Olaylı anma töreni

Olaylı anma töreni
Doğançayır Belediyesi tarafından organize edilen "7. Nazım Hikmet ve Kuvayi Milliye Şehitlerini Anma, Kültür ve Sanat Etkinlikleri" çerçevesinde, şairin beldedeki sanal mezarı başında tören düzenlendi. Tören öncesi 2 ağaç...

Doğançayır Belediyesi tarafından organize edilen "7. Nazım Hikmet ve Kuvayi Milliye Şehitlerini Anma, Kültür ve Sanat Etkinlikleri" çerçevesinde, şairin beldedeki sanal mezarı başında tören düzenlendi. Tören öncesi 2 ağaç arasına "Komünist şair Nazım Hikmet ölümsüzdür. Mücadele Birliği" yazılı pankart asan üniversite öğrencisi Ali Ö. ile pankartı kaldırtan belediye görevlisi arasında bir süre sözlü tartışma yaşandı.
Bu arada saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Doğançayır Belediye Başkanı Kemal Ulukoca, Nazım Hikmet'in ömrünü, Anadolu insanının ve giderek dünya insanlığının kardeşliği, dostluğu ve barışı için geçirdiğini söyledi. Ulukoca, kendisinden önceki Belediye Başkanı Arslan Afacan'ın, Nazım Hikmet'in yurttaşlık hakkı iade edildiğinde mezarının Doğançayır'a getirilmesi için halktan imza topladığını hatırlatarak, "Belediye meclisinde karar almış, bu iki belge ile 14 Şubat 1995 tarihinde Kültür Bakanlığı'na müracaat etmiştir. Biz de belediye olarak 2001 yılında 72 Kuvayi Milliye şehidimiz anısına bir anıt mezar ve Nazım Hikmet anısına da bir sanal mezar yaparak, bu yıl 7.'si olmak üzere mezarları başında anma töreni yapıyoruz. Basından takip ettiğimize göre, Nazım Hikmet'in yurttaşlık hakkı iade edildiğinde, Türkiye'de bir yığın yöre mezarın kendilerine verilmesini talep ediyorlar. Doğançayır beldesi olarak 1995 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaatımız olduğu gibi, 7 yıl evvel yaptığımız mezarı başında anma töreni yapıyoruz. Bu hakkın, Doğançayır beldesi halkının hakkı olması gerekir. Şayet bu gerçekleşirse Doğançayır, bir dünya köyü olacağı gibi, Eskişehir'de bir dünya şehri olacaktır" dedi.
Bir dernek kurarak bahse konu töreni kurumsallaştırmak istediklerini açıklayan Kemal Ulukoca, bu hususta destek beklediklerini sözlerine ekledi.
Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri Arife Kalender ise yaptığı konuşmada, "Emperyalizm, Kurtuluş savaşımız sırasında canının yanışını unutmadı. Aradan asırlar geçmeden, kültür ve dil yoluyla yeniden kalelere girmeye çalışırken şair, hem diline, hem ülkesine dünden, Nazım Hikmet'ten daha duyarlı ve uyanık olmak zorundadır" ifadelerini kullandı.
Şairlerin şiirler okuduğu törene, Seyitgazi Kaymakamı Oğuz Şenlik ve çok sayıda kişi katıldı. Anma programı, gün boyu muhtelif faaliyetlerle sürdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.