“Parayı kullanmazsan elinden çekip alırlar”

"Parayı kullanmazsan elinden çekip alırlar"

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin (AÜ) yeni Rektörü Davut Aydın, Maliye Bakanlığı’nın üniversitenin 500 milyon lirasına el koymasıyla ilgili olarak, "Para ne yazık ki gitti. Biz bundan sonra para vermek ve bir daha para veren...

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nin (AÜ) yeni Rektörü Davut Aydın, Maliye Bakanlığı'nın üniversitenin 500 milyon lirasına el koymasıyla ilgili olarak, "Para ne yazık ki gitti. Biz bundan sonra para vermek ve bir daha para veren yönetim olmak istemiyoruz" dedi.
31 Aralık 2009 tarihinde AÜ Rektörlüğü görevini Fevzi Sürmeli'den devralan Prof. Dr. Aydın, yardımcılarıyla birlikte düzenlediği ilk basın toplantısında, rektörlük süreci içinde YÖK ile görüşmeleri olduğunu anlatarak, "Bize hep şu soru soruldu. (Diğer üniversiteler bir şey yapacaklar, ama paraları yok. Sizde ise para var, ama performansınız düşük. Neden?) Biz bunu anlatmaya çalıştık, ama aydınlatıcı yanıt verdiğimizi söyleyemeyiz. 500 milyon TL'lik bir kaynak aktarıldı. 250 milyon lira Maliye Bakanlığı'na, 250 milyon TL de üniversitelere dağıtılmak üzere YÖK'e aktarıldı. Siz para ihtiyacı içindesiniz, bilgisayarınızı her saah açıyorsunuz ve bir program sayesinde Maliye Bakanlığı, Türkiye'de kimin elinde para varsa onu her saat görüyor. Anadolu Üniversitesi de bunlar arasında yer alıyor. Böyle bir yapı içerisinde bir gün size derler ki, (ya bu parayı kullan, ya da ver.) Para ne yazık ki gitti. Biz şu noktadayız. Bundan sonra bize yeni talepler gelebilir. Biz bundan sonra para vermek istemiyoruz. Biz bir daha para veren yönetim olmak istemiyoruz. Yasalar çerçevesinde yapılan bu kaynak aktarımı konusunda daha fazla söylenecek bir şey yok. Bu para aslında 750 milyon TL'dir. 250'si bize bırakıldı, son anda bu paranın da aktarılmasından vazgeçildi. Yani şuanda 250 milyon TL kaynağımız var. 750 milyon TL gitmesi gerekirken, 500 milyon TL gitti. Artık geriye değil, önümüze bakıyoruz. Artık yeni projelerin hazırlığını yapıp, bu kaynakları o projelere harcamak istiyoruz" diye konuştu.

"YAPARIM AĞABEY MANTIĞIYLA OLMUYOR"
Rektör Davut Aydın, öğrenci sayısı 1.5 milyona yaklaşan uzaktan eğitimle ilgili ülkenin ihtiyaçları, toplumun beklentileri, teknoloik değişimler, dünyadaki modelleri de göz önüne alarak açıköğretimi yeni bir yapılandırma sürecine sokacaklarını da açıklayarak, şunları söyledi:
"Olabildiğince teknoloji kullanacağız. Programlarımızı güncelleştireceğiz, daha odaklı bir açıköğretime, kitle eğitimine yöneleceğiz. Bunları yaparken elbette kapsamlı bir değişikliğe ihtiyaç var. Değerlendirme, sınav sistemi değişecek. Yasal düzenlemelere ihtiyaç olacak. Artık 1.5 milyona giden bir süreçte, dünyanın değişik ülkelerindeki açıköğretim yapan üniversiteleri yakalamak istiyoruz. Açıköğretim sistemini daha verimli hale getirmek istiyoruz. (Yaparım ağabey) mantığıyla bir kurumu başarıya götüremiyorsunuz. Bunu güçlü olduğunuz alanlarda kalıp, diğerlerinde kim güçlüyse onlara bırakmanız gerekiyor. Biz bu anlayış içerisinde diğer uzaktan eğitim uygulayan üniversitelerle işbirliğine gideceğiz. Onlara çeşitli anlarlarda destek verebiliriz. Bizdeki bu bilgi birikimini, fiziki kapasiteyi hiçbirinin yakalama şansı yok. Ortak işbirlikler yaparak bizim onlara, onların bize katkıları olabilir. Açıköğretim de başarılı olduğumuz sürece hiçkimseye bir şey olmaz. Açıköğretim hiçbir yere gitmez. Çok önemli bir proje olan açıköğretimi yapamazak birileri der ki, (daha iyi yapabilecekler var.) Ama bizim buna fırsat verebileceğimizi düşünmüyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.