Tabipler Odası'ndan "Kene" açıklaması
Eskişehir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Nazan Başıbüyük Aksaray, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hakkında bilgi verdi.
Türkiye'de ilk defa tespit edildiği 2002 yılından bu yana toplam 1269 kişinin bu hastalığa yakalandığını ve 69'unun hayatını kaybettiğini belirten Dr. Nazan Başıbüyük Aksaray, Eskişehir'de de geçtiğimiz yıl Han Bölgesi'nde bir kişinin bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.
Hastalığın asıl olarak, mikrobu taşıyan bazı kenelerin insanlara yapışması ile veya hastalık belirtisi göstermese de mikrobu taşıyan hayvanların kesilmesi, etinin işlenmesi yoluyla bulaşabileceğini bildiren Dr. Aksaray, "Bu nedenle kenelerin bulunduğu alanlarda çalışanlar, piknik yapanlar, izciler, avcılar, veteriner hekimler, mezbaha çalışanları, kasaplar ve hayvanlarla uğraşanlar risk altındadır. Bu hastalara bakım veren sağlık personeli de önemli risk grubunu oluşturur" dedi.
Hastalığın, mikrop vücuda girdikten sonra 1-13 gün içinde ortaya çıktığını kaydeden Dr. Aksaray, "Hastaların yüzde 90'ı hafif klinik seyir göstermektedir. Şiddetli seyrettiği vakalarda ise ani başlayan ve 39-40 dereceye çıkan ateş, şiddetli halsizlik, kas ağrısı, başağrısı, yaygın vücut ağrısı, iştahsızlık, bazen bulantı, kusma, ishal, gözlerde kızarıklık, vücutta morluklar ve kanamalar olabilir" diye konuştu.
Dr. Nazan Başıbüyük Aksaray, bu hastalığın koruyucu ve tedavi edici ilacı ve aşısı olmadığına dikkat çekerek, bu nedenle kişisel korunma yollarının çok önem taşıdığını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.