Mimarlar Odası Şube Başkanı İlhan'dan önemli değerlendirme

Eskişehir’de yapıların yangına karşı daha güvenli hale getirilmesi için dikkat edilmesi için alınması gereken tedbirler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Mimarlar Odası Şube Başkanı Sibel Özdemir İlhan, yapının iskanı alındıktan sonra yapılacak kontrollerin önemine dikkat çekti.
İlhan, “İskan sonrası kontrol çok önemli, biz projeyi çizdik, iskanı da aldık. Bu noktaya kadar kamu kurumlarımız çok güzel çalışıyor.Olması gerektiği gibi katı davranıyorlar diyebiliriz. İskandan sonra müteahhide veya son kullanıcıya bıraktığımız noktada denetim mekanizması bittiği için yangın merdivenlerin depo gibi farklı amaçlar için kullanıldığını görüyoruz. Yurt yangını ile ilgili can kayıplarının yüksek olmasının kaynaklarından biriside yangın merdiveniydi. Yangın merdiveni kapılarının kilitli olduğu ile ilgili bilgiler gelmişti. Türkiye ölçeğinde bizim başımıza gelmez diyerek yangın kapıları kilitlenir, farklı durumlar yaşanır. Burada yönetmeliğe uygun projeler çizilmişse tasarımcının da kamu kurumda çalışan kişinin de bir suçu yok. Artık iş son kullanıcıya geçmiştir. Eskişehir ölçeğinde periyodik zamanlarda düzenli kontroller yapılmalıdır. Eski yapıların taranması ve mevcut yönetmeliklere göre giderebilecek eksiklikleri tespit edilmelidir” diye konuştu
“DENETİM MEKANİZMALARI ARTTIRILABİLİR VE HALK BİLİNÇLENDİRİLEBİLİR”
Yangın merdivenlerinin olması gereken standartlarına dair değerlendirmelerde bulunan İlhan, her yapı için ayrı şartlarının var olduğunu ifade etti.
İlhan, “Yangın merdivenin yönetmelikteki gerekli standartların tamamını sağlıyor olması gerekiyor. Burada en ufak bir eksiklik bu merdivenin yangın merdiveni fonksiyonundan çıkmasına neden olacaktır. Yangın merdivenlerinde yangın kovasının olduğu yerde basınçlandırmalar yapılıyor. Basınçlandırmanın nedeni de normal koridorlarda ,mekanlarda oluşan dumanın merdivenlere yansımamasıdır. Dumanlar o bölgeye gelmiyor ve insanlar rahatlıkla kaçabiliyorlar. Yangın yönetmeliğinde her şey detaylı ve projelendirme aşamasından sonra da onay aldığımız kurum tarafından denetleniyoruz. Biz projelerimizİ ruhsat için belediyeye gönderiyoruz. Yaptığımız yapının fonksiyonuna göre herhangi bir bakanlığa bağlıysa, mesela hastane çiziyorsak, Sağlık Bakanlığı’na proje onay almak zorunda. Öte yandan ruhsatı belediye veriyor. Belediyedeki bu konunun uzmanları, sadece mimar anlamında demiyorum, mühendis arkadaşlarımızda tüm proje detaylı olarak inceleniyor. Yapım aşamasına geçildiğinde müteahhitler devreye giriyor ama bu aşamada da projeye uygunluk kontrollerimiz devam ediyor. Şantiye şefimiz, yapı denetim sisteminde aynı şekilde projedeki bire bir çizdiğimiz detayların uygulanıp uygulanmadığını kontrol ediliyor. Bu durum özelde bu şekilde işliyor, kamuda da alanında uzman mimar ve mühendisler kontrol ediyor, projeleri denetliyor bire bir uygulanıyor mu diye! Bu denetimler malzeme anlamında da proje anlamında da yapılıyor. Denetim konusunda, kamu dışında akredite kurumlarda var, sizi denetleyecek eksiklerinizi yazacak yangın yönetmeliğine göre denetim yapabilecek kurumlar da mevcut. Bu kurumlarla da çalışılabilir. Denetim mekanizmaları arttırılabilir” sözlerini kaydetti.
“DETAYLI BİR YANGIN YÖNETMELİĞİNE SAHİBİZ”
Yangın merdiveni zorunluluğunu belirleyen unsur ile ilgili konuşan İlhan, “Yapı ve bina yüksekliğİ, binanın fonksiyonu, örneğin; otel midir, kültür merkezi midir, alışveriş merkezi midir, bu durum belirler. Kullanıcı sayısı belirler. Otellerde hastanelerde yatak sayısı belirler. Dışarıdaki yangın merdivenlerinin dışında içerde çözümlediğimiz yangın merdivenleri de var. Hepsinin ayrı ayrı kriterleri oluyor. İçerde çözümlediğimiz yangın merdivenleri yangın kaçış holüne bağlanır. Önde yangın güvenlik holü oluşturulur. Yangın kapılarımız vardır. 60 ila 120 dakikaya kadar dayanıklı kapılar kullanırız bunların sızdırmazlıkları olur, buna benzer kriterlerimiz var. Bir kritere bağlı kalmak yanlıştır. Buna benzer şartlar var bu şartları sağlıyor mu sağlamıyor mu biz proje bazında projelerimizde bulunduruyoruz. Büyük ölçekli yapıların projelerinde dikkat edilmesi gereken çok fazla kriter var. Tüm meslektaşlarımız bu kriterleri dikkate alıyor. Yangın merdiveni kurtarıyor diye, yangın merdiveni yapıp geçmiyoruz. İlave yangın söndürme sistemleri, sesli uyarıcı sistemler veya ışıklı kaçış yönlendirme sistemleride istiyoruz diye belirtiyoruz. Kurumların ayırdığı bütçeler, ödenekler çok önemli. Çok önemli şartlar var yapılan binalar bunları sağlamak zorundadır” diye konuştu.
“PERİYODİK KONTROLLER MUTLAKA YAPILMALI”
Eskişehir’de yangın merdiveni zorunluluğu olan yapıların özellikleri hakkında bilgi veren Mimarlar Odası Eskişehir Şube Başkan Yardımcısı Behsat Koç, yapının iskanın alındıktan sonra periyodik kontrolleri yapılması gerektiğinin altını çizdi. Koç, “Konutlarda 21,50 metre ve üzerinde ki yüksekliklerde yangın merdiveni zorunluluğu var. Eskişehir’de bu yüksek katlı konut yapıların hepsinde yangın merdiveni var. Eskişehir denetim mekanizması noktasında en iyi olan illerden biridir. Kriterlerde çok fazla taviz verilmiyor. En büyük ihmal iskan alındıktan sonra olabilir. İş ne yazık ki müteahhit ve son kullanıcıların insiyatifinde kalıyor. Periyodik kontroller getirilerek bu sorunlar ortadan kaldırılabilir. İskan alındıktan sonra yapıların periyodik vakitlerde mevcut halinin kayıt altına alınması daha sonra yaşanabilecek bir felakette herhangi bir durum değişmiş değişmemiş mi bunu görmek gerekir. Yangın hakkında için halkında bilinçlendirilmesi. Olası yangın öncesi ön hazırlıklar ve yangın anında yapılacaklar çok önemli. ” şeklinde konuştu.
Kaynak: Haber Merkezi