NEREDE ESKİ İFTARLAR?

NEREDE ESKİ İFTARLAR?
Dışarıda iftar yapmak hayal oldu. Geçmiş Ramazan aylarında iftar menüsü hazırlayan lokantalarda boş yer bulunmazken, bu Ramazan ayında lokantalar sinek avlıyor.

On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle beraber Eskişehir'de gelenek haline gelen iftar menülerinin ortalama fiyat aralığı belli olmaya başladı. 4 kişilik bir aile için dışarıda iftar yapma maliyeti ortalama bin lirayı geçti. Dışarıda iftar yapmak dar gelirli vatandaş için adeta hayal oldu.

Eş, dost ve akrabalarınızla dışarıda iftar yapmanın maliyeti yemek yenilen mekâna göre değişiklik gösterirken, Eskişehir’de orta üstü restoranlarda taban fiyat 300, tavan fiyat ise 500 lirayı aşıyor. Ramazan sofralarının vaz geçilmezi tepsi kebap menüler ortalama 475 lira olurken, fiyat açısından daha makul olması beklenen tavuk şiş menü 300 lirayı buldu.

Esnaf lokanta işletmecileri ise fiyatların pahalılığından dolayı iftar menüleri sunamaz oldu. Esnaf lokantalarında ortalama etli yemekler 80-85 lira arasıyken tavuk yemekleri 40-45 lira arasında değişiklik gösteriyor.

Ramazan ayında bir gün dışarıda iftar yapmak isteyen 4 kişilik bir aile ortalama bin 500 lirayı gözden çıkarmak zorunda kalacak. Ailecek dışarıda iftar yapmanın hayal olduğunu belirten vatandaşlar, eski Ramazanları arar oldu.

“HERKES EVİNDE YEMEYİ TERCİH EDİYOR”

Ramazan’ı durgun geçirdiklerini ifade eden esnaf lokanta işletmecisi Ali Fenar, “İşlerimiz çok yavaş her sene daha da kötüye gidiyor. Her geçen gün eski Ramazanları arar olduk. Sadece ramazan değil artık her gün nerede o eski günler diyoruz. Günden güne fiyatlar daha kötüye gidiyor. Bizim alış fiyatlarımız yükseldi ama satış fiyatlarımızı uygulayamıyoruz. Maliyetleri ucu ucuna yetiştiriyoruz, plan yapamıyoruz artık. Evimiz için ailemiz ve çocuklarımız için bir plan yapamıyoruz. Sadece günü kurtarmanın derdinde. İnsanların alım gücü yok. Herkes evinde yemeyi tercih ediyor. Ne kadar uyguna da satsak alım gücü düştüğü için işimiz yok. Gelen vatandaş da porsiyonları küçülttü artık. İşlerimiz yüzde 40 düştü geçen Ramazan'a göre.” dedi.

“MALİYETLERİMİZİ KARŞILAYAMIYORUZ”

İşlerinin çok kötü olduğunu dile getiren esnaf lokanta işletmecisi Nurgül Aydoğdu, “İnsanlar önünü göremediği için, cepteki alım gücü de düştüğü için, hiçbir şey yerinde durmayıp her gün zamlandığı için bizim işlerimiz kötü vatandaş da boğazından kısıyor. Maliyetlerimiz karşılayamaz olduk artık. Geçen yıl Ramazan ayına oranla yarı yarıya işlerim düştü. Öğlen oldu daha siftah yapamadım hala. Artık vatandaşın restoranda yemesini geç evinde bile yiyemiyor. Keşke eski Ramazanlar olsa çok arıyoruz o zamanları. Önceden bolluk vardı işlerimiz olurdu ama şimdi maalesef çok kötü durumdayız.” şeklinde konuştu.

“ESKİ RAMAZANLARI ARAR OLDUK”

Geçen yılkı Ramazan aylarıyla kıyaslayınca yüzde 50 bir düşüş yaşadıklarını belirten esnaf lokanta işletmecisi Oğuz Birsen, “Ekonomik kriz çok kötü etkiledi, vatandaşın alım gücü yok. Eski Ramazanları arar olduk. Ben bu dükkânı iki yıl önce açtım o zaman et 40 liraydı şimdi 260 lira. Lahmacunu 10 liraya satıyordum şimdi 35 lira ve 10 lira sattığım zaman daha çok kazanıyordum. Şimdi 35 liraya satmama rağmen kurtaramıyorum. Lahmacun kutusunun tanesi 10 lira olmuş, soğanın kilosu 15 lira olmuş lahmacunun fiyatı maliyetimi çıkartmıyor zaten.” ifadelerini kullandı.

“DIŞARDA İFTAR YAPMAK HAYAL OLDU”

Ailecek iftara gitmenin imkânsız olduğunu aktaran Zeki Murat, “Bu hayat pahalılığında dışarda iftar yapmak hayal oldu. Evde bile et tüketemiyoruz ancak tavuk tüketebiliyoruz. Hayvancılık yapmama rağmen kırmızı et çok lüks oldu. Ben her sene kurban keserdim bu sene onu da kesemeyeceğim. Evde yemeyi zor çıkartırken dışarda iftar yapmak bizim için imkânsız.” diye konuştu.

“EVDE BİLE ET YİYEMEZKEN DIŞARDA YEMEK İMKANSIZ”

Ailecek dışarda iftar yapmak için hayat şartları elverişli olmadığını ifade eden Yasin Akkaya, “Gelir gideri karşılamıyor bu durumdayken dışarda iftar yapmak ultra lüks bizim için. Evde bile sadece beyaz et tüketebiliyoruz kırmızı et hayal oldu. Et fiyatları günden güne artıyor nasıl satın alıp yiyelim ki? alım gücü zaten düşük. Kurbandan kurbana et yiyoruz. Eski Ramazanlarımız çok iyiydi, eski günleri çok arıyoruz.” dedi.

“ALIM GÜCÜMÜZ YOK”

Şu anki ekonominin çok kötü olduğunu ve dışarda iftar yapmanın dar gelirliler için çok zor olduğunu dile getiren Gökhan Boztoprak, “Alım gücümüz yok. Ben eski Ramazanlarda ailemle bir restoranda iftar yapabiliyordum şu an yapamıyoruz. O eski Ramazanları çok özlüyoruz. Evde bile et tüketmiyoruz, beyaz et nadir. Çalıştığımız para günlük giderimize zor yetiyor. Kendimizi zor doyuruyoruz.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.