"Savaş sanayiinde dışa bağımlılık azalmalı"

"Savaş sanayiinde dışa bağımlılık azalmalı"
Taşbaşı Kültür Merkezi’nde bu yıl 4.’sü düzenlenen "Ulusal Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı" başladı. Kurultayda konuşan Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş, havacılık ve savunma sanayii konusunda...

Taşbaşı Kültür Merkezi'nde bu yıl 4.'sü düzenlenen "Ulusal Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı" başladı.
Kurultayda konuşan Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş, havacılık ve savunma sanayii konusunda bir ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması için Ankara yolu üzerinde 5 milyon metrekarelik alanı bu hedefe yönelik ayırdıklarını kaydederek, "Cumhuriyetin ilk yıllarında 112 uçak üretebilen bir kapasiteye sahipken, bugün dışarıya bağımlı bir hale gelmemiz üzücü vericidir. Topyekün savunma sanayi projelerinde yüzde 50 yerli katkı politikasıyla bu bağımlılığın zaman içinde azalacağını ümit ediyorum" dedi.
Kurultayın açılış konuşmasını yapan M.M.O. Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise 1954 yılında kurulan odanın üye sayısının 65 bini aştığını, kayıtlı uçak, uzay ve havacılık mühendisi sayısının 764 olduğunu açıkladı.
Kurultayı, meslek dalının ve meslektaşların meselelerini tüm boyutlarıyla masaya yatırmak maksadıyla düzenlediklerini ifade eden Koramaz, "Havacılık imalat sanayii, yüksek ve ileri teknolojilere ve AR-GE çalışmalarına dayanmakta ve bu alanda yürütülen çalışmalar birçok sanayi dalına da veri teşkil etmektedir. Bu sektörlerde de gelişmenin itici gücü olmaktadır. Bu sebeple gelişmiş ülkeler; ulusal bilim, teknoloji, yenilenme ve sanayileşme politikalarında havacılık sektörüne özel önem vermekte, bu alanda eğitim ve AR-GE alt yapısına büyük kaynaklar aktarmaktadır. Ancak, ülkemizde her alanda olduğu gibi bu alanda da tam bir dağınıklık ve plansızlık yaşanmaktadır" diye konuştu. Koramaz, Türkiye'nin AR-GE harcamaları açısından dünya ülkeleri sıralamasında en sonlarda yer aldığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Havacılık dahil hiçbir sektörde, sektörlerin kendine özgü yapısını ve uluslararası teknolojik gelişmeleri dikkate alarak oluşturulması gereken teknoloji politikaları hayata geçirilememiştir. Pek çok mühendislik alanını birleştiren, çok disiplinli bir teknoloji gerektiren uzay, havacılık sanayisi için AR-GE zorunludur. AR-GE için ayrılan kaynakların gelişmiş ülkelere göre azlığının yanı sıra plansız bir şekilde kullanılmaları da uzay, havacılık sanayimizin gelişimini engellemekte ve dışa bağımlı kılmaktadır." ifadesini kullandı. ESO Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Musubeyli de, Eskişehir'de faaliyet gösteren havacılık sanayii kuruluşlarının 2000 yılında 55 milyon dolar düzeyinde olan ihracatlarının, 2006 senesi sonunda 112 milyon dolara ulaştığını bildirerek, "Sektörde çalışan sayısı ise, Hava İkmal Bakım Merkezi dahil 3 bin 300 kişi civarındadır. Bu iki rakam bile havacılık sanayinin Eskişehir sanayisi açısından ne kadar önemli bir sektör olduğunu ortaya koymaya yetmektedir" dedi.
2 panel, 3 oturumdan oluşan 2 günlük kurultay bugün sona erecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.