Nesrin Çiçek: Barınağın kapanması Eskişehir’in utancıdır

Odunpazarı Belediyesi'nin 'Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakımevi' 21 Ekim 2023 itibariyle kapatılacak.
Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, karar sonrası hayvanseverlere 'sahiplenme' çağrısında bulundu.
Hayvanları Koruma Yaşam Haklarını Savunma ve Yardımlaşma Derneği (MANCAHANE) Başkanı Nesrin Çiçek ise kapanma kararına karşı olduklarını belirterek şimdiye kadar kalıcı bir bakımevi yapılmamış olmasını kınadı.
“ESKİŞEHİR’İN UTANCIDIR BU”
“Yıllardan beri Yılmaz Hoca hayvanat bahçesi yaptı ama bir hayvan bakımevi yapamadı” diyen Çiçek, “Girişimlerine başladı fakat bir türlü yol kat edemedi. Sonra bir alan kuruldu, projeydi şuydu buydu bir temel atma başlatılamadı” ifadelerine yer verdi. Eskişehir’deki bakımevi eksikliğine vurgu yapan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hastalıklı, kazalı hayvanlar geliyor ama koyacak yerimiz yok, Eskişehir’in utancıdır bu. Küçücük, beğenmediğimiz illerde bile böyle yerler var."
“ODUNPAZARI BÜYÜKŞEHİR’İN YAPMASI GEREKEN İŞİ ÜSTLENDİ”
Bakımevi yapmanın zorunlu olduğunu vurgulayan Çiçek, “Odunpazarı Bakımevi ilçelere de halen hizmet veriyor. Tepebaşı ilçelere hizmet vermiyor, böyle bir şeyin altına hiç girmiyor bugüne kadar girmedi ama Odunpazarı, Büyükşehir’in yapması gereken işi üstlendi bu zamana kadar” sözlerine yer verdi. Bu konuda tek sorumlunun belediyeler olmadığını belirten Çiçek, “Tarım ve Orman Bakanlığı, Veterinerler Odası, Kaymakamlıklar, Valilikler bu işin çözüm noktasında yasaya uygun adımlar atmak zorunda” ifadelerini kullandı.
“BİLE BİLE SÜRGÜN”
Odunpazarı ve Tepebaşı Bakımevi’nin geçici bakımevi olduğunu ifade eden Çiçek, “Geçici bir bakımevinde hastalıklı hayvanların ve farklı sebeplerle toplanan hayvanların kendini koruyamayacağı, bulaşıcı hastalıklara maruz kalacağı ve 3-4 ay içinde öleceğini, hayvanlara bile bile sürgün olduğundan hep bahsettik. Hatta sosyal medyaya hiç hoş olmayan görüntüler düştü. Orada hayvanların 2-3 ay içinde öldüğünü hepimiz biliyoruz” diye konuştu.
“İTİRAZ EDİLMİŞ OLMAK İÇİN İTİRAZ EDİLEN BİR ŞEY”
Bakımevinin yıkılması ve hayvanların başka yere aktarılmasının o hayvanların ölmesi anlamına geldiğini söyleyen Çiçek, “Çevre ve Şehircilik İklim Bakanlığının itirazı oldu. ‘Orası köyün merasıdır, yerleşim yerine yakındır, koku sebebiyle çevredekiler rahatsız olacaktır’ diye kaldırılmasını talep ediyor fakat o alan çok çıkışta kalıyor. O alanda köylünün otlatma yapması mümkün değil. Bu itiraz, edilmiş olmak için itiraz edilen bir şey. Biz buna karşıyız” dedi.
“GÖZ YUMULACAK”
Odunpazarı bakımevi kapandığında ilçelerde dahil olmak üzere hayvanları uyutma yoluna gideceklerini dile getiren Çiçek, “Bakımevlerini yapmayan belediyeler bu yola başvuracak. Buna göz yumulacağını da biliyoruz ve bu uyutulmaların masum bir şekilde yapılmadığını da biliyoruz. Gördük haberlerde, anestezi pahalı olduğu için çamaşır suyu enjekte ediyorlar, bildiğiniz katliam. Eskişehir’in böyle bir şeyde pilot adım olmasını istemiyoruz. Hiçbir anlamda kabul edemeyiz” şeklinde konuştu.