Sosyal devlet mazide kaldı

Sosyal devlet mazide kaldı
Panele konuşmacı olarak Prof.Dr. Sinan Sönmez, Prof.Dr. Tarık Şengül, Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu ve Yard.Dç.Dr.İzzettin Önder katıldı. Panelde ‘neoliberalizm’in tüm dünyada kamusal hizmetleri özelleştirme hedefine aldığı belirtildi....

Panele konuşmacı olarak Prof.Dr. Sinan Sönmez, Prof.Dr. Tarık Şengül, Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu ve Yard.Dç.Dr.İzzettin Önder katıldı.
Panelde 'neoliberalizm'in tüm dünyada kamusal hizmetleri özelleştirme hedefine aldığı belirtildi. Prof.Dr. Sinan Sönmez, 1980 sonrası yaşanmaya başlanan kapitalizmin 3'ncü evresinde, neoliberal modelin uygulamaya konulduğunu ve sistemin günümüzde sağlık hizmetleri başta olmak üzere tüm hizmetleri ticaretleştirme çabası içinde olunduğunu söyledi. Bunun, sanıldığı gibi demokratikleşmeyi sağlamayacağını aksine demokrasiye aykırı olduğunu savunan Sönmez, tüm alanlarda yabancı ve tekelci sermayenin hakimiyetinin etkin olduğunu ifade etti. Neoliberalizm'in bir çok ülkede halkların ölümü, yoksulluğu, hastalığı pahasına yaşama geçirilmiş olduğunu ifade eden Sönmez, "Ülkemiz de bu politikalarının uygulama alanlarından biri haline getirilmiştir. Bu doğrultuda Türkiye'de de eğitimden enerjiye, belediye hizmetlerinden sağlığa kadar bir dizi alanda özelleştirmeler yaşanmış ve tüm bu hizmet alanları uluslar arası tekellerin ve onların uzantılarının adeta emrine verilmiştir. Tüm bu gelişmeler sermayeye yeni kar alanları açarken, toplumu yoksullaştırmış, işsizleştirmiş ve örgütsüzleştirmişti" dedi. Yard.Dç.Dr.İzzettin Önder ise, kapitalizmin günümüzde net olarak gözükmekte olduğunu belirterek, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi konusuna değindi. Sağlık hizmetlerinin büyük firmaların sunumuna girdiğini kaydeden Sönmez, "Devlet bu firmaları finanse ediyor, ama hizmeti kendi yapmıyor. Böylelikle kamudan özel sektöre finansman sağlanmış oluyor" diye konuştu. Önder, ilaçta dışa bağımlılığın da son derece yanlış bir uygulama olduğunu sözlerine ekledi. Prof.Dr. Tarık Şengül de, yerel yönetimler ve neoliberalizm konusunda açıklamalarda bulundu. Şengül, neoliberalizmin her ülkede farklı koşullarda uygulandığına dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.