SAĞLIKÇILAR ÇALIŞMADI
SES, Türk Sağlık Sen ve Tabip Odası Üyeleri birleşerek nöbet ücretlerinin arttırılması için greve gitti. Sendika üyeleri Hamamyolu'ndan başladıkları yürüyüşlerine Sağlık İl Müdürlüğü önüne gelene kadar devam etti. Sağlık İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan SES, Türk Sağlık Sen ve Tabip Odası temsilcileri sağlıkçıkların sorunlarına değindi.
"GERÇEK MÜJDE VERİN!"
Sağlık İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası Eskişehir Bilecik Şube Başkanı Hüseyin Kararman, sağlık çalışanlarının problemlerinin giderek arttığı bir dönem yaşandığını ifade etti. Kararman, şiddet, yetersiz istihdam, ağır iş yükü, bitmek bilmeyen nöbetler, yapılan haksız uygulamalar nedeniyle sağlık çalışanlarının ağır bir tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamasında nöbet ücretlerine yüzde 50 zam yapılacağını söylediğini anlatan Türk Sağlık Şube Başkanı Kararman, "Bir saatlik nöbet ücreti şu anda doktor için 7 lire ebe ve hemşire arkadaşlarımız için ise 4.7 liradır. Bu komik ücretlerin yüzde 50 artması çok büyük bir müjde midir" diye sordu. Kararman gerçek bir müjde verilmek isteniyorsa bir saatlik çalışma karşılığında alınan ücretin nöbet ücreti olarak ödenmesi gerektiğini belirtti.
" SAĞLIK-SEN'E TEPKİ!"
Sağlık ve hakları için, halkın sağlığı için bugün aciller dışında sağlık hizmeti üretmediklerini hatırlatan Kararman, bugün iş bırakma eylemine sağlık alanında tüm sivil toplum kuruluşlarının katıldığını ancak Memur Sen'e bağlı Sağlık Sen'in iş bırakmaya katılmadığını aktardı. Kararman, şunları söyledi: "Toplantılarında idareci ağırlayıp, bakandan oy toplayın talimatı alanların bugün bu alanda olması zaten çok zordur. Onların yeri idareci yanıdır. Tüm sağlık çalışanları kendilerini uçurumun kenarına götüren bu yetkilendirilmişleri iyi tanımalı ve görmelidir. Türk Sağlık Sen olarak bayram tadında 14 Martlar karşılamak istiyor, sorunların çözümü için acil düzenlemeler yapılmasını istiyoruz."
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Başkanı Yalçın Mutlu, ise konuşmasında sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını eleştirerek şunları kaydetti: "Özelde ciro, kamuda performans baskısı, yönetici/amir baskısı, kötü muamele, yıldırma, şiddet tehdidi, havasız, penceresiz, aydınlatmaları kötü çalışma alanları, kendi görevimiz olmayan işleri yapmaya zorlanma, iş güvencesiz, taşeron sistemi, her gün başka bir semt polikliniğine rotasyonlar, özellerde aylarca maaşsız çalışma, öğle yemeği için verilebilen yarım saatlik aranın dışında molasız, adeta nefes almadan çalışma, polikliniklerde günde 80, 100, 150 hasta bakılması, birinci basamakta 2000 yerine 3600 kişiye varan bir nüfusa hizmet verilmesi, bir gün gündüz bir gün gece çalışılan acil servislerde kimi zaman tek bir hekimin günde 500 hasta bakması, 36 saat kesintisiz çalışma, servis nöbeti tutan öğretim üyeleri, 7 gün 24 saat icap nöbeti ve bütün bu ağır çalışmanın sonunda, emeklilikte sefalet ücreti..."
"KOŞULLARI DÜZELTİN!"
Mutlu, Sağlık Bakanlığı'ndan taleplerini ise şöyle özetledi: "Çalışma koşullarımız acilen düzeltilsin. Yıllarca haftada 40 saatlik yasal sürenin çok üzerinde ve ağır koşullarda çalıştığımız halde bugüne dek bir türlü verilemeyen fiili hizmet zammını talep ediyoruz. Nitelikli sağlık hizmetine bütün yurttaşlarımızın ücretsiz ulaşabilmesini talep ediyoruz."
Son olarak konuşan Tabip Odası Başkanı Bülent Nazım Yılmaz ise şunları söyledi: "Bugün niçin buradayız, bunu anlamayanlar var, örneğin sağlık bakanı anlayamamış, sağlık bakanına ESOGÜ Tıp Fakültesi'nde yapacağımız forum ile yanıt vereceğiz. Onun anlama isteği varsa, duymak istiyorsa bizi dinleyecek."
Sağlık sistemi sağlıksızlık ürettiğini belirterek, değer vermeyen bir yönetim ve sağlık sisteminde; hemşireye, hekime, asistana, topluma değer vermeyen bir sistem ile karşı karşıya olduklarını belirten Tabip Odası Başkanı Bülent Nazım Yılmaz tüm politik oyunlara rağmen toplumun sağlığı için mücadele verdiklerini söyledi. 14 Mart Tıp Haftası'nın sağlıkçıların bu değersizliğe saldırıya, anti demokratik yönetime adam kayırıcılığına dur deme günü olduğunu kaydeden Yılmaz, "Sağlık emekçilerinin Türkiye'deki emekçilerin en hareketli ve en özgüvenli grubu olduğunu ifade ederek; tıp fakültesinde sağlıkçılarla buluşarak eylemin nedenlerini daha geniş şekilde anlatacaklarını da sözlerine ekledi.
SAĞLIK SEN GREVE KATILMADI
Eskişehir Sağlık-Sen Üyeleri, iş bırakma grevine katılmayarak sadece düzenlenen basın açıklamasıyla taleplerini sıralamakla yetindi.
Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, sağlık çalışanlarının kendilerine uzanan hiçbir eli geri çevirmediği gibi bundan sonra da insan hayatına zarar verecek hiçbir eylemin içerisinde olmayacaklarını dile getirerek, "Bu nedenle, sağlık çalışanları olarak bugün de işimizin başında, aziz milletimizin hizmetindeyiz" dedi.
Başbakan tarafından açıklanan nöbet ücretlerinde yüzde 50 oranında artışının, çalışanlar olarak memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Köksal, "Nöbet ücretleri dışında sağlık çalışanları olarak, uzun yıllardır mücadelesini verdiğimiz yıpranma payı ve ek ödemelerinin emekliliğe yansıması konularında ise Sağlık Bakanlığı yetkililerinin başbakanı yanılttığı ortadadır" diye konuştu.
Köksal, sözlerine şöyle devam etti: "Biz sağlık çalışanları için müjde, bütün meslek gruplarını kapsayan yıpranma payı hakkıdır. Hekim dışı ayrımı gözetmeden bütün çalışanların ek ödemelerinin emekliliğe yansıtılmasıdır. 110 bin sağlıkçıyı ilgilendiren lisans tamamlama hakkının 2015 yılında başlatılacağının açıklanmasıdır. Bu nedenle Sağlık- Sen olarak Başbakan tarafından yapılan açıklamaların sahanın beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu bir kez daha ilan ediyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.