsa eksikler tespit edilip, gerçek yangın çıkmadan çok önce tamamlanmış olması gerekirdi. Buradan anladığımız İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatına da gerektiği gibi uyulmadığından söz edebiliriz. Mevzuatın uygulanması ancak gerekli denetimlerle sağlanabileceğinden Bolu’da yaşanan yangında ülkemizdeki denetim eksiği bir kez daha gün yüzüne çıkmıştır. Kamusal güvenliği önceliklendiren odalarımız yıllardır bu konuda verdiği hizmetler, düzenlediği etkinlikler ile can ve mal güvenliğini korumaya çalışmaktadır” sözlerini kaydetti.

“ODALARIMIZ GÖREVE HAZIRDIR”

Ekipmanların kontrollerinden işletmelerde teknik müdürlüklerin sorumlu olduğunun altını çizen Hanecioğlu, işletmelerde teknik müdür olarak çalışan personellerin ilgili meslek odasına kayıtlı olması gerektiğini söyledi. Hanecioğlu “Teknik müdürler, yürüttükleri işler ile gerekli yetki belgelerini almış olmaları sağlanmalı ve bu belgeler denetlenmelidir. Diğer taraftan işletmedeki bakım personellerinin yetkin olması gerekmekle birlikte, işletmedeki tüm teknik personelinde yetkinliği sağlanmalıdır. Mutfak tesisatı içerisinde yer alan davlumbaz filtrelerinin kontrolü ve temizliği, bacaların kontrolü ve temizliği, yangın oluşumu açısından önleyici yaklaşımlardır. Dolayısıyla can ve mal kaybının engellenmesi açısından bu kontrollerin yapılıyor ve denetleniyor olması son derece önemlidir. Bu konuda da odalarımız göreve hazırdır” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler :